Športové aktuality
4 min. čítania

Ľubomír Hagara sa vo výsledkoch OH 2012 posunul na 5. priečku, ďalšie príručky pre Peking 8. decembra

Ľubomír Hagara vo finále C1 na 200 m na OH v Londýne pôvodne skončil na 6. mieste.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenský rýchlostný kanoista Ľubomír Hagara sa vo výsledkovej listine olympijských hier 2012 v Londýne v disciplíne C1 na 200 m posunul na 5. miesto. Deväť rokov po skončení finále nové poradie definitívne potvrdil výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru.

Hagara pôvodne 11. augusta 2012 v areáli Eton Dorney dopádloval na 6. pozícii. Pri prehodnotení vzoriek moču z londýnskych hier sa pred dvoma rokmi zistilo, že pôvodne druhý Jevgenij Šuklin z Litvy dopoval. Disciplinárna komisia MOV litovského kanoistu diskvalifikovala, Medzinárodná kanoistická federácia navrhla následne modifikovať výsledky, ktoré v piatok schválila exekutíva MOV.

Za zlatého Jurija Čebana z Ukrajiny sa posunul Rus Ivan Štyl, bronz pripadol Španielovi Alfonsovi Benavidezovi Lópesovi de Ayalovi.

Ďalšie upravené výsledky z Londýna

MOV upravil s definitívnou platnosťou aj výsledky ďalších štyroch londýnskych súťaží. Americký výškar Erik Kynard sa po dlhých rokoch čakania dočká zlatej medaily, ktorú dostane po diskvalifikácii Rusa Ivana Uchova. Pôvodnému víťazovi odobrali zlato po zistení, že bol súčasťou ruského štátom riadeného dopingového programu. Striebro po novom dostanú pôvodne tretí Derek Drouin z Kanady, Robbie Grabarz z Veľkej Británie a Mutaz Essa Baršim z Kataru.

Od 3. miesta sa menilo aj poradie v ženskej výške z OH 2012. Namiesto Rusky Svetlany Školinovej dostane bronz Ruth Beitiaová zo Španielska. V ženskej diaľke z výsledkových listín vypadli štvrtá, piata a siedma žena pôvodného poradia, nefigurujú už v nich Lotyška Ineta Radevicová, Ruska Anna Nazarovová a Bieloruska Nastassia Mirončiková.

Iránčan Komeil Ghasemi a Rus Biľal Machov síce nezápasili vo finále zápasníckeho voľnoštýliarskeho turnaja do 120 kg, ale keďže obaja finalisti Artur Tajmazov z Uzbekistanu a David Modzmanašvili z Gruzínska musia svoje cenné kovy pre doping vrátiť, po rozhodnutí exekutívy sa môžu titulovať ako olympijskí víťazi.

MOV teraz rozdistribuuje v piatich disciplínach pre tých, čo sa posunuli vo výsledkovej listine vyššie nové medaily i diplomy.

V Čang Ťia-kchou napadol prvý sneh

Biatlonový areál Čang Ťia-kchou
Biatlonový areál v Čang Ťia-kchou pokryl prvý sneh.
Foto
MOV

Výkonný výbor MOV zároveň schválil, že zjazdová lyžiarka Emma Aicherová môže reprezentovať na ZOH v Pekingu Nemecko. Doteraz súťažila vo švédskych farbách.

Členovia exekutívy absolvovali svoje zasadnutie hybridným spôsobom. Časť z nich bola prítomná priamo v Lausanne, časť sa s účastníkmi spojila virtuálne. Vypočuli si aj správu o prípravách zimných olympijských hier 2022 v Pekingu. Čínski organizátori informovali, že v deň zasadnutia napadol v stredisku Čang Ťia-kchou prvý sneh.

Všetkých dvanásť športovísk pre ZOH je už dokončených a prešlo homologizáciou medzinárodných športových federácií. Už dnes by mohli byť obývané všetky tri olympijské dediny, novinári by mohli pracovať v hlavnom tlačovom stredisku a športovci by mohli trénovať vo viacerých nesúťažných objektoch. Športoviská pre ľadové športy už majú vyrobené ľadové plochy.

Vo všetkých troch zónach sa konajú v súčasnosti viaceré testovacie podujatia a tréningové pobyty. V októbri sa uskutočnili medzinárodné súťaže v rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe, paracurlingu, boboch a skeletone. V novembri a decembri sa uskutočnia ďalšie medzinárodné podujatia v sánkovaní, akrobatickom lyžovaní a snoubordingu, ako aj testovacie zápasy v ľadovom hokeji.

Na viacerých podujatiach boli aj diváci, momentálne sa pripravuje spustenie predaja vstupeniek na olympijské súťaže.

Po vydaní prvých verzií príručiek s opatreniami na zabránenie šírenia choroby COVID-19 sa ďalšie pokyny očakávajú 8. decembra.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV