Športové aktuality
3 min. čítania

Misia Peking so srdcom draka sa môže začať!

Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku v cieli po zisku zlatej olympijskej medaily na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto
TASR - Michal Svítok

Presne o 100 dní sa v čínskom Pekingu slávnostne otvoria zimné olympijské hry 2022. Odštartujú v piatok 4. februára 2022 a vyvrcholia v nedeľu 20. februára. Slovenskí športovci sa už teraz so srdcom draka chystajú na Misiu Peking. Ich cieľ je jasný – zabojovať o čo najlepší výsledok.

Prečo so srdcom draka?

Drak je historický, ale aj súčasný symbol čínskej kultúry. Je tiež vnímaný ako priateľské stvorenie s úžasnými schopnosťami. Je znázornením sily a dobra. Tieto vlastnosti nie sú priznávané len mýtickým drakom, ale aj našim športovcom. Olympijská misia v Pekingu zo všetkých strán preskúša ich motiváciu, hrdosť, bojovnosť, srdečnosť, odhodlanie a múdrosť.

Motivácia

Zimné olympijské hry sa konajú len raz za štyri roky. Vystúpenie pod piatimi kruhmi sa tak mnohým môže zdať príliš vzdialené a môžu poľaviť v tréningu. Preto je dôležité v sebe neustále udržiavať rozpálený oheň športového nadšenia, ktoré športovcom pomôže zo dňa na deň a z tréningu na tréning podávať špičkové výkony. Motivácia bola obzvlášť dôležitá aj v posledných dvoch rokoch, kedy boli tréningové a súťažné možnosti okresané v dôsledku pandémie.

Peking bude pre mnohých prvým vystúpením na olympijských hrách. Aj talentovaná Viktória Čerňanská má o motiváciu postarané. Bojuje o miestenku v novej olympijskej disciplíne – monoboby.

Hrdosť

Naši športovci budú počas Misie Peking reprezentovať Slovensko – ich vlasť a domovinu. To si vyžaduje istú dávku zdravej národnej hrdosti. Keďže na pekinských športoviskách nebudú prítomní zahraniční diváci, jediná šanca vidieť športovcov reprezentovať bude v televízii. A čo je viac ako keď naša „zlatá Nasťa“ so slovenskou vlajkou a širokým úsmevom mierila do cieľa pretekov na 12,5 kilometra na ZOH 2018 v Pchjongčangu.

Srdečnosť

Šport nie je len o agresívnom súperení a porážaní oponentov, ale aj o ľudskosti a srdečnosti. Aj medzi oponentmi môžu vznikať vrúcne priateľstvá, ktoré sa prehlbujú s každou súťažou. Srdečnosť aj o úprimnej pomoci slabším – mnohí športovci sú tvárami a partnermi rôznych neziskových organizácií. A drvivá väčšina zo športovcov sa počas súťaží a pretekov správa v súlade s pravidlami fair-play. Aj po akokoľvek tvrdom hokejovom zápase sa vždy na konci tímy pozdravia a všetky krivdy ostatnú zabudnuté.

Odhodlanie

Zimné olympijské hry sú dlhodobý cieľ, ktorému treba prispôsobiť plánovanie súťaží, tréningový program či načasovanie formy. Ťažké tréningy, časová vyťaženosť, sponzorské aktivity, fyzioterapia, sledovanie jedálničku a oveľa viac, sú veci, s ktorými sa športovci stretávajú na dennej báze. A je to práve ich odhodlanie, ktoré im pomáha sa s nimi popasovať s úsmevom na tvári. Svoje o tom vie povedať aj Petra Vlhová, ktorej lyžiarska sezóna je poriadne náročná a naplánovaná do poslednej minúty.

Múdrosť

Šport nie je len o sile či rýchlosti, ale aj o taktike a využívaní dlhoročných skúseností. Práve múdrosť a skúsenosti môžu športovcovi pomôcť v rozhodujúcej chvíli – kam a komu prihrať na víťazný gól či kedy začať triafať terče na poslednej streleckej položke.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV