Športové aktuality
7 min. čítania

Hviezdna olympijská štafeta na MMM s číslom 6599

Pri príležitosti 100. ročníka MMM odhalili v Košiciach umelecké dielo Ruda Hofera Posol mieru.
Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

Mnohí bežci si už pomaly robia zoznamy, čo si nemajú zabudnúť pribaliť na cestu do Košíc, kde ich však okrem samotných pretekov čaká aj bohatý sprievodný program. Jeho podstatná časť sa odohrá i priamo na Expe MMM. Chýbať nebudú autogramiády favoritov, diskusné stretnutia, prezentácie, odborne ladené prednášky na témy tréningovej prípravy a stravovania a tiež cyklicky premietaný film mapujúci históriu maratónu v Košiciach. Na pódiu sa okrem najväčších favoritov a hosťujúcich olympijských víťazov predstavia v sobotu popoludní v jednom z blokov i naše úspešné biatlonistky sestry Fialkové, ktoré neskôr stretneme i na trati U. S. Steel Family Run.

Dva v jednom

Pozornosť pútajú i ďalšie programy, medzi nimi i tie, ktoré sa dajú nazvať i dva v jednom. Na Námestí Maratónu mieru si totiž v budove Východoslovenského múzea môžu návštevníci vychutnať unikátnu výstavu 100 rokov maratónu v Košiciach, otvorenú počas maratónskeho víkendu, v piatok, v sobotu i v nedeľu vždy od 9.00 do 17.00 hod. A v sobotu, priamo na námestí pred múzeom, bude pre všetkých pripravený od 17.30 aj veľký otvárací ceremoniál s vystúpeniami hudobníkov, spevákov, tanečníkov i akrobatov. A to všetko spolu s odhalením plakety World Athletics Heritage a neodmysliteľným zapálením maratónskeho ohňa.

PROGRAM MMM

Ako pobežia hviezdni medailisti?

Už pred niekoľkými dňami sme oznámili, že súťaž štafiet, teda Magna Maratón 4 x ¼ bude mať vskutku hviezdne obsadenie. A dnes môžeme prezradiť i to v akom poradí sa na trati predstavia.

Štafetu bude rozbiehať športovec, ktorý sa preslávil síce na snehu, no ak v bielej stope zvládol vo Vancouveri 50 km tak, že mu na krk vešali olympijský bronz, košických 12 kilometrov pre neho nemôže byť problémom. Mnohí viete, že hovoríme o českom lyžiarovi Martinovi Koukalovi.

Na prvej odovzdávke bude na neho čakať rýchlostná kanoistka Gabriella Szabóová z Maďarska ovenčená troma zlatými medailami z hier v Londýne a Riu. Tú na trati v centre mesta pri Národnom divadle vystrieda štvornásobný olympijský víťaz v chôdzi na 50 km a nesporne jeden z najlepších atlétov svetovej histórie Poliak Robert Korzeniowski.

No a finišmankou nebude nik iný než trojnásobná šampiónka spod piatich kruhov, olympijská víťazka z Vancouveru, Soči i Pjongčangu, domáca Anastasia Kuzminová.

Nuž nezabudnite na trati vyzerať štafetu so štartovým číslom 6599. Jeho nositelia sú vskutku výnimočnými osobnosťami a v tejto zostave ich zrejme uvidíte prvý i poslednýkrát.

Zabudnúť nemôžeme ani na ďalšiu športovú hviezdu, Mateja Tótha, šampióna z Ria, ktorý do Košíc prináša jedenástu zlatú olympijskú medailu a absolvuje tu svoj prvý maratón v živote. Na trať sa vydá v rovnakom čase ako prominentní členovia štafety, no pomôcť si bude musieť len a len sám. Čo myslíte, kto bude v cieli skôr?

Deti, ambiciózni športovci i sestry Fialkové

Populárny rodinný beh, U. S. Steel Family Run, má svojich verných účastníkov, no každý rok i mnoho nových, keď rodičia postupne vťahujú svoje deti i do takýchto aktivít. Pred niekoľkými rokmi organizátori tento pôvodne nesúťažný beh doplnili štandardným čipovým meraním času, a tak sa i tu otvorila cesta k väčšej športovej súťaživosti a motivovaniu mladých bežcov postupne sa zlepšovať.

V roku 2023 sa podujatie uskutoční za obdobných podmienok ako vlani, a to najmä z pohľadu trate, času štartu (ten je stanovený na sobotu 30. 9. o 16.00) a celkového organizačného zabezpečenia.

Najzásadnejšou zmenou bude i tu približne dvojnásobný medziročný nárast počtu účastníkov. To znamená, že na trať vybehne približne 3500 malých i veľkých bežcov, medzi ktorými, ako v jedinej disciplíne programu MMM, mierne prevažuje zastúpenie dievčat a žien (51 % voči 49 %). A ak hovoríme o súťaživosti a atraktivite tohto behu i medzi mladými atlétmi, treba zmieniť, že práve U. S. Steel Family Run je súťažou, na ktorej sa v minulosti predstavil i neskorší najlepší slovenský vytrvalec uplynulého obdobia Tibor Sahajda. A zaujímavý je aj príbeh poslednej víťazky. V roku 2022 súťaž ovládla Viviána Popovičová, talentovaná, dnes 15-ročná športovkyňa, rozhodujúca sa medzi atletikou a triatlonom. Aktuálna triatlonová majsterka Slovenska vo svojej vekovej kategórii sa na atletickej dráhe venuje hladkým alebo prekážkovým behom od 800 do 3000 m. V seriáloch pretekov MMM sa predstavila v tejto sezóne už i na ženskom Velvet Rune, kde rovnako nenašla premožiteľku a na 10 km trati si zapísala na jej vek úctyhodný čas 36:45 min.

A U. S. Steel Family Run bude mať v tomto roku v štartovom poli i niekoľko zaujímavých tvári. Medzi nimi i naše úspešné biatlonistky, sestry Ivanu a Pavlínu Fialkové. Kým Ivana sa objaví i na samotnej trati, jej sestra Pavlína sa predstaví v úlohe štartéra.

Na čo sa môžu bežci tešiť?

Okrem samotného zážitku z celého maratónskeho diania, množstva emócii či stretnutí s priateľmi je tou lákavou odmenou dozaista i samotná účastnícka medaila, unikátny kovový artefakt zdobiaci šiju bežcov každý rok už niekoľko metrov za cieľovou čiarou. Čo povedať k tej tohoročnej? Autorom výtvarného konceptu je opäť František Záborský, ktorý na plochu niekoľkých desiatok centimetrov štvorcových umne zakomponoval viacero neodmysliteľných dominánt mesta nachádzajúcich sa priamo na trati maratónu. Motívu dominuje i v zlatom akcente vyhotovené symbolické číslo 100, neoddeliteľne späté s jubilejným ročníkom MMM. No i samotný tvar medaily skrýva dôležité symboly. Vyzývajúce nás napredovať, pokračovať, nezastať, nepoľaviť v príprave a ísť vytrvalo za dosiahnutím svojich cieľov a túžob.

Spoznáme mnoho šampiónov

Tí najrýchlejší a najlepší budú v cieli i na stupňoch víťazov síce ako prví, no ani potom naše pódium neosirie. Tak ako každý rok i tentokrát chystáme celý sled ceremoniálov, aby sme mohli zagratulovať víťazom všetkých ostatných disciplín, no i veteránom, ktorí napriek svojmu veku udivujú okolie úžasnými výkonmi. A neostaneme iba pri gratuláciách. Za obetavý prístup k tréningu a aspoň na čiastočné pokrytie rôznych výdavkov oceníme finančnou odmenou popri absolútnych víťazoch i viac ako 50 ďalších účastníkov jubilejného maratónu. Medzi nimi i troch najlepších Slovákov a Slovenky v samotnom maratóne a v tej istej disciplíne osobitne i najlepšiu Košičanku a Košičana.

Maratónsky casting

Mnohí s vás už vedia, že režisér Peter Kerekes pokračuje v natáčaní filmu o maratóne v Košiciach.

Na premiéru si počkáme do októbra roku 2024, no mnohé sa udeje i v najbližších dňoch. V nedeľu 1. októbra sa štáb objaví i na samotnej trati, aby k už hodinám natočeného materiálu pridal ďalšie. Zámerom je točiť aj pohyb viacerých skupín bežcov. Hľadajú sa bežci, ktorí sa po trati plánujú pohybovať v tempe na cieľový čas 4:30 h, pretože práve pri takejto skupine by sa mohli filmári so svojim štábom pristaviť. Detaily ťažko odhadnúť vopred, no na štarte i na trati bude akousi predĺženou rukou režiséra a produkcie Eva Kissová, členku Diamantového klub MMM, bežkyňa označenú farebnou vlajkou na chrbte. Okolo nej by sa mohla skupina bežcov s takýmto záujmom sformovať a potom pri troche šťastia v samotnom filme aj objaviť.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV