Športové aktuality
4 min. čítania

Chodeckí šampióni Korzeniowski a Tóth sa tešia na storočnicový MMM

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Matej Tóth (v drese VŠC Dukla Banská Bystrica) ako člen štafety zažil atmosféru MMM aj vlani.
Foto
TASR/ROMAN HANC

Medzi rekordnými 17-tisíc bežcami na 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) budú aj držitelia šestnástich olympijských medailí, z toho jedenástich zlatých. Štyria zástupcovia krajín V4 Anastasia Kuzminová, Gabriella Szabóová, Martin Koukal a Robert Korzeniowski prijali pozvanie Slovenského olympijského a športového výboru a pobežia v maratónskej štafete, Mateja Tótha zasa čaká maratónsky debut.

Olympijskú maratónsku štafetu zostavil SOŠV pri príležitosti 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru. Myšlienka na spoločnú štafetu našla pochopenie u kolegov z národných olympijských výborov z krajín, ktoré sú Slovensku aj historicky blízke.

Hviezdna štafeta s číslom 6599

Robert Korzeniowski

Štafetu s číslom 6599 rozbehne majster sveta v behu na lyžiach na 50 km a bronzový medailista na 4x10 km zo ZOH 2010 vo Vancouveri Martin Koukal, ktorý má na svojom konte päť olympijských účastí. Po 12 km ho v štafete V4 Olympians vymení Gabriela Szabóová. Maďarská rýchlostná kanoistka vyhrala trikrát olympijské hry, v Londýne 2012 bola súčasťou posádky štvorkajaka, v Riu 2016 pádlovala v zlatých lodiach K2 a K4.

Po Szabóovej sa na trať vydá jeden z najlepších chodcov histórie Robert Korzeniowski. Poliak vyhral na OH 1996, 2000 a 2004 chodecké preteky na 50 km, v Sydney bol najlepší aj na 20 km. Trojnásobný majster sveta sa do Košíc tešil. „Je pre mňa veľkou cťou zúčastniť sa na veľkom maratónskom sviatku na Slovensku na mieste, kde sa bežal prvý európsky maratón,“ povedal poľským novinárom Robert Korzeniowski.

Príde do cieľa MMM skôr štafeta olympionikov alebo Matej Tóth?

Finišmenkou štafety bude trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová. Jedna z najlepších slovenských športovkýň histórie sa do Košíc veľmi tešila. Pred odchodom na východ Slovenska sa stretla na banskobystrických Štiavničkách s Matejom Tóthom a rozprávali sa aj o tom, kto príde do cieľa skôr. Záverečné kilometre si však môžu vychutnať spolu.

Matej Tóth absolvoval počas kariéry viacero chodeckých maratónov, ale bežecký ho čaká premiérovo. Na MMM sa predstavil viackrát, ale ešte nikdy tam nebežal 42 195 m. So serióznou prípravou do Košíc začal popri pracovných povinnostiach začiatkom letných prázdnin, snažil sa behať štyri až päťkrát za týždeň. Raz za sedem dní absolvoval dlhý tréning v objeme 20 až 30 kilometrov. Čiastočne sa snažil kopírovať aj kostru niekdajšej päťdesiatkarskej prípravy.

Maratón asi pomalším tempom ako najlepšia päťdesiatka

„Jednoznačne najťažšie pre mňa bolo nájsť si čas na tréning popri iných povinnostiach. Vždy som obdivoval hobby bežcov, ktorí sa dokážu pripraviť na výborné výkony neraz aj popri náročnej práci. No a teraz, keď z vlastnej skúsenosti viem, aké to je, obdivujem ich ešte viac,“ povedal v rozhovore pre atletika.sk Matej Tóth.

V chodeckých pretekoch na 50 km má slovenský Športovec roka 2016 osobný rekord 3:34:38 h. Bežecký maratón je kratší. Na čo si trúfa v Košiciach? „Vyzerá to tak, že budem pomalší. Tempo 4:18 min na kilometer, akým som šiel svojich najlepších 50 km, je asi nereálne. Podľa tréningov mi to vychádza na tempo okolo 4:30 min na kilometer, čiže maratón by som mal zabehnúť okolo 3:10 h. Aj keby to však bolo pomalšie, no s dobrým pocitom, vôbec by mi to neprekážalo. Chcem si jubilejný ročník a svoj premiérový maratón najmä užiť a nie ísť na hranicu svojich možností,“ dodal Matej Tóth, ktorý si chce vychutnať atmosféru v košických uliciach a dobehnúť do cieľa s úsmevom.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV