Športové aktuality
5 min. čítania

Športové legendy ukázali v Košiciach vášeň pre pohyb a víťazstvo

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zľava Martin Koukal, Gabriella Szabóová, Robert Korzeniowski a Anastasia Kuzminová pred štartom MMM.
Foto
SOŠV/PETER JESENSKÝ

Športové kariéry už síce ukončili, ale športový duch a chuť víťaziť či prekonávať sa im nechýba. Radosť z pohybu ukázali aj na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru. Na štarte v Košiciach sa stretli medzi rekordnými 17-tisíc bežcami aj držitelia 17 olympijských medailí,  z toho dvanástich zlatých, a prispeli k oslave jubilea najstaršieho maratónu v Európe a druhého najstaršieho na svete. Kvarteto medailistov bežalo v štafete pod názvom V4 Olympians.

Štvorica Anastasia Kuzminová, Gabriella Szabóová, Martin Koukal a Robert Korzeniowski v sebe nezaprela súťažného ducha a v maratónskej štafete dobehla na 2. mieste za 2:53:06 h. Svoj premiérový maratón absolvoval Matej Tóth za 3:02:49. Na jednom z úsekov štafety Športového centra polície zasa nechýbal Peter Škantár. Všetkým tlieskali v uliciach Košíc tisícky divákov.

„Atmosféra počas celého maratónskeho víkendu bola neuveriteľná. Mala som chuť tlieskať všetkým divákom a odplatiť im energiu, ktorú nám vysielali. Aj náš tím bol skvelý. Opäť sa ukázalo, že šport spája. Aj keď sme sa predtým nepoznali, odchádzame ako skvelí priatelia,“ hovorila Anastasia Kuzminová, trojnásobná olympijská víťazka v biatlone a celkovo šesťnásobná olympijská medailistka.

Štart 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru MMM
Štart 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru MMM.
Foto
MMM

Martin Koukal zmiatol aj časomeračov

Štafetu zloženú z hviezdnych olympionikov z krajín V4 zostavil Slovenský olympijský a športový výbor. Tím V4 Olympians rozbiehal Martin Koukal. Dvanásť kilometrov, ktoré zvládol za 42 minút a odovzdal štafetu Gabrielle Szabóovej na prvom mieste súťaže 4x1/4 Marathon, mu nestačilo a napokon zvládol prvýkrát v živote polmaratón. Keď vbehol do cieľového priestoru, zmiatol aj časomeračov, keďže nečakali, že by v tom čase mal niekto pribiehať. Hodinky na ruke sa mu zastavili na čase 1:16:19.

„Bežalo sa mi skvele a atmosféra okolo trate bola úžasná. Keď som odovzdal štafetu, rozhodol som sa pokračovať ďalej. Čas 1:16:19 h nie je oficiálny. Začal som už uvažovať, či neskúsim oficiálny polmaratón alebo maratón. Ktovie, možno o rok budem na štarte niektoré stáť. Možno na jar v Prahe, možno na jeseň v Košiciach. Určite však na Medzinárodnom maratóne mieru nie som naposledy,“ povedal Martin Koukal.

Majster sveta v behu na 50 km zažil na štarte Medzinárodného maratónu mieru nezvyklú situáciu. Dokázal si s ňou poradiť. „Začiatok maratónu bol pre mňa veľmi zaujímavý. Nikdy som neštartoval v takom dave. Prvé 2 kilometre boli poriadne náročné. Štafety štartovali zo zadných pozícií a na úzkej ulici som si musel dávať pozor. Potom som dobehol skupinu, ktorá chcela ísť maratón okolo 2:30 h a došiel som s nimi na odovzdávku. Ľudia boli úžasní, aj bežci v tej skupine. Aj ma prehovárali, aby som si s nimi dal maratón,“ zasmial sa dobre naladený Martin Koukal.

Členovia štafety V4 Olympians na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach mali aj po dobehu veľmi dobrú náladu.
Členovia štafety V4 Olympians na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach mali aj po dobehu veľmi dobrú náladu.
Foto
SOŠV/PETER JESENSKÝ

Gabriella Szabóová dala veľkú motiváciu Robertovi Korzeniowskému

Skvele sa bežalo v košických uliciach aj rýchlostnej kanoistke Gabrielle Szabóovej. Pred štartom mala mierne obavy, keďže rýchlostná kanoistika je úplne iný šport ako chôdza, biatlon či atletika. Svojich 9 km zvládla s veľkým úsmevom na perách.

„Preteky sú preteky. Už to je motivácia, aby som bežala čo najrýchlejšie,“ hovorila trojnásobná olympijská víťazka. „Bolo to skvelé. Atmosféra v uliciach bola výnimočná, vládla tam veľká eufória a cítila som veľkú podporu od nášho olympijského tímu.“

Na tretí úsek štafety olympionikov vybehla legenda chôdze Robert Korzeniowski. Poliak bol najstarší člen tímu, ale aj on bol poriadne namotivovaný. „Gabriella mi na odovzdávke dala veľa energie, rovnako aj ľudia okolo katedrály, kde som začínal svoj úsek. Aj som v jeho úvode bežal trocha rýchlejšie. Akoby som chcel byť rovnako rýchly ako Martin. Uvedomil som si, že nie som už najmladší a nemôžem ísť tak rýchlo. Košický maratón oslávil storočnicu skutočne veľkolepo,“ povedal Robert Korzeniowski.

Členovia štafety V4 Olympians pobavili divákov i fotografov.
Členovia štafety V4 Olympians pobavili divákov i fotografov.
Foto
SOŠV/PETER JESENSKÝ

Finišmanka V4 Olympians Anastasia Kuzminová očakávala aj Mateja Tótha

Anastasia Kuzminová to mala v Košiciach náročné. Kde sa pohla, všade čelila žiadostiam o fotografiu či autogram. Podporu cítila aj na záverečnom úseku štafety. Ľudia ju doslova hnali a musela si kontrolovať tempo, aby to s ním neprehnala.

„Ľudia okolo trate na mňa kričali a aj som hneď zrýchlila. Potom som si spomenula, že ma čakajú ďalšie kilometre. Nechcela som sa však veľmi poľaviť, keďže som tušila, že sme vysoko a nechcela som pokaziť výsledok celej štafety. V závere ma predbiehali niektorí bežci. Aj som sa pozerala, či medzi nimi nie je Matej Tóth. Svoj prvý maratón však zvládol skvele,“ povedala Anastasia Kuzminová.

Po svojom dobehu zotrvala s kolegami zo štafety v cieľovej rovinke a po chvíli prostredníctvom moderátorského mikrofónu pozdravila Mateja Tótha. Olympijský víťaz v chôdzi na 20 km z Ria de Janeiro s časom 3:02:49 h neskrýval spokojnosť.

„Bolo to super. Začiatok som mal pod kontrolou, išiel som stále s rezervou a aj to som stále bežal rýchlejšie než bol plán - kilometer približne za 4:23 min. V druhej polovici som mal určité obavy, ale na 30. kilometri som dostal energiu a išlo sa mi výborne. V závere sa mi to trochu vypomstilo, ale nebolo to o nejakej veľkej kríze,“ hovoril spokojne Matej Tóth, ktorý pôvodne chcel bežať za 3:10 až 3:15 h.

Anastasia Kuzminová a Matej Tóth v cieli 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru.
Anastasia Kuzminová a Matej Tóth v cieli 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru.
Foto
SOŠV/PETER JESENSKÝ
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV