Šport a olympizmus
2 min. čítania

MOV suspendoval Ruský olympijský výbor

Exekutíva MOV rokovala o suspendácii Ruského olympijského výboru v Mumbaji.
Foto
MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dočasne suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV). Dôvodom je krok ROV, ktorým uznal regionálne športové organizácie v štyroch anektovaných regiónoch Ukrajiny (Luhansk, Doneck, Cherson, Záporožie) a narušil tak územnú celistvosť Ukrajinského olympijského výboru. ROV týmto krokom porušil Olympijskú chartu.

Ruský olympijský výbor prijal 5. októbra za svojich členov regionálne športové organizácie z Donecka, Chersonu, Luhanska a Záporožia. Medzinárodný olympijský výbor uznáva v súlade s Olympijskou chartou územnú celistvosť Ukrajiny. Výkonný výbor MOV pozastavil ROV činnosť s okamžitou platnosťou až do ďalšieho rozhodnutia na svojom štvrtkovom zasadnutí v indickom Mumbaji.

Na základe rozhodnutia „Ruský olympijský výbor už nie je oprávnený pôsobiť ako národný olympijský výbor, ako je definovaný v Olympijskej charte, a nemôže prijímať žiadne finančné prostriedky od olympijského hnutia.“

Rozhodnutie sa však nevzťahuje na verdikt o účasti ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži 2024 a nebude mať vplyv na neskoršie rozhodnutie. O tom, či pocestujú ako neutrálni individuálni športovci do Francúzska sa rozhodne neskôr.

Odporúčania o účasti športovcov z Ruska na medzinárodných súťažiach z 28. marca 2023 ostávajú v platnosti. MOV si vyhradil právo rozhodnúť o účasti individuálnych neutrálnych športovcov s ruským pasom nielen na OH 2024, ale aj na ZOH 2026.

Tagy
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV