Šport a olympizmus
5 min. čítania

MOV odložil voľbu dejiska ZOH 2030 a opäť pohrozil boxu a Afganistanu

Výkonný výbor MOV sa stretol v Lausanne.
Foto
MOV/Olympic.org

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odložil voľbu dejiska zimných olympijských hier v roku 2030. Rozhodol sa tak s ohľadom na výzvy spojené s klimatickými zmenami a ich vplyvom na snehové podmienky a zimné športy. Výkonný výbor MOV sa zaoberal aj ďalšími dôležitými otázkami vrátane budúcnosti boxu pod piatimi kruhmi či problémov v Afganistane.

MOV po tohtotýždňovom rokovaní exekutívy oznámil, že jeho komisia pre výber ZOH 2030 potrebuje viac času na zhodnotenie všetkých faktorov a organizátora preto ešte nevyberie na budúcoročnom zasadnutí MOV, ako bolo pôvodne naplánované. Uskutočniť sa malo v septembri, resp. októbri 2023 v indickom Bombaji.

„Správa komisie vedie k širšej diskusii ohľadom zmeny klímy, udržateľnosti zimného športu a budúcich príležitostí a výziev. Na základe žiadosti dala exekutíva MOV komisii viac času na zhodnotenie všetkých týchto faktorov, aby v budúcnosti urobila to najlepšie rozhodnutie pri výbere dejiska ZOH,“ uviedol MOV v stanovisku, z ktorého citovala agentúra DPA.

Výkonný výbor MOV sa zaoberal témou globálneho otepľovania

MOV už informoval o odklade aj všetkých troch uchádzačov - japonské Sapporo, kanadský Vancouver a Salt Lake City v USA. Podľa AP meno organizátora ZOH nebude známe skôr ako v roku 2024. Komisia navrhuje viacero zmien, budúci usporiadateľ by napríklad musel dokladovať, že na vonkajších športoviskách boli v období konania ZOH počas uplynulých desiatich rokov priemerné teploty pod 0 °C.

Členovia komisie MOV pre výber dejiska získali viac času na rozhovory s expertami, medzinárodnými federáciami a národnými olympijskými výbormi. Výkonný výbor MOV na svojom rokovaní sa zaoberal aj tematikou globálneho otepľovania a jeho dôsledkami pre zimné športy. Diskutovalo sa o možnosti že by ZOH organizovali len určité mestá a regióny a tie by sa medzi sebou striedali.

Výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi nevylúčil možnosť, že po odklade hlasovania o dejisku ZOH 2030 udelí zároveň usporiadanie ZOH pre roky 2030 a 2034.

Naposledy sa ZOH konali vo februári 2022 v Pekingu, najbližšie sa uskutočnia v roku 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

Boxu naďalej hrozí vylúčenie z programu OH

Boxu naďalej hrozí, že po OH 2024 v Paríži vypadne z olympijského programu. MOV potvrdil, že zatiaľ „nenastala výrazná zmena kultúry“ zo strany Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA), ktorá by viedla k zníženiu pretrvávajúcich obáv z riadenia, finančnej transparentnosti a udržateľnosti integrity rozhodcovských procesov.

Športový riaditeľ MOV Kit McConnell uviedol, že výkonný výbor MOV poslal po prvom septembrovom liste ďalší, v ktorom zdieľali jeho členovia svoje obavy: „V dôsledku toho MOV dnes nie je v pozícii, aby zmenil svoj postoj k suspendácii IBA.“

MOV suspendoval IBA v roku 2019 pre viaceré korupčné škandály a problémy v oblasti riadenia, rozhodovania a etiky. Odobral jej právo dohliadať nad olympijským turnajom v Tokiu. Tento rok zároveň oznámil, že IBA nebude organizovať ani kvalifikačné podujatia pre Paríž 2024 a ani boje vo francúzskej metropole.

„Box momentálne nie je zahrnutý v úvodnom športovom programe OH v Los Angeles 2028,“ uvádza sa v liste MOV adresovanom IBA. „Ak by sa dnes muselo prijať rozhodnutie týkajúce sa OH 2028, MOV by nemohol odporučiť zasadnutiu MOV, aby zaradil box do športového programu pod právomocou IBA, keďže IBA nepreukázala, že úspešne riešila pretrvávajúce obavy týkajúce sa jej riadenia, finančnej transparentnosti a udržateľnosti a integrity procesov rozhodovania a posudzovania.“

MOV uviedol, že bude pokračovať v monitorovaní vývoja „praktík a aktivít IBA, ako aj celej boxerskej komunity, a na základe vývoja zváži vo vhodnom čase rozhodnutie o uznaní IBA.“

Šéfom IBA je od konca roku 2020 Rus Umar Kremľov, ktorému sa podarilo organizáciu finančne zachrániť vďaka pomoci ruskej energetickej firmy. Dnes je od nej IBA úplne závislá. Kremľova nedávno na mimoriadnom kongrese v Jerevane za chaotických okolností potvrdili vo funkcii na ďalšie štyri roky, čo MOV označil ako znepokojujúce rozhodnutie.

Hrozba MOV pre Afganistan

MOV po rokovaní svojej exekutívy zároveň pohrozil Afganistanu, že pred OH 2024 ho môže suspendovať, ak vláda Talibanu neumožní športovanie žien. Prezidenta MOV Thomasa Bacha znepokojili posledné obmedzenia afganských úradov pre ženy a dievčatá, ktorým bránia v športovať. Nemecký predstaviteľ tieto rozhodnutia dôrazne odsúdil.

„Podpora MOV pre Afganistan a jeho zastúpenie na olympijských hrách 2024 bude závisieť od pokroku dosiahnutého vo vzťahu k otázke prístupu žien a dievčat k športu. Naďalej budeme individuálne podporovať afganských športovcov,“ uviedol MOV v stanovisku.

Afganistan na OH 2020 v Tokiu reprezentovali štyria muži a jedna žena. Medzinárodná organizácia Human Rights Watch už vyzvala MOV, aby pozastavil Afganistanu s okamžitou platnosťou účasť na športových podujatiach a nefinancoval národný olympijský výbor tejto krajiny.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV