Športové aktuality
3 min. čítania

Ocenenie Duch Fair Play si prevzali Ristová a Javorka

Bratislava 21. júna - Pri príležitosti zahájenia štrnásteho ročníka Kalokagatie - medzinárodnej olympiády detí a mládeže, si zakladateľ tohto významného podujatia Anton Javorka na Slovensku a predsedníčka organizačného výboru Andrea Ristová prevzali vyznamenanie DUCH FAIR PLAY, ktoré každoročne udeľuje Európske hnutie fair play (EFPM). Podujatie, ktorého cieľom je v duchu starogréckej kalokagatie spojiť snahu o telesnú dokonalosť s duševnou krásou a ľudským dobrom, začalo písať svoju historiu v školskom roku 1990/91 v Trnave. Vďaka húževnatosti a odhodlaniu organizátorov v roku 2017 Kalokagatia, ktorá sa organizuje vždy v roku konania „veľkých“ hier olympiády, oslavovala svoje 25-te narodeniny a od roku 1998 sa organizuje v nepárnych rokoch zimná časť Kalokagatie. Komisia EFPM  v zložení Kveta Pecková (CZE), Katarína Ráczová (SVK), Baiba Veisová (LAT), Biserka Vrbeková (CRO) pod vedením Miroslava Cerara (SLO) ocenila, že Kalokagatia nie je chápaná len ako športové súťaženie, ale v duchu jej obsahu sa súťaží aj v kultúrno-umeleckej oblasti. Okrem toho, jedným z jej pilierov je skutočnosť, že od samého začiatku bola chápaná ako proces permanentného presadzovania zásad čistej hry. A to nielen na športovisku, ale aj v každodennom živote. V tomto duchu je v programe Kalokagatie od roku 1994 aj vyhlasovanie Školskej ceny fair play, ktorá sa vychádzajúc zo spoločného programu Slovenskej asociácie športu na školách, Slovenského olympijského výboru a jeho Klubu fair play udeľuje v troch kategóriach:

  • Za ušľachtilý morálny čin jednotlivca alebo kolektívu na športovisku
  • Za humánny čin školského športovca mimo športoviska
  • Za celoživotnú obetavú prácu v oblasti školského športu, sprevádzanej fair play životnými postojmi a činmi
     

Na Kalokagatii sa vyhlasuje aj súťaž o titul Kolektív fair play. Zaviedla sa aj tzv. Fair play karta. Rozhodca ju môže udeliť nielen hráčovi na ihrisku za príkladné vystupovanie alebo za výnimočný čin počas športového zápolenia, ale aj hráčskej lavičke, trénerom, funkcionárom alebo obecenstvu.

Ocenenie Antonovi Javorkovi a Andree Ristovej za prítomnosti povereného generálneho riaditeľa sekcie športu Dušana Ťažkého, predsedu Slovenskej asociácie športu na školách Mariána Majzlíka a primátora Trnavy Petra Bročku odovzdala K. Ráczová, členka VV EFPM. Kalokagatia získala historicky prvé európske ocenenie  tohto druhu: "Sme hrdí, že komisia vybrala práve Kalokagatiu, medzinárodnú olympiádu detí a mládeže, našu pýchu," pripomenul Anton Javorka pri prevzatí ocenenia.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV