Šport a olympizmus
3 min. čítania

Od 1. júla môže byť na športových podujatiach aj viac ako tisíc osôb

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/ROMAN HANC

Slovenské športoviská ešte viac ožijú. Od 1. júla sú na Slovensku povolené športové súťažné podujatia s viac ako tisíc účastníkmi, organizátori však musia dodržať viaceré špecifické podmienky. Konať sa môžu za dodržania opatrení aj jesenné maratóny s účasťou viac ako tisícky bežcov.

Vzhľadom na stabilizovanú situáciu šírenia koronavírusu na Slovensku sa konzílium odborníkov a vláda rozhodli uvoľniť ďalšie opatrenia. Do hľadísk športových i iných hromadných podujatí sa od začiatku júla dostane viac ako tisíc fanúšikov, organizátor podujatia však musí dodržať povinnosť šachovnicového sedenia a musí zabezpečiť kontrolovaný vstup a výstup návštevníkov. Hľadiská tak budú zaplnené maximálne na 50 percent. Úrad verejného zdravotníctva SR ešte stanoví presné podmienky organizovania veľkých hromadných podujatí, ako sú maratóny vo dvoch najväčších slovenských mestách či cyklistické preteky Okolo Slovenska.

Po zmenách opatrení obmedzujúcich počet účastníkov na športových podujatiach volali viaceré strany, k apelom na príslušné inštitúcie sa pridal aj Slovenský olympijský a športový výbor. Do konca júna je možné organizovať hromadné podujatia s účasťou do päťsto osôb.

„Ďalšie uvoľnenie opatrení je z pohľadu športu veľmi významné. Celé športové hnutie vrátane Slovenského olympijského a športového výboru apelovalo na štátne orgány, aby sa do hľadísk mohlo dostať viac ľudí a mohli sa organizovať aj väčšie hromadné podujatia. Košický či bratislavský maratón i iné hromadné športové podujatia budú určite oslavou zdravého životného štýlu. Dlhodobo hovoríme, že šport je prostriedok k verejnému zdraviu krajiny a v súčasnej dobe to môže platiť dvojnásobne,“ reagoval na uvoľnenie opatrení prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Vláda pôvodne avizovala, že od 1. júla do konca roka bude môcť byť na podujatiach maximálne tisíc osôb. Pre niektoré športové kluby i federácie by to mohlo byť likvidačné opatrenie. Športová obec na čele so Slovenským olympijským a športovým výborom volala po zmenách týchto opatrení a apelovala na príslušné inštitúcie, aby ich prehodnotili.  

Športový život na Slovensku sa pomaly dostáva do predkoronových koľají. Dlhé týždne trpel. Ústredný krízový štáb SR a vláda Petra Pellegriniho 9. marca vydali nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Po šiestich týždňoch sa otvorili na Slovensku vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení, od 20. mája pre organizované športové kluby aj vnútorné športoviská a plavárne. Od 3. júna sa otvorili všetky športoviská aj pre verejnosť a od 10. júna je povolené organizovať hromadné podujatia, na ktorých sa môže zúčastniť 500 osôb. Svoje najvyššie súťaže už obnovili futbalisti, hokejbalisti i bejzbalisti, uskutočnili sa prvé tenisové turnaje i extraliga, cyklisti usporiadali prvé preteky v Orechovej Potôni a Hričove, čoskoro sa budú konať aj podujatia v stolnom tenise a iných športoch.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV