Šport a olympizmus
Reportáž
2 min. čítania

Olympijský deň seneckých škôl

Csaba Vysztavel pre senec.sk

Celosvetová pandémia zapríčinila, že Hry XXXII. olympiády v Tokiu sa uskutočnia s ročným oneskorením od 23. júla do 8. augusta 2021, ale s nezmeneným označením TOKIO 2020.

Púť tokijskej olympijskej štafety po Japonsku odštartovala 25. marca vo Fukušime. Slovenský olympijský a športový výbor sa symbolicky pripojil k  posolstvu olympijského ohňa v podobe série aktivít pre deti a mládež pod názvom Virtuálna štafeta „Pripravení na Tokio“.

Senecké školy sa zúčastnili na webinároch, žiaci základných škôl riešili Olympijsky kvíz, do výtvarnej súťaže a tvorby Olympijských pohľadníc sa zapojili deti materských i základných škôl a na Olympijský deň #OlympicDay každá škola si pripravila originálnu aktivitu za ktoré je možné hlasovať na www.senec.hlasobcanov.sk.

Primátor Dušan Badinský zapálil Olympijský oheň 17. júna 2021 pred Mestským kultúrnym strediskom. Začal sa Olympijský deň seneckých základných a materských škôl. Olympijskú pochodeň s Olympijskou vlajkou niesli žiaci materských a základných škôl na školy z ktorých sa športovci vybrali do športového areálu Slávia, aby predviedli svoj program.

Školskú mládež už očakávalo na Slávii vedenie mesta, učitelia a riaditelia škôl, seniori a exkluzívny hosť Martina Kohlová, reprezentantka Slovenska v rýchlostnej kanoistike na olympijských hrách v Pekingu, Londýne a Riu de Janeiro, majiteľka troch medailí z majstrovstiev sveta v kategórii K2 na 200 metrov a viacerých cenných kovov z európskych šampionátov.

Športovcom a hosťom sa prihovoril primátor Dušan Badinský aj Martina Kohlová. Slovenskú hymnu zaspieval Daniel Žiak z MŠ Fándlyho a za melódie olympijskej hymny bola vztýčená olympijská vlajka.

V úvode si ocenení olympijskej výtvarnej súťaže prevzali diplomy z rúk primátora. Emília Šiková získala 2. miesto a Olívia Kosieradzka 3. miesto v celoslovenskom kole súťaže. Ich diela pôjdu so slovenskými olympionikmi do Tokia a budú súčasťou výzdoby priestorov našej výpravy. Všetky práce budú vystavené v Parku oddychu.

V hlavnom programe sa striedali materské, základné a stredné školy, ktorých žiaci predviedli svoje pohybové aj tanečné zostavy. Olympijský deň sa skončil vypustením balónov, ako symbolický odkaz  slovenským olympionikom, že im držíme palce v Tokiu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV