Šport a olympizmus
Reportáž
3 min. čítania

Olympijský deň v Nitre bol plný športu a zábavy

Motto Olympijského dňa „Hýbme sa“ sa do bodky naplnilo počas hlavných slovenských osláv v starobylej Nitre. Na tamojšom futbalovom štadióne sa od rána do večera ozýval detský džavot, športovali najmenší, mládež i tí skôr narodení. Odchádzali v dobrej nálade, mnohí aj s autogramom slovenských športových osobností či so zážitkom zo zaujímavého koncertu alebo vyskúšania si nového športu. Na svoje pri prišli všetci milovníci športu a pohybu.

Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Nitrianskym samostatným krajom pripravil podujatie s podporou svojich partnerov TIPOS, 4F, Allianz a Matador i Olympijskej solidarity MOV. 

Olympijský deň v Nitre sa začal rozcvičkou najmladších s Anastasiou Kuzminovou. V rámci otváracieho ceremoniálu pripomínajúcom úvodný na olympijských hrách podujatie otvorili prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a nitriansky župan Branislav Becík. Nechýbal ani olympijský oheň, ktorý priniesla trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, či olympijská vlajka. Anton Siekel s Branislavom Becíkom po ceremoniáli podpísali aj Memorandum o spolupráci.

Od rána boli v areáli futbalového štadióna stovky detí z nitrianskych škôl i z okolia. Žiaci a žiačky sa po jednotlivých vekových kategóriách zapojili do Behu Olympijského dňa. Každý z nich dostal pamätnú medailu, najlepší aj malé ceny. 
Návštevníci si počas celého dňa mohli vyskúšať rôzne športové disciplíny – korfbal, lukostreľbu, futbal, motorizmus, gymnastiku, karate, lyžovanie, hádzanú, volejbal, bedminton či orientačné športy.

Zaujímavý program a rôzne odmeny ich čakali aj v stánkoch Slovenského olympijského a športového výbor, Antidopingovej agentúry SR, Vojenského športového centra Dukla, Športového centra polície či Národného športového centra. Deti lákala aj ukážka a otestovanie si práce policajtov a hasičov.

V stánku Slovenského olympijského a športového výboru si mohli vyskúšať aj disciplíny z Olympijského odznaku všestrannosti. Slovenský olympijský a športový výbor tiež ponúkol účastníkom aj vzdelávacie aktivity v rámci programu Vzdelávanie o olympijských hodnotách (OVEP), ktoré podporuje Olympijská solidarita MOV.

Predpoludnie i popoludnie spestrili autogramiády úspešných športovcov. Záujem bol o podpisy Anastasie Kuzminovej, Roryho Sabbatiniho, Adam, Andreas a Tea Žampovcov, Emmy Zapletalovej a Viktórie Forster, Michala Morvaya, Márie Katerinka Czakovej či hokejistov HK Nitra. 
V popoludňajšom bloku pre širokú verejnosť si návštevníci mohli vychutnať hudobné vystúpenia Dúhalky, Thie Vittek a Martiny Schindlerovej.

Pozrite si fotogalériu a nezabudnite sa pripojiť aj k oslavám Olympijského dňa 23. júna na bratislavskej Kuchajde!

Novinky

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV