Športové aktuality
6 min. čítania

Olympijský koniec päťdesiatky, lúči sa aj Matej Tóth

Gabriel Bogdányi pre OLYMPIC.sk
Víťazná radosť Mateja Tótha na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Na obhajobu si musí počkať o rok dlhšie...
Foto
TASR - Michal Svítok

V tomto čase mal byť Matej Tóth už v športovom dôchodku a vychutnávať si život bežného smrteľníka – bez tlaku, odlúčení od rodiny, aj bez súťažného stresu. Ibaže osud zariadil všetko inak. Maťo si chtiac-nechtiac kariéru predĺžil o ďalší rok. Bodku za svojou výnimočnou kariérou napíše až v piatok 6. augusta v olympijských pretekoch chodcov na 50 km v Sappore.

V našom časopise OLYMPIC.sk jar/leto 2021, ktorý vyšiel v prvej júlovej dekáde, píše o Matejovi Tóthovi Gabriel Bogdányi

Na Tokio 2020 v pôvodnom termíne sa chystal ako vždy – poctivo. Nachodil rekordné objemy a tešil sa na marcovú Dudinskú päťdesiatku. Hotoval sa splniť limit 3:50 h, a potom sa vrhnúť do prípravy na obhajobu zlata z Ria de Janeiro 2016. Mal už premyslený každý detail.

PO PRELOŽENÍ HIER OBROVSKÁ FRUSTRÁCIA

Lenže koronavírusová pandémia obrátila Matejove pôvodné plány naruby. Keď MOV oznámil, že olympiádu posúva o rok, v prvej chvíli si povedal – koniec! Ďalší rok driny? Nie, už sa na to necítil. Jeho frustrácia bola obrovská.

Naozaj je koniec? Ale veď takto si to nepredstavoval, vŕtal mu kdesi v hlave červík pochybnosti. Päťdesiatka na MS 2019 v Dauhe, ktorú v extrémnych podmienkach nedokončil, predsa nemôže byť posledná v jeho kariére...

Vlani v predposledný aprílový deň pripravila televízia špeciálny projekt o Tóthovej ceste za zlatom v Riu. Keď v závere relácie dostal v priamom prenose jasnú otázku, či končí alebo pokračuje, po drobnom zaváhaní z neho vyhŕklo: „Idem ďalej!“

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth sa teší v cieli 39. ročníka medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka v Dudinciach v sobotu 24. októbra 2020.
Na snímke slovenský chodec Matej Tóth sa teší v cieli 39. ročníka medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka v Dudinciach v sobotu 24. októbra 2020.
Foto
TASR - Ján Krošlák

LIMIT SPLNIL V DUDINCIACH

Keď v závere júla Svetová atletika oznámila, že od 1. 9. 2020 môžu chodci napriek zmrazenej kvalifikácii opäť plniť aspoň limity, pustil sa do tréningu s ešte vyššou intenzitou. Všetko podriadil tomu, aby v netradičnom termíne 24. októbra na Dudinskej päťdesiatke splnil limit 3:50 h.

Nechýbalo však veľa a Matej by prišiel aj o túto príležitosť dostať sa do Tokia. Vypukla totiž druhá vlna pandémie a reálne hrozilo, že preteky zrušia. Našťastie, nezrušili.

„Už len to, že sme sa postavili na štart, bolo veľké víťazstvo a patrilo všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, že sa Dudinská päťdesiatka uskutočnila,“ glosoval 38-ročný chodec banskobystrickej Dukly nezvyčajnú súťaž s 11 mužmi a 2 ženami na štarte. „Práve nad tým, či preteky budú alebo nie, visel oveľa väčší otáznik ako nad tým, či ja splním olympijský limit.“

Tóth, ktorý 24. októbra 2020 šliapal svoj prvý chodecký maratón 392 dní od neúspešných MS v Dauhe a 286 dní pred štartom olympijskej päťdesiatky, vyhral v Dudinciach rekordný štvrtý raz (2011, 2015, 2018, 2020), dosiahol svetový výkon roka 3:41:15 a ako prvý zo slovenských atlétov sa kvalifikoval do Tokia. Súperom vyslal jasný odkaz: ešte ma neodpisujte!

Vynikajúci výkon neostal bez odozvy. Siedmy raz vyhral anketu Atlét roka, v prestížnom hlasovaní o Športovca roka 2020 skončil piaty. Rok, ktorý sa pre Maťa a milióny športovcov začal v dôsledku „korony“ katastrofou, sa preňho skončil happyendom.

Chodec Matej Tóth
Matej Tóth.
Foto
TASR

POSLEDNÝ PREDOLYMPIJSKÝ ŠTART MAL NA DVADSIATKE

Dvadsiateho marca 2021 sa Tóth do Dudiniec vrátil, no ešte predtým si vybojoval štvrtý a zrejme aj posledný slovenský halový titul na 5000 m. V rozlúčke so svojimi najobľúbenejšími pretekmi si však nevybral päťdesiatku. Na štart pretekov na 20 km sa v Dudinciach postavil po sedemročnej pauze. Skončil celkove 9. kvalitným časom 1:22:14 a získal dovedna už 18. slovenský titul.

„Ešte asi nepatrím do starého železa a cítim, že na najvyššiu úroveň môžem vyšperkovať svoju formu aj na päťdesiatke,“ vravel s úsmevom Matej, ktorý mal dudinskú premiéru v roku 1997 v súťaži starších žiakov na 3 km a dovedna stál na štarte až 23-krát. „Pobozkanie asfaltu v cieli bol sentiment. Dudinciam vďačím za veľa, zažil som tu mnoho krásnych chvíľ. Patrilo sa poďakovať sa.“

Po dudinskej rozlúčke si pred olympiádou plánoval i ďalšie preteky vrátane chýrneho mítingu P-T-S. Lenže telo zaprotestovalo, ozval sa ľavý zadný stehenný sval. Sonografické vyšetrenie našťastie ukázalo, že nejde o nič vážne.

Maťo sa však s trénerom Matejom Spišiakom a fyzioterapeutom Denisom Freudenfeldom zhodli, že nebude nič siliť a nechá telo zregenerovať. Olympiáda klopala na dvere, nemalo cenu riskovať. Síce netrénoval, ako chcel, ale udržiaval sa v kondícii. V máji sa potom znova pustil naplno do prípravy.

V SAPPORE SA ROZLÚČI TÓTH, ALE AJ PÄŤDESIATKA

V piatok 6. augusta o 5.30 h sapporského času sa Matej Tóth vydá opäť v ústrety 50 kilometrom. Bude to jeho šestnásta päťdesiatka. A – posledná. Rozlúčková. Lúčiť sa však nebude len on, ale aj disciplína, ktorá ho preslávila. Sapporská päťdesiatka bude posledná v olympijskej histórii. V programe hier ju nahradí súťaž na 35 km.

Aká krásna symbolika! Končiť budú nielen chodecké legendy, ale po 89 rokoch končí pod piatimi kruhmi i chodecká päťdesiatka...

V rozlúčke to vyzerá na generačný súboj – mladí verzus starí. Diniz, Vieira, Augustyn, García, Tóth, verzus Japonci, Číňania, Nór Haukenes či Dunfee z Kanady. „Som zvedavý, kto z tohto súboja vyjde víťazne. Či bude mať navrch skúsenosť alebo mladícka dravosť,“ zauvažoval Matej Tóth.

Rok 2021 nepriniesol v chôdzi na 50 km výnimočné výkony. Lídrom svetových tabuliek je Japonec Maruo (3:38:42) pred krajanmi Kacukim (3:42:34) a Kobajašim (3:43:31), prvú desiatku uzatvára Guatemalčan Barrondo (3:47:01).

„Možno to značí ticho pred búrkou,“ predpovedal Matej. „Olympijská päťdesiatka však vôbec nebude ľahká. Pre mňa je možno dobré, že do zoznamu favoritov nepribudli žiadne nové mená. Najväčších súperov poznám a viem, čo od nich očakávať.“

LEN ZOSTAŤ ZDRAVÝ

Skvelá jesenná päťdesiatka a výborná jarná dvadsiatka sa odrazili v olympijskej prognóze v prestížnom americkom atletickom magazíne Track & Field News. Tóthovi  prisúdili striebro! Skončí vraj za Japoncom Kawanom a pred Hlavanom z Ukrajiny.

Čo na to Matej? „Neriešim to. Predpovedať čokoľvek na päťdesiatke je ťažké. Patrím k favoritom, ale takých bude viac. Dôležité bude, aby mi vyšla záverečná príprava v júni na Štrbskom Plese, v júli v talianskom Livigne, a aby som ostal zdravý. No a potom uvidíme, čo prinesie 6. august 2021...“

MATEJ TÓTH

Nar. 10. februára 1983 v Nitre ● Člen ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica a VŠC Dukla Banská Bystrica ● Najväčšie úspechy: v chôdzi na 50 km 1. na OH 2016, 1. na MS 2015, 2. na ME 2014 a 2018, 1. vo SP 2010, slovenský Športovec roka 2016 ● Na OH v Aténach 2004 na 20 km 32., v Pekingu 2008 na 20 km 26., v Londýne 2012 na 50 km 5., v Riu de Janeiro 2016 na 50 km 1., v Sappore/Tokiu štartuje na 50 km.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV