Športové aktuality
3 min. čítania

III. Európske hry sú otvorené, rezonovala aj téma Ukrajiny

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Slovenskú vlajku niesli na slávnostnom otvorení Barbora Balážová a Miroslav Duchoň.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu večer na Štadióne Henryka Reymana, ktorý je domovským poľského futbalového klubu Wisla Krakov, slávnostne otvoril III. Európske hry. Slovenskú výpravu priviedli na plochu stolná tenistka Barbora Balážová a lukostrelec Miroslav Duchoň.

Počas slávnostného nástupu výprav dostali veľké ovácie domáci poľskí športovci, ale aj výpravy Ukrajiny, Slovenska, Česka či Nemecka, teda susedov Poľska. Naopak, piskot si vypočuli poľský prezident Andrzej Duda a zástupcovia vlády. Téma vojny na Ukrajine viackrát rezonovala počas ceremoniálu, vo videopríhovore ju odsúdil prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a priamo na štadióne i prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos. Podporu Ukrajine vyjadrili organizátori aj vystúpením hip-hopovej formácie Kaluš (raper Oleh Psiuk, multiinštumentalista Ihor Didenčuk a DJ MC Kilimmen), ktorá vyhrala vlani súťaž Eurovision Song Contest. Na Európskych hrách 2023 chýbajú športovci z Ruska a Bieloruska.

Vlajkonosiči slovenskej výpravy, stolná tenistka Barbora Balážová a lukostrelec Miroslav Duchoň.
Vlajkonosiči slovenskej výpravy, stolná tenistka Barbora Balážová a lukostrelec Miroslav Duchoň.
Foto
SOŠV/ĽUBOMÍR SOUČEK

Pocta legendám

Na tradičnom rituáli zapálenia ohňa sa podieľalo osem športovcov - Dawid Tomala, Marian Woronin, Zygmunt Smalcerz, Maja Wloszczowská, Robert Korzeniowski, Anita Wlodarczyková, Marcin Oleksy a Janusz Pyciak Peciak. Poslední traja boli aj záverečnými bežcami štafety s ohňom.

Ceremoniál príliš nenadchol. Organizátori si počas slávnostného otvorenia pripomenuli významné osobnosti poľských dejín vrátane pápeža Jána Pavla II, Maria Curie-Sklodowskej, Frederica Chopina či Mikuláša Kopernika. Ovácie divákov na tribúnach si vyslúžilo aj predstavenie úspešných športovcov z Poľska, do tímu legiend sa dostali diskárka Halina Konopacká, vytrvalec Janusz Kusocinski, šprintérka Irena Szewinská, bežkyňa na lyžiach Justyna Kowalczyková, exjazdec F1 Robert Kubica, kladivárka Anita Wlodarczyková, skokan na lyžiach Adam Malysz, chodec Robert Korzeniowski, futbalista Robert Lewandowski a tenistka Iga Swiateková.

Otvorenie EH a celé EH chcú ukázať nové trendy 

Mladú poľskú generáciu reprezentovali rôzni hudobníci. Nezvyčajný duet zaspievali Tribbs s Čechom Benom Cristovaom, svoje umenie predviedli aj Daria a Roxie Wegiel.

„Európske hry sa od svojho vzniku vždy snažili ukázať nové trendy - nielen preto, aby boli nové a inovatívne, ale s cieľom vytvoriť väčšiu hodnotu pre našich európskych športovcov a národné olympijské výbory, ako aj silnejší odkaz zameraný na šport pre naše hostiteľské komunity,“ povedal na otvorení prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos.

Zapálením ohňa sa začalo 11 dní trvajúce podujatie, počas ktorého bude takmer 7 000 športovcov zo 48 krajín a prvýkrát v histórii spolu s nimi aj tím utečencov súťažiť v 26 športoch vrátane 18 olympijských.

Hry, ktoré sa po prvýkrát konajú v členskej krajine Európskej únie, sú najväčším športovým podujatím, aké sa kedy konalo v Poľsku, a najväčšou multišportovou súťažou na kontinente od olympijských hier v Londýne 2012.

Súťaže sa uskutočnia v 13 mestách Malopoľského regiónu - od Krakova až po Tatry. Športový program hier obsahuje aj športy, v ktorých sa doteraz o medaily na EH nebojovalo (padel, teqball, thajský box, kickbox, plážová hádzaná, sedmičkové rugby, letné skoky na lyžiach a breaking).

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV