Športové aktuality
3 min. čítania

Letný EYOF v Maribore je otvorený

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Vlajkonosičmi Slovenska na otváracom ceremoniáli EYOF 2023 v Maribore boli Lenka Gymerská a Oliver Gray.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

XVII. letný Európsky olympijský festival mládeže v Maribore je slávnostne otvorený. Oficiálnu formulku otvorenia predniesla prezidentka Slovinska Nataša Pircová Musarová, oheň zapálil mladý športovec Tim Marovt, ktorý utrpel ako dvanásťročný poranenie miechy. Slovenskú vlajku priniesli na plochu štadióna Ljudski vrt (Ľudová záhrada) atlétka Lenka Gymerská a plavec Oliver Gray.

Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu EYOF 2023
Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu EYOF 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na slávnostnom otvorení vystúpilo viac ako 200 účinkujúcich, ktorých vystúpenie sledovalo vyše 5000 divákov. Na plochu šradióna Ljudski vrt vypochodovali výpravy zo 48 krajín starého kontinentu. Celkovo sa na EYOF 2023 v Maribore predstaví 2419 športovcov a športovkýň.

Nástup športovcov sprevádzal melódiami Orchester slovinských ozbrojených síl a päť mladých slovinských hudobných talentov. Po skončení nástupu výprav vystúpila najpopulárnejšej slovinskej skupiny súčasnosti Joker Out, slovinskú hymnu zaspievala speváčka Raiven.

Symbol festivalu, oheň mieru, ktorý predstavuje aj priateľstvo, toleranciu, nádej a olympijské hodnoty, zapálil Tim Marovt. Príbeh dvadsaťročného bývalého lyžiara, ktorý po vážnom zranení miechy, sa vrátil do života a snaží sa behať maratóny, môže inšpirovať každého.

Slovenská výprava pred otváracim ceremoniálom EYOF 2023.
Slovenská výprava pred otváracim ceremoniálom EYOF 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Dnešným otvorením sme začali písať históriu nielen tohtoročného EYOF, ale aj športových podujatí v Slovinsku. Je to najväčšie multišportové podujatie v Slovinsku a my sme hrdí na to, že môžeme byť súčasťou tohto nezabudnuteľného zážitku pre mladých športovcov, ktorí si z neho neodnesú len ocenenia, ale aj nové skúsenosti a neoceniteľné priateľstvá, čo je najdôležitejšie,“ povedal prezident Slovinského olympijského výboru Franjo Bobinac.

Prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos dodal, že EYOF je pre mladých športovcov prvou realizáciou olympijského sna a znamená prelom, kľúčový bod na začiatku ich kariéry. Spomenul aj svojho predchodcu vo funkcii a bývalého prezidenta Slovinského olympijského výboru Janeza Kocjančiča.

„Niet pochýb o tom, že uvidíme hviezdy budúcnosti, keďže mnohí z bývalých víťazov EYOF pokračovali v získavaní medailí na európskych a olympijských hrách. Chcel by som sa poďakovať všetkým, organizačnému výboru, mestu Maribor, slovinskej vláde, Slovinskému olympijskému výboru, dobrovoľníkom a všetkým, ktorí tvrdo pracovali na tom, aby sa toto podujatie vydarilo,“ povedal Spyros Capralos.

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnila aj prezidentka Slovinska Nataša Pircová Musarová. „Nech je tento olympijský festival oslavou športu, splnených snov, priateľstva a vzájomnej úcty,“ uviedla prvá dáma Slovinska a otvorila EYOF.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV