Športové aktuality
Bratislava
11 min. čítania

Sagan o svojom roku 2020: Nič nie je samozrejmosť, o všetko treba bojovať

Miloš Šebela
Víťaznú radosť si Peter Sagan v tomto roku síce vychutnal len raz, ale veľakrát potvrdil, že stále patrí do absolútnej svetovej špičky.
Foto
TASR/AP

Zverejňujeme ďalší text z časopisu OLYMPIC.sk jeseň/zima 2020, ktorý vyšiel začiatkom decembra. Autor Miloš Šebela v ňom rozoberal končiaci sa rok nášho fenomenálneho cyklistu Petra Sagana. Text zverejňujeme s mierne pozmenenými medzititulkami.

Atypický rok Sagana, v ktorom bolo všetko inak, než sa plánovalo

Mala to byť Saganova jedinečná sezóna s unikátnou kombináciou Giro d’Italia a Tour de France, účasťou na olympijských hrách a zakončením doma na Slovensku. Koronavírus však všetky plány zmenil. V jedenástom roku v profesionálnom pelotóne si vybojoval PETER SAGAN len jedno víťazstvo. Bolo však výnimočné.

Ak doteraz bola súťažná schéma Petra Sagana takmer identická, pre rok 2020 ju vyšperkoval. Po jarných klasikách mal prísť v máji jeho premiérový štart na Giro d´Italia, následne sa chcel predstaviť na Tour de France, OH v Tokiu a prvý raz sa v septembri mal objaviť na pretekoch Okolo Slovenska.

Organizátori naplánovali etapy pretekov Okolo Slovenska v jeho rodnej Žiline. Tešili sa, že trojnásobný majster sveta ešte zvýši prestíž kvalitne obsadeného podujatia. Etapy vyberali tak, aby najlepšiemu slovenskému cyklistovi pasovali.

Plán na sezónu to bol mimoriadne náročný. V podstate bez možnosti vydýchnuť si. Realita však bola úplne iná. Súťažný rok Petra Sagana sa síce začal v argentínskom San Juane a pokračoval začiatkom marca na Paríž – Nice, ale potom prišla dlhá pauza.

ROK PETRA SAGANA V ČÍSLACH

1 víťazstvo

10 umiestení v top 3

22 umiestení v top 10

64 súťažných dní

854 bodov do rebríčka UCI

10 203 súťažných kilometrov

Sagan o štarte na Gire napriek zmenenej situácii: Dal som slovo

Po prvej vlne pandémie choroby COVID-19 počas jarných mesiacov sa cyklistika reštartovala až v auguste. Z programu Petra Sagana tak v podstate ostali len dva vrcholy – Tour na konci augusta a v septembri a Giro v októbri. Obetovať musel flámske klasiky, spoločný šampionát ČR a SR v Mladej Boleslavi a fanúšikovia ho nevideli ani na Okolo Slovenska.

„Nemôžeme mať v živote všetko. Takto sa vyvinula situácia. Sezóna bude krátka, ale o to náročnejšia. Nedá sa stihnúť všetko,“ vysvetľoval Sagan.

Pre Giro, ktoré nasledovalo krátko po Tour de France, sa rozhodol, pretože organizátorom talianskej Grand Tour dal slovo. „Podali sme si ruku a sľúbil som, že Giro pôjdem. Bolo by nesprávne odvolať sľub. Chcel som dodržať slovo, ktoré som dal,“ vysvetľoval.

V priebehu necelých troch mesiacov skrátenej sezóny absolvoval až 45 súťažných dní. Patril medzi najviac vyťažených cyklistov v roku.

Z troch klasík v auguste zaujal štvrtými miestami na Miláno – San Remo a Miláno – Turín, Strade Bianche nedokončil.

„Nemal som takú dobrú formu ako v minulosti. Postupne sa moja výkonnosť zlepšuje, ale na Miláno – San Remo som nebol schopný zareagovať na Poggiu na nástup Van Aerta s Alaphilippom. Moja sezóna tento rok odštartuje na Tour de France a verím, že som na dobrej ceste,“ uviedol po prvých štartoch začiatkom augusta Sagan.

Tour sprevádzali problémy, v súboji o zelený dres prehra s Bennettom

Tour de France sú preteky, ktoré kariéru slovenského cyklistu výrazne definujú. Od jeho premiéry v roku 2012 vždy, keď absolvoval celé preteky, priviezol do Paríža zelený dres. Okrem toho vyhral aj 12 etáp. Latku nasadil v minulých rokoch vysoko.

Peter Sagan (vľavo) bol síce krátko na Tour de France držiteľom zeleného dresu, v šprintérskych koncovkách ho však oň pripravil Sam Bennett (vpravo).
Peter Sagan (vľavo) bol síce krátko na Tour de France držiteľom zeleného dresu, v šprintérskych koncovkách ho však oň pripravil Sam Bennett (vpravo).
Foto
TASR/AP

Tohtoročný cieľ bol zrejmý – vyhrať zelený dres ôsmy raz a pridať aj etapový úspech. Lenže od úvodných etáp sa ukázalo, že slovenský cyklista nemal v dojazdoch takú rýchlosť ako v minulosti. V šprintoch ho zdolával bývalý tímový kolega Sam Bennett, ale aj Caleb Ewan.

K tomu sa pridali problémy v etapách, v ktorých mohol uspieť. Najskôr mu v 7. etape pár metrov pred cieľom spadla reťaz. Celý tím Bora-Hansgrohe investoval energiu do toho, aby v ten deň Saganovi súperi trpeli a nik z najrýchlejších šprintérov na cieľovú rovinku do Lavauru neprišiel.

To sa podarilo podľa plánu. Lenže v momente, keď mal túto snahu Sagan zavŕšiť, motal sa príliš vzadu, potom prišiel ľahký kontakt so súperom a spadnutá reťaz. Vo chvíli, keď boli jeho súperi už v plnej rýchlosti, Saganove nohy neboli spojené s kolesami. A z plánu útočiť na etapové víťazstvo bola zrazu 13. priečka. Bez toho, aby proti nemu stáli Sam Bennett, Caleb Ewan, Elia Viviani či Matteo Trentin.

V 11. etape ho po nebezpečnom šprinte rozhodcovia potrestali a prišiel spolu o 43 bodov. V bodovacej súťaži už potom ťahal za kratší koniec. Z druhej pozície sa snažil ohroziť Sama Bennetta, no márne. Pokúšal sa o únik, aj kolegovia ho podporovali, no Bennett sa ukázal ako veľmi zdatný súper.

Jeden z dôležitých momentov bojov o zelený dres na Tour de France, Peter Sagan po kolízii s Van Aertom vo finiši 11. etapy prišiel o dôležité body.
Jeden z dôležitých momentov bojov o zelený dres na Tour de France, Peter Sagan po kolízii s Van Aertom vo finiši 11. etapy prišiel o dôležité body.
Foto
TASR/AP

Sagan nielenže nevyhral žiadnu etapu, ale ani si nevybojoval zelený dres v bodovacej súťaži. Na Tour mal v porovnaní s minulými rokmi najhoršiu bilanciu v etapách. Najlepšie dvakrát skončil tretí.

V Paríži blahoželal írskemu šampiónovi Bennettovi. „Nejde o to, že si všetci uvedomili, že som len človek. Skôr sú zvyknutí na to, že všetko je samozrejmosť. Ale nie je to tak. O všetko treba bojovať," vravel pre RTVS trojnásobný majster sveta.

V Paríži stále cítil krivdu za incident z 11. etapy, v ktorej ho rozhodcovia potrestali za vytlačenie Wouta van Aerta.

„Ovplyvnilo to súťaž do veľkej miery. Je ľahšie brániť svoju pozíciu ako útočiť. Ak by som mal náskok 40 alebo 30 bodov po všetkej smole, čo som mal, bolo by to iné. Ak cítite, že môžete zelený dres vyhrať, urobíte pre to všetko. Ak by som mal náskok, bolo by moje postavenie s Bennettom otočené. Sam by musel útočiť,“ porovnával Sagan.

Na Gire jedeň deň v drese najlepšieho vrchára, ktorý nikdy predtým nemal

Do štartu Gira d´Italia mal len 12 voľných dní. Je to ešte kratšia pauza, aká býva v klasickej sezóne. „Dôležité je, aby som sa mentálne zregeneroval, pretože trojtýždňové preteky sú skôr o psychickom vypätí. Každý deň sme šli naplno. Treba si teraz oddýchnuť, aby som mal chuť ďalej bojovať. Kondícia po takej náročnej Tour je, treba sa len zregenerovať,“ tvrdil pred štartom Sagan.

Giro malo pôvodne odštartovať v Budapešti a tri etapy mali byť na dosah pre slovenských fanúšikov. V dôsledku pandémie však organizátori museli presunúť všetky etapy do Talianska. A už v prvej etape nastúpil Sagan s razanciou. Bod na horskej prémii v rámci časovky mu unikol o jedinú sekundu.

V druhej etape však získal body na krátkom cieľovom stúpaní a po prvý raz v profesionálnej kariére viedol poradie vrchárov. Modrý dres sa ani nepokúšal brániť. Prišiel bojovať o cyklámenový a k tomu o etapový triumf.

Etapové víťazstvo vo veľkom štýle, ale s cyklámenovým dresom Démare

Už vo štvrtej etape bol k triumfu veľmi blízko. Na cieľovej rovinke ako prvý zo šprintérov vyrazil vpred, za ním sa vyviezol Arnaud Démare a vedľa neho Davide Ballerini. Cieľovú čiaru preťala trojica prakticky v jednej línii. V cieli sa nik z nich netešil. Ani jeden netušil, kto bol prvý. Paradoxná situácia. Aj rozhodcom trvalo hodnú chvíľu, kým rébus vyriešili. Boli to milimetre, ale v prospech Arnauda Démara. Sagan bol druhý.

„Peter prehral len s malým rozdielom, ale viac sme pre víťazstvo dnes nemohli urobiť. Získal cyklámenový dres a opäť potvrdil, že je v dobrej forme. V šprintoch je stále rýchlejší. O víťazstvo ešte zabojuje," hodnotil etapu športový riaditeľ Ján Valach.

Jediné víťazné gesto Petra Sagana v tomto roku – v desiatej etape Gira d’Italia.
Jediné víťazné gesto Petra Sagana v tomto roku – v desiatej etape Gira d’Italia.
Foto
TASR/AP

V šprintoch to skúšal, no aj na Gire dostal mimoriadne silného súpera - Démara. Francúz mal mimoriadnu formu a každý šprint premenil na svoje víťazstvo. K tomu pridal aj cyklámenový dres a so silnou podporou Groupama-FDJ ho bránil.

V jedenástej etape, ktorá mala náročný záver, sa slovenský cyklista rozhodol zmeniť taktiku. Namiesto toho, aby čakal na záver etapy, vydal sa do úniku. Francúzsky tím sa ho snažil dostihnúť. Márne. Keď sa na konci etapy pustili do boja favoriti, z náskoku malej skupiny ukrojili. Ale Sagan nečakal, vydal sa do sólového úniku. Vyhral vo veľkom štýle. Sám dokázal pretlačiť súperov, ktorí sa takmer celý deň snažili jeho šance ukončiť.

„Mal som veľa druhých, tretích miest. Často som bol blízko, ale očakávania ľudí sú vysoké. Čo by som im povedal? Chvíľu môžu byť ticho,“ hovoril slovenský cyklista.

„Ukázal, že stále je extra trieda. To bol typický Sagan. Šiel ako motorka,“ ocenil Brit Ben Swift, ktorý šliapal v úniku po jeho boku až do záverečného stúpania.

Slovák sa stal stým pretekárom histórie, ktorý má v zozname úspechov etapové víťazstvo na každej Grand Tour – na Tour, Gire aj Vuelte. Spolu je to až 17 etáp. Medzi aktívnymi cyklistami sú v tomto ohľade lepší len dvaja pretekári – Mark Cavendish a André Greipel.

Uškodil mu prísny režim v Monaku počas koronakrízy

„Predtým mi chýbala víťazná etapa na Gire, teraz ju už mám. To ma robí šťastným. Páčilo sa mi, ako som dosiahol víťazstvo v 10. etape, ako som zaútočil, trpel a bojoval až do konca. A myslím si, že ľuďom sa to tiež páčilo. To je pre mňa dôležité. Nemôžem to porovnávať s titulom majstra sveta, ale táto víťazná etapa bude mať navždy výnimočné miesto v mojom srdci,“ hovoril Sagan pre taliansku Gazzettu.

Na Gire ďalšie víťazstvo nepridal a v bodovacej súťaži skončil rovnako ako na Tour druhý. Triumf v Tortorete však pripomenul jeho veľké víťazstvá na Okolo Flámska či na majstrovstvách sveta v roku 2015. Spôsobom, ako aj víťazným gestom.

Výnimočné víťazstvo tiež potvrdilo, že Sagan nestratil zo svojho výkonu. Len okolnosti nehrali v jeho prospech.

V štandardnej sezóne využíva jarné obdobie na rozjazdenie a aj naberanie súťažných kilometrov. V okresanom ročníku, keď sa prakticky hneď začalo zostra, mu trochu rýchlosti v dojazdoch chýbalo. Ako sezóna postupovala, bol oveľa silnejší.

Na jar počas lockdownu v Monaku nemohol vonku vôbec trénovať. Rok bez koronaprestávky by bol pre Sagana zrejme úspešnejší.

„Nikto to nemal ľahké v čase, keď bolo všetko zatvorené a nedalo sa trénovať. Možno však tí z nás, ktorí nečelili úplnému uzavretiu a mohli trénovať vonku, mali výhodu. Ak musíš zostať doma a šesť týždňov jazdiť len na valcoch a pripravovať sa v telocvični, cítiš rozdiel. Bola to krátka, ale o to intenzívnejšia súťažná sezóna," vysvetlil.

Počas roka vyhral len raz, ale upozorňuje: Ja som ešte neskončil

Koronasezóna bola v cyklistike hektická a ukázala viacero zvratov. V prípade Sagana ukázala, že nie je automaticky v najideálnejšej forme, hoci fanúšikovia to od neho očakávajú. K tomu proti nemu stoja aj silní súperi a budúci rok to bude platiť rovnako.

Výsledkovo táto sezóna nebola taká úspešná ako predchádzajúce. No ani vo chvíľach, keď sa okolnosti nevyvíjali v jeho prospech, nevzdal sa. Hľadal možnosti, snažil sa a bojoval.

„Všetko v živote sa mení. Nikto z nás nie je ten istý ako pred desiatimi rokmi. A rovnaké je to aj s nami cyklistami. Naďalej chcem jazdiť, lebo cyklistiku stále milujem. Nie som si istý tvrdením, že každá sezóna je náročnejšia ako predchádzajúca. Ak v roku 2021 zvíťazím dvadsaťkrát, ľudia rýchlo skonštatujú, že som sa vrátil... Lenže nie je to tak. Ja som ešte neskončil,“ dodal Peter Sagan.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV