Šport a olympizmus
4 min. čítania

Šamorín sa stal centrom európskeho džuda, do „bubliny“ prišli aj hviezdy na čele s Krpálkom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SZJ

Olympijské tréningové stredisko x-bionic sphere v Šamoríne počas tohto týždňa bolo počas tohto týždňa centrom európskeho džuda. V „bubline“ sa pri Dunaji konalo veľké sústredenie džudistov z celej Európy, ktorí sa pripravujú na boje účasť na olympijských hrách v Tokiu. Do Šamorína zavítali viaceré osobnosti európskeho džuda, medzi nimi aj olympijský víťaz z Lukáš Krpálek z Česka.

Súčasné obmedzenia na zabránenia šírenia koronavírusu znemožňujú džudistom v celej Európe plnohodnotnú prípravu. Chýbajú im na tréning predovšetkým kvalitní sparingaptneri, za ktorými aj v normálnom období často cestujú. Jednotlivé federácie v rámci uľahčenia tréningového procesu organizujú pravidelne tréningové kempy pre borcov z viacerých krajín. Koronavírus však v súčasnosti mnohé zrušil, preto európske zväzy prijali s radosťou ponuku zo Slovenska stretnúť sa v Šamoríne.

Džudisti ukázali zástupcom iných a najmä úpolových športov, ako sa dá na Slovensku aj v dnešnej situácii usporiadať veľké medzinárodné sústredenie.

Sústredenie v džude v Šamoríne.
Foto
SZJ

Na sústredenie bol vstup len s platným negatívnym PCR testom, džudisti museli dodržiavať všetky pandemické obmedzenia. Celkovo sa počas tohto týždňa stretlo v Šamoríne 120 džudistov z deviatich krajín. V predošlom týždni sa v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere pripravovala stovka mladých džudistov a džudistiek v dorasteneckom veku.

„V momentálnej situácii je Šamorín široko-ďaleko asi jediné miesto, v ktorom sa dá vytvoriť pre džudistov z viacerých krajín potrebná bublina. Pretekári akceptujú, že ak chcú mať kvalitný tréning, musia všetky epidemiologické nariadenia dôsledne dodržiavať,“ hovorí tréner slovenských reprezentantov Ján Gregor.

Možnosť prípravy svojich zverencov s európskou špičkou v domácom prostredí si pochvaľuje. Doteraz chodili Slováci na podobné sústredenia do českého Nymburku. „Ak by dnes trénovali v Šamoríne len slovenskí reprezentanti, nemalo by to pre nich až taký význam. Sparingpartnerov jednoducho potrebujeme, rovnako aj naši konkurenti. Je skvelé, že sa u nás stretla medzinárodná konkurencia.“

Džudisti sa v Šamoríne pripravujú na nových tatami, ktoré Slovenský zväz juda zakúpil aj vďaka podpore Slovenského olympijského a športového výboru. Moderné tatami sú využité prakticky od rána až do večera. „Je vidieť, že sú nové. Všetkým sa na nich dobre padá,“ pousmial sa Ján Gregor.

Slovenský zväz juda by areál v Šamoríne v budúcnosti rád využil aj na organizáciu ďalších podobných akcií. O organizačných schopnostiach Slovákov dnes už vo svetovom džude nikto nepochybuje. „Máme tu vytvorené skvelé možnosti, všetko je situované na jednom mieste. V budúcnosti by sme tu chceli zorganizovať aj oveľa väčšie sústredenia reprezentácií. Areál nám to umožňuje,“ tvrdí Ján Gregor.

Sústredenie v džude v Šamoríne.
Foto
SZJ

Pre slovenských reprezentantov je sústredenie zároveň vhodná možnosť pripravovať sa na kvalifikačné boje o Tokio. Istotu miestenky na olympijské hry nemá dnes žiaden z borcov. Olympijská kvalifikácia je v plnom prúde, vyvrcholí až v júni. Už o mesiac sa v Lisabone uskutočnia majstrovstvá Európy. Reprezentantov čakajú následne viaceré turnaje a v prvej polovici júna majstrovstvá sveta v Budapešti.

„Práve majstrovstvá sveta budú veľmi dôležité, dá sa na nich získať veľa bodov do olympijského rebríčka a môžu zamiešať olympijskou kvalifikáciou. Momentálne je všetko otvorené. Na postupovej pozícii je zatiaľ Peter Žilka v kategórii do 90 kg. V rovnakej váhe ho naháňa Milan Randl, dobrú pozíciu a výhliadky na Tokio má aj Matej Poliak do 66 kg,“ doplnil Ján Gregor.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV