Šport a olympizmus
2 min. čítania

Sankcie voči Rusku a Bielorusku zostávajú v platnosti

Foto
MOV/Greg Martin

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach kontaktoval zástupcov viacerých medzinárodných športových federácií a pripomenul im, že aktuálne sa nič nemení na sankciách, ktoré organizácia vydala po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rusko a Bielorusko sa napriek začiatku kvalifikácie na olympijské hry do Paríža nemôžu zúčastniť na podujatiach pod svojou vlajkou.  

Medzinárodný olympijský výbor po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu odporučil, aby športovcov z Ruska a Bieloruska v rámci „ochranného opatrenia“ vylúčili z medzinárodných súťaží. Podľa Thomasa Bacha urobil MOV toto rozhodnutie s veľmi ťažkým srdcom.

„Konali sme v rozpore s vlastnými hodnotami. Urobili sme to, čo nikdy predtým. Zakázali sme športovcom účasť len na základe ich pasov. Účasť na podujatiach by však mala byť podmienená športovou výkonnosťou a nie na základe politického zasahovania,“ citujú svetové médiá Thomasa Bacha, ktorý už v októbri na valnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov vyhlásil: „Športovci by nikdy nemali byť obeťami politiky svojej vlastnej vlády.“

Exekutíva MOV rokovala o východoeurópskom konflikte na tohtotýždňovom zasadnutí niekoľko hodín. Konflikt na Ukrajine bude aj témou piatkového 11. olympijského summitu v Lausanne, na ktorom sa má ako hosť zúčastniť aj prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

Thomas Bach vyzval na otvorenú diskusiu o osude ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných športových podujatiach. „Športovci by nemali byť trestaní za činy svojich vlád. Vlády hlasovali na pôde OSN, že rešpektujú Olympijskú chartu a politickú neutralitu MOV. Zdôraznili zmierovací charakter športových podujatí a podporili autonómiu športu. Preverujeme viaceré možnosti,“ povedal po rokovaní výkonného výboru MOV Thomas Bach. Hneď však pripomenul, že postoj MOV z februára sa zatiaľ nemení: „Sankcie musia vzhľadom na súčasnú situáciu zostať v platnosti.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV