Športové aktuality
3 min. čítania

Stolní tenisti Pištej s Balážovou majú definitívu, v Tokiu budú slovenskými nádejami v miešanej štvorhre

(TS SStZ, pp)
Stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom chcú zabojovať v olympijskom Tokiu o medailu v mixe.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Stolní tenisti Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou sa už môžu pripravovať na olympijské hry v Tokiu. Istotu štartu na Hrách XXXII. olympiády má 22 slovenských športovcov. Slovenský stolný tenis bude mať v Tokiu trojnásobné zastúpenie, už skôr si účasť vybojoval v mužskej dvojhre Wang Jang.  

Ľubomír Pištej a Barbora Balážová sa na olympijské hry kvalifikovali v miešanej štvorhre na základe postavenia v rebríčku olympijskej kvalifikácie, v ktorom im takisto ako v klasickom svetovom renkingu patrí ako najlepšiemu európskemu páru výborná 6. pozícia.

Nechcú sa len zúčastniť

Správa o potvrdení štartu elitnej slovenskej dvojice na základe rozdelenia kvót podľa renkingu prišla na sekretariát Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) z centrály Medzinárodnej stolnotenisovej federácie (ITTF) vo štvrtok ráno. „Padol nám kameň zo srdca, hoci informáciu, že postavenie v renkingu bude Ľubovi s Bašou stačiť, vieme už viac ako rok. Tri roky sme poctivo pracovali a snažili sa dosiahnuť tento cieľ, takže zoficiálnenie ich postupu je prirodzené vyústenie nášho úsilia. V mixe sa na olympijských hrách predstaví šestnásť párov, my tam ideme zo šiestej pozície a máme vyššie ambície ako sa len zúčastniť na tomto vrcholnom podujatí, ktorý je sviatkom všetkých športovcov,“ uviedol reprezentačný tréner SR Jaromír Truksa.

Definitíva bola na spadnutie už pred rokom, ale prišla pandémia koronavírusu a slovenské duo si muselo na potvrdenie účasti počkať. „Áno, my sme to viac-menej vedeli rok. Samozrejme, keď je to potvrdené na oficiálnej listine, tak to už niečo znamená. Našou ambíciou bude zahrať čo najlepšie a minimálne potvrdiť rebríčkové postavenie. Máme vyhliadky aj na prekvapenie. Chceme sa o to pokúsiť a určite spravíme pre to maximum," vyjadrila sa Barbora Balážová, ktorá štartovala aj na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro.

Olympijská premiéra Pišteja, Balážová pomýšľa aj na dvojhru

Na premiérový olympijský štart sa môže tešiť Ľubomír Pištej. „Je to očakávaná správa, na ktorú sme čakali dosť dlho. Vyvoláva vo mne pocit spokojnosti, lebo máme za sebou dlhú cestu. Stálo nás to veľa driny a chcelo to počas uplynulých rokov zúčastňovať sa na turnajoch a dosahovať konštantne dobré výsledky. Už sme však konečne tam a teraz sa musíme čo najlepšie pripraviť na to, aby sme dosiahli svoj cieľ. Všetci vieme, aký je. Sme šiesty pár na svete, takže v Tokiu treba dosiahnuť výsledok, ktorý by zarezonoval medzi športovou verejnosťou," vyhlásil Pištej naznačujúc medailovú nádej v mixe, ktorý je prvýkrát v programe OH.

Kvalifikačný proces v stolnom tenise sa ešte neskončil. Okrem mixu a mužskej dvojhry, v ktorej si Jang Wang vybojoval účasť na marcovej svetovej kvalifikácii v katarskej Dauhe, by mohlo mať Slovensko zastúpenie pod piatimi kruhmi aj v ženskej dvojhre. Účasť Barbory Balážovej hraničí už takmer s istotou, jasnejšie bude až o mesiac. „Na potvrdenie štartu v súťaži jednotlivcov si budem musieť ešte pravdepodobne počkať do začiatku júna počkať. Až vtedy to bude oficiálne. Čakala som však rok, takže tých ďalších pár dní ma už nezabije," dodala dobre naladená slovenská ženská jednotka.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV