Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Tréner basketbalistiek Suja po postupe na majstrovstvá Európy: V tejto ťažkej dobe je úspech dobrým impulzom

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snímke tréner Slovenska Juraj Suja počas kvalifikačného zápasu H- skupiny na majstrovstvá Európy 2021 v basketbale žien Slovensko - Holandsko v Piešťanoch v sobotu 6. februára 2021.
Foto
TASR – Lukáš Grinaj

Slovenské basketbalistky zvládli náročný kvalifikačný duel o postup na ME 2020 v Štrasburgu a vo Valencii. V záverečnom zápase H-skupiny potrebovali na priamy postup zdolať Holanďanky najmenej o desať bodov, čo sa im napokon podarilo výhrou 61:50. O napínavom zápase aj o piešťanskej bubline sme sa rozprávali s reprezentačným trénerom Jurajom Sujom.

Ako s odstupom pár dní hodnotíte postup vašich zverenkýň na európsky šampionát?

Veľmi sa z toho tešíme. Je to naozaj splnením nášho snaženia. Sme radi, že sa nám to podarilo. Vždy, keď na konci dosiahnete požadovaný výsledok, je to perfektné. V tejto ťažkej dobe, ktorá športu nepraje, je úspech dobrým impulzom. Všetkým ukáže, že má zmysel robiť nejaký šport.

S Holanďankami to bol naozaj nervózny duel. Išlo o všetko, bolo treba vyhrať dvojciferným rozdielom. Snažili ste sa o tom s dievčatami hovoriť, alebo ste ich skôr upokojovali?

Samozrejme, rozprávali sme sa o tom. Keď idete do takéhoto zápasu, musíte vedieť všetky alternatívy. Vedeli sme, že výhra o desať bodov by nás posunula na ME. Vedeli sme aj, že ak vyhráme o 5 až 9 bodov, máme nejakú šancu postúpiť z druhého miesta. Napokon by to aj tak nestačilo.

Hovorili sme si aj to, že keby bol zápas vyrovnaný alebo by sa nám nedarilo, v basketbale sa dá urobiť desať bodov za tri minútu. Vedeli sme, že sa to dá zvládnuť aj v úplnom závere.

Po zápase sa skloňoval obetavý výkon hráčok, tímová hra. Sám ste sa vyjadrili, že takto sa má hrať za národný tím. Stavali ste teda hlavne na tímovom výkone?

Hrali sme dobrú tímovú obranu s naozaj veľmi vysokou úrovňou individuálnej zodpovednosti a na to sa dá spoliehať. Na to, že budete hrať s niekým útočnú prestrelku sa nedá spoliehať, nemusí to vyjsť každý deň. Rovnako spoliehať sa na jednu, dve hráčky, že im to vyjde, nie je dobré. Myslím, že cesta pre tento tím je makať, brániť a víťazstvá si vybojovať. Som hrdý na to, akým spôsobom sme to zvládli.

Pomohol tímu aj fakt, že ste predtým pôsobili v reprezentácii do 20 rokov a väčšinu reprezentantiek poznáte už dlhší čas?

Myslím si, že to malo vplyv na celú našu robotu. S dievčatami sme si mohli preskočiť nejaké spoznávanie sa po ľudskej stránke. 95% tímu som trénoval či už v klube, alebo v dvadsiatke. Nemuseli sme teda nič riešiť a začať rovno s basketbalom. To bolo super.

Zápasy kvalifikácie ste odohrali v „piešťanskej bubline“. Mali ste teda domáce prostredie. Aký máte názor na celkovú organizáciu zápasov?

Bolo to zorganizované naozaj výborne. Slovenská basketbalová asociácia spolu so všetkými ľuďmi, ktorí sa na tom podieľali, odviedli kus dobrej roboty. Išlo to bez nejakých problémov. Hrali sme doma a nemuseli sme cestovať, to bola najväčšia výhoda.

Slovenky sa po štyroch rokoch opäť kvalifikovali na európsky turnaj. Prečo to z vášho pohľadu nevyšlo predchádzajúcemu tímu?

Nebol som pri tíme pri týchto kvalifikáciách, takže neviem, čo sa v tíme dialo. Minule sa nepostúpilo, obdobie predtým zasa áno... Neviem to porovnať. Naposledy hrali dievčatá tiež do posledného zápasu. Keby ho zvládli, postúpili by.

Ako bude pokračovať príprava smerom k tohtoročným ME?

Chceli by sme sa začať pripravovať už začiatkom mája. Ideme sa čo najlepšie pripraviť, odohrať nejaké prípravné zápasy a uvidíme, ako sa to celé podarí. Hlavné je, aby sme boli všetci zdraví.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV