SOŠV
Blog
4 min. čítania

Tretí blog slovenskej ambasádorky I. OH mládeže Danky Bartekovej: Singapur žije olympiádou

Danka Barteková
alt

Olympijská symbolika s piatimi prepletenými rôznofarebnými kruhmi zdobí každé vhodné miesto. Pripomína, že Singapur sa stal historicky prvým štátom, ktorý môže hostiť olympijské hry mládeže. Samozrejme, počíta sa s tým, že tradícia hier mládeže bude pokračovať, avšak prvé sú len tieto.

Mesto žije olympijskými hrami a olympijské kruhy - zvyčajne v sprievode fialovej farby - na nás striehnu všade: na transparentoch, nápisoch na cestách, dopravných značky (Daj prednosť vozidlám olympijských hier mládeže), reklamných nápisoch, na vlajkách označujúcich miesta konania jednotlivých súťaží, na stánkoch s predajom vstupeniek na súťaže i na fialových olympijských autobusoch.

Krásne však je, že olympizmus a olympijského ducha tu možno nachádzať aj inak. Konkrétne mám na mysli to, ako mladí športovci k olympijským hrám pristupujú a aká nálada vládne medzi ľuďmi v olympijskej dedine i mimo nej. Pokúsim sa zhrnúť to do troch bodov, ktoré predstavujú tri základné hodnoty: dokonalosť, priateľstvo a rešpekt.

DOKONALOSŤ

Stretávam sa s našimi športovcami pomerne často a vždy ma príjemne poteší, keď vidím, ako sa snažia robiť všetko preto, aby uspeli, aby boli čo najlepší a aby podali výkon, s ktorým by mohli byť spokojní. Snaha o dokonalosť jednoducho na olympijské hry patrí a ja som rada, že ju tu nachádzam v tak vysokej koncentrácii. Navštívila som napríklad zápas tenistky Janky Čepelovej, v ktorom zdolala Thajčanku Kumkhumovú. Keď po prvom vyhratom sete Jana prehrávala v tom druhom 1:4, skoncentrovala sa a začala tak skvele bojovať, že otočila stav na vynikajúcich 6:4 a vyhrala zápas. Bol to skvelý zážitok. A viem, že to nebol jediný dôkaz, že športovci bojujú do posledných momentov a síl. Teším sa, že slovenská výprava je plná mladých osobností a skvelých bojovníkov.

PRIATEĽSTVO

Pred olympijskými hrami mládeže spustili organizátori projekt Friends - Priatelia. Na jeho základe singapurské školy nadviazali partnerstvá so školami v 205 krajinách sveta. Naučili sa o kultúre, zvykoch, jedinečných znakoch jednotlivých štátov a pripravili výstavu v podobe stánkov, ktorá v centre olympijskej dediny vytvorila World Culture Village – Dedinu svetových kultúr. Slovenský stánok tiež pripravili žiaci z jednej miestnej školy. Ako poďakovanie sme im ako výprava boli odovzdať darčeky zo Slovenska a prezentačné predmety SOV. Žiaci sa tešili, s nadšením nám hovorili, čo sa o Slovensku naučili a našu krajinu by vraj veľmi chceli navštíviť. Boli veľmi príjemní, priateľskí a tešili sa, že nás spoznali. Lúčili sme sa tým, že nám venovali krásny obraz, ktorý pre nás namaľovali. Myslím si, že sme nadviazali nové priateľstvo. Teším sa, že naši mladí športovci takisto prišli poďakovať sa žiakom za pripravenie krásnej výstavy o našej krajine. Hádam nás naši singapurskí priatelia niekedy prídu pozrieť. Ilustrácia priateľstva na fotografii: Spoločne so zástupcom vedúceho slovenskej výpravy Borisom Demeterom a s mladými Singapurčanmi.

REŠPEKT

Rešpektovanie pravidiel fair play je základom hry. Takisto úcta k súperom a trénerom. A v neposlednom rade, rešpektovanie zásady športu bez dopingu. Nemusím ani spomínať, že denne som svedkom toho, ako športovci dodržiavajú pravidlá a správajú sa úctivo voči svojim súperom. V Singapure však rešpekt dostáva aj iný rozmer. Ten ľudský a spoločenský, badať ho na každom kroku. Singapur je multikultúrne mesto a preto miestni obyvatelia sú naučení rešpektovať kultúrne a náboženské rozdiely medzi sebou. Je úplne normálne, že stretnete dievčatá, z ktorých jedna vyzerá ako Číňanka a druhá je oblečená v indickom sárí. Rešpektujú sa navzájom, prekonávajú rozdiely medzi sebou, sú navzájom na seba milí a priateľskí. A aj to je na tejto krajine krásne.

Všetky tieto pozorovania mi pripomínajú, že olympizmus nie je len filozofia športu a tradícia olympijských hier. Je to predovšetkým spôsob života, správania sa k ostatným a správanie sa v súlade s olympijskými hodnotami aj v reálnom živote.

Dokonalosť, priateľstvo a rešpekt. Všetci si ich dobre zapamätajme a prinesme si ich so sebou domov.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV