Šport a olympizmus
5 min. čítania

V zmodernizovanej šermiarni využívajú aj unikátny systém vedenia

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Slovenskí šermiari sa už zopár týždňov môžu pripravovať v modernizovanej špecializovanej telocvični. Klub Akadémia šermu aj vďaka finančným prostriedkom z Projektu modernizácie športovej infraštruktúry, ktorý pripravil Slovenský olympijský a športový výbor, investoval do zlepšenia podmienok v šermiarni nachádzajúcej sa v športovej hale Mladosť v Bratislave.

Rekonštrukcia pôvodnej šermiarne trvala od 24. mája do záveru augusta. V modernizovaných priestoroch sa už dnes trénuje, konajú sa reprezentačné sústredenia a usporiadali v nich už aj turnaje majstrovstiev Slovenska. Z Projektu modernizácie športovej infraštruktúry, v rámci ktorého sa podporilo 45 investičných zámerov v 33 športoch po celom Slovensku, získala Akadémia šermu 65-tisíc eur, ďalšie prostriedky investovala z vlastných zdrojov. Výsledkom je moderný a sviežo pôsobiaci priestor, v ktorom sú ideálne podmienky na tréning.

Zlepšený komfort tréningového procesu

V bratislavskej šermiarni sa pôvodne trénovalo na bukových parketách, na ktorých boli položené tri vrstvy linolea a planše. Počas leta tvrdý povrch nahradila palubovka z borovicových roštov, na ktorú sa položila kaučuková podlaha a nové odizolované planše.

„Celková kvalita pohybu sa nedá s minulosťou ani porovnať. Na odpruženom povrchu sa každému šermuje lepšie,“ hovorí reprezentačná trénerka v korde, predsedníčka metodicko-vzdelávacej komisie Slovenského šermiarskeho zväzu a trénerka v Akadémii šermu Bratislava Andrea Sasváriová.

Tepelnú izoláciu šermiarne zlepšili novým obložením. Do podlahy zabudovali planše s kompletnou izoláciou a kabelážou. V šermiarni vznikol unikátny systém kabeláže, ktorý zefektívnil a zároveň zvýšil aj komfort celého tréningového procesu.

Systém, ktorý zaznamenáva zásahy šermiarov, je vedený nielen vrchom, ako to bolo doteraz, ale aj vďaka kabeláži pod planšami a navijákom. V Bratislave tak majú unikát, keďže oba systémy sa môžu využívať spoločne.

„Mali sme v minulosti problémy s kazivosťou vrchného systému. Jeho oprava bola síce rýchla, ale vzhľadom na jeho zavesenie pod stropom šermiarne veľmi náročná. Uvažovali sme, že z estetických dôvodov budeme mať len spodný, ale napokon sme sa rozhodli ponechať aj pôvodný. Keď nastane porucha, môžeme použiť iné vedenie systému prislúchajúce k signalizačnému zariadeniu a bez dlhého prerušenia pokračovať v tréningu, čo nie je bežná záležitosť. Jednotlivé vedenia vieme skombinovať do kríža, s čím som sa v žiadnej šermiarni zatiaľ nestretla,“ vysvetľuje Andrea Sasváriová.

V šermiarni sa môžu trénovať všetky zbrane

Hala je určená predovšetkým na tréningový proces, je však v nej možné organizovať aj republikové turnaje a menšie medzinárodné podujatia, ktoré sa nekonajú pod hlavičkou federácie FIE. Šermiari sa môžu pripravovať na deviatich nových planšoch.

„Pôvodné neboli dostatočne odizovalované. Stávalo sa, že po kontakte s podlahou kordistovi zasvietil zásah. Vďaka novým vodivým odizolovaným planšom sa tieto situácie nestávajú,“ informuje o zmenách Andrea Sasváriová.

V zmodernizovanej šermiarni sa môžu trénovať všetky tri šermiarske zbrane – kord, fleuret a šabľa. V súčasnosti sa však na Slovensku pripravujú len kordisti a fleuretisti. Šabli sa dnes nikto nevenuje. Ak by sa však objavil záujemca aj o túto disciplínu, vedia mu pripraviť tréningové podmienky. Okrem Bratislavy je ešte špecializovaná šermiareň aj v Šamoríne, kluby z Košíc, Sniny, i niektoré bratislavské sa pripravujú v školských telocvičniach.

„Hala svojim komfortom a variabilitou spĺňa všetky náročné požiadavky. Predovšetkým je to tréningová hala. Čakajú nás ešte niektoré menšie práce, máme v pláne prekrytím radiátorov vytvoriť priestor na odkladanie zbraní a na steny zavesiť špeciálne terče, ktoré sú vhodným modulom na tréning. Sme veľmi radi, že hala je už plne funkčná a k dispozícii na tréningový proces,“ dodáva Andrea Sasváriová.

Šerm je tradičný olympijský šport. Šermuje sa na vodivom planši dlhom 14 metrov so šírkou 1,5 až 2 metre. Rozdiely medzi jednotlivými zbraňami sú nielen vo forme dosahovania zásahov, ale aj v odlišných pravidlách. Pretekári sa špecializujú, možnosť, aby sa jeden presadil vo dvoch zbraniach, je dnes značne obmedzená a prakticky už nereálna.  Šabľa a fleuret sú konvencionálne, kým kord je kombatná (bojová) zbraň. Slovo konvencionálny znamená, že platia určité pravidlá, ktoré počas zápasu zabezpečujú šermiarovi právo útoku a iba jeho správne vykrytie dáva následne právo na odvetu.

Výbava pre špičkového šermiara nie je lacná záležitosť. Ceny čepelí, zbraní, masiek, mundúrov, nohavíc a topánok sa pohybujú v stovkách eur. V kluboch sa snažia ušetriť financie rodičov tak, že sa vybavenie presúva z jedného mladého adepta tohto športu na druhého.

Cieľom Slovenského šermiarskeho zväzu i klubov je zvyšovanie počtu šermiarov, najmä mladých.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV