Športové aktuality
3 min. čítania

Vzpierači, akvabely a karatisti neúspešní v boji o Tokio

Naďa Daabousová druhú olympijskú účasť v Tokiu nepridá.
Foto
TASR/AP

Slovenskí vzpierači, synchronizované plavkyne a zatiaľ ani karatisti si nevybojovali miestenky na Hry XXXII. olympiády. Akvabely neuspeli na kvalifikácii v Barcelone, vzpierači sa do Tokia nedostali cez svetový rebríček a karatisti zatiaľ neskončili medzi postupovou trojicou na kvalifikačnom turnaji v Paríži.

Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) už uzavrela svetové rebríčky, na základe ktorých určila účastníkov štrnástich váhových kategórií, siedmich mužských a siedmich ženských, v olympijskom Tokiu.

Zo vzpieračov bol k miestenke najbližšie Tkáč

V každej sa predstaví štrnásť vzpieračov či vzpieračiek. Na olympijské hry sa dostalo osem najlepších zo svetového rebríčka plus z nekvalifikovaných najlepší v rankingu z každého kontinentu. K tejto trinástke pribudne ešte jeden športovec na základe rozhodnutia tripartitnej komisie. Slováci sa do postupových trinástok nedostali, šanca na získanie voľnej karty je minimálna.

V hmotnosti do 64 kg skončila Ivana Horná v rebríčku na 25. priečke, Nikola Seničová bola vo váhe do 76 kg dvadsiata. Medzi mužmi bol najbližšie k miestenke Richard Tkáč, v kategórii do 81 kg skončil v rebríčku na 17. pozícii a je štvrtý nepostupujúci Európan. Karolovi Samkovi do 96 kg patrí 22. miesto.

Sklamané akvabely

Do Tokia sa neprebojovali ani akvabely Naďa Daabousová s Chiarou Dikyovou. Vo voľných a technických zostavách párov v kvalifikácii v Barcelone obsadili 16. miesto a nepostúpili do nedeľného 12-členného finále, v ktorom sa bude rozdeľovať deväť miesteniek. Daabousová druhú olympijskú účasť nepridá, pred piatimi rokmi bola v Riu de Janeio s Janou Labáthovou.

„S výkonom dievčat som spokojná, no nezískali také bodové ohodnotenie, aké by si za svoje vystúpenie zaslúžili. Dostali prakticky rovnaké známky ako pred dvoma rokmi na MS v plaveckých športoch v Gwangdžu, nikam sa neposunuli. Pol roka trénovali v šamorínskej bubline, stálo ich to veľa driny, no nepodarilo sa im dosiahnuť taký výsledok, aký sme si predstavovali,“ uviedla pre TASR reprezentačná trénerka Nora Szauderová.   

Karatisti majú šancu ešte v nedeľu

Na kvalifikačnom turnaji karatistov v Paríži sa do najlepšej trojice nedostali v sobotňajšom programe v kumite do 75 kg David Podsklan (vyradil ho v druhom kole repasáže Sharmendran Raghonathan z Malajzie), Ingrida Suchánková sa v hmotnosti do 61 kg lúčila v druhom kole po prehre s domácou Leilou Heurtaultovou a v kate nepostúpil z druhého kola ani Pavol Szolár. Už v piatok sa neúspešne o účasť v Tokiu pokúšali Matej Homola, Dominika VeisováJana Vaňušaniková. V nedeľu čakajú súboje v kumite na Miroslavu Kopúňovú Adiho Gyurika.

V štyroch mužských a ženských kategóriách sa na olympijských hrách predstaví po desať pretekárov. Jedna až dve miestenky sa budú rozdeľovať na základe rozhodnutia tripartitnej komisie, zvyšné podľa rebríčkov a kvalifikačného turnaja v Paríži.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV