Športové aktuality
Rozhovor
7 min. čítania

Juniorský tréner o „nitrianskej ceste“: Jediný spôsob, ako si tu udržať najlepších hráčov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Hráč HK Nitra Adam Sýkora v rozhovore s reprezentačným trénerom Craigom Ramsaym.
Foto
TASR - Martin Baumann

Hokejovým tímom z HK Nitra sa podarilo získať medailu v štyroch najvyšších kategóriách. V seniorskej, juniorskej, dorasteneckej a kadetskej. V seniorskej kategórii pravidelne nastupovali aj 18-ročný Šimon Nemec a 17-ročný Adam Sýkora. Obaja sa s tímom dostali aj na MS 2022 do Fínska, kde rozhodne nie sú len do počtu. Nielen o ich výkonoch sme sa rozprávali s trénerom nitrianskych juniorov Petrom Galanom.

Akú úroveň má podľa vás slovenská juniorská súťaž?

Keby mám vo všeobecnosti hodnotiť juniorskú extraligu, určite nedosahuje ani zďaleka úroveň juniorských súťaži v špičkových hokejových krajinách ako Kanada, USA, Švédsko či Fínsko. Nemyslím si teda, že je úrovňou tam, kde by sme chceli, aby bola. Je to spôsobené najmä tým, že mnoho hráčov uteká do zahraničia. Ich kvalita potom chýba. Tú nenahradíte ničím.

Keď si však zoberiem samotných slovenských juniorov, ktorí tento rok ligu hrali, myslím, že to nie je až také zlé. Vyskočili hráči z dobrého ročníka 2004, Adam Sýkora, Šimon Nemec, Filip Mešár, Alex Šotek, Jakub Chromiak, Martin Mišiak či ďalší, ktorí dostali dosť priestoru aj v seniorskej extralige.

Prečo hráči utekajú do zahraničia?

V prvom rade je to o podmienkach. Keď idú tí najlepší hráči von, dajú im tam všetko. Na Slovensku je ekonomická situácia a situácia v športe taká, aká je. Do športu ide asi málo peňazí. Keď sa to zoberie v celku, mladý hokejista musí platiť členské poplatky, musí si nakupovať vlastné hokejky, celý výstroj, nie je to sranda. Hlavne tie hokejky, ak sa mu ich podarí za sezónu zlomiť niekoľko.

Je to tak finančne náročné v každom klube na Slovensku?

Je to asi všade trochu inak, napríklad hráči v Košiciach či Trenčíne, kde už Zväz vytvoril akadémie, majú výstroj a hokejky zabezpečené. V Nitre sa tiež snažíme hráčom juniorky pokryť čo najviac vecí. Veľa hráčov dostane posledné roky aspoň časť výstroja alebo hokejky. Keď aj nie vždy nové, tak aspoň použité po hráčoch z A-mužstva. Takýmto spôsobom sa to aspoň ako-tak pokrýva. No nedá sa to pokryť plošne a obliecť od hlavy po päty celé mužstvo, keďže na to chýbajú finančné prostriedky.

Napriek tomu, že množstvo hráčov odchádza do zahraničia, niektorí predsa len zostali a presadili sa aj medzi seniormi. Je to pre nich tá správna cesta?

Je to asi jediná cesta, ako si tu udržať najlepších hráčov a ako vychovať momentálne v domácich podmienkach  špičkového hráča pre draft a medzinárodný hokej. Ak by nehrali, išli by do inej ligy a za lepšími podmienkami.

Ako sa v Nitre zrodil nápad pracovať takýmto spôsobom s juniormi?

Vedenie klubu sa rozhodlo postaviť to na tom, že najlepších hráčov posunú hore. Aj na úkor ich veku. Šimon Nemec, Adam Sýkora, Ondrej Molnár boli veľmi mladí. Vieme, že sú talentovaní a majú potenciál, žiadni skauti si ich však nevšimnú, keď nebudú hrávať.

Šimon Nemec má aj brozn zo ZOH 2022 v Pekingu.
Šimon Nemec má aj brozn zo ZOH 2022 v Pekingu.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Šimona Nemca ste klubu odporučili priamo vy. Ako ste sa k nemu dostali?

Nepovedal by som, že som ho odporučil ja. Trénoval som v tej dobe dorastencov. Keď sme sa s generálnym manažérom Tomášom Chrenkom bavili, povedal som mu, že je tu jeden hráč, ktorý je veľmi mladý, no napriek tomu výrazný. Bol ešte len ôsmak, no hral v doraste a na svoj vek naozaj veľmi dobre. Vtedy mi ani len nenapadlo, že Šimon nakoniec skončí v Nitre.

Keď prišiel do tímu, smeroval rovno do áčka. Do juniorky prišiel len na výpomoc, na pár zápasov. Bol výrazný, hlavne jeho ofenzíva bola očividná.

Nemec prišiel z Liptovského Mikuláša, Nitra má však na MS 2022 aj odchovanca Adama Sýkoru. Ako sa vám s ním pracuje v tíme?

Adam Sýkora je v Nitre od nejakej 5. alebo 6. triedy. Prešiel tu všetkými kategóriami okrem prípravky. Adam drie, má upratanú hlavu, maká na sebe, a to všetko je jeho plus. Okrem toho, že vie hrať hokej, je veľký bojovník, hrá obetavo a veľmi dobre aj smerom dozadu. Veľa talentovaných hráčov nie je vhodných do 4. formácie. Môže hrať aj v prvej "päťke", aj v tej štvrtej. Nie je s ním absolútne žiadny problém. Nie každý hráč to však takto zvláda. V tomto smere je učebnicový príklad.

Môže byť niekedy "ostaršenie" hráča na škodu? 

Keď to neskúsite, tak to nezistíte. Je to veľmi ťažká otázka. Áno, niekomu to môže uškodiť, lebo mu naprší do nosa. Mnohým hráčom to aj uškodilo. Potom je už len na nich, ako rýchlo sa vrátia nohami na zem.

Nitra má v tejto dobe veľmi dobré meno v práci s mládežou. Prejavilo sa to nejako aj na záujme detí prísť do klubu?

Záujem je pomerne veľký. Posledné roky má naozaj veľa chlapcov záujem hrať v nitrianskom doraste či juniorke. Hlásia sa sem na školu z celého Slovenska. Napríklad, v juniorke máme momentálne niekoľko hráčov na skúške, ktorí tu chcú  pôsobiť v budúcich sezónach. Dokonca sú to aj chalani, ktorí hrávali vonku, či už v Čechách, alebo vo Švédsku. A aj agenti momentálne trošku viac inklinujú k Nitre.

Máte pocit, že ste svojou prácou a výsledkami inšpirovali aj ostatné slovenské kluby?

Asi áno. Ale nielen Nitra. Aj Poprad či Trenčín vytiahli v tejto sezóne mladých hráčov a dali im dosť priestoru. Druhá vec je však to, že nie každý klub má tak výrazných hráčov v tak mladom veku, aby si to mohol dovoliť. Je to však cesta. V Poprade sa výborne ukázal Filip Mešár. V Poprade a v Slovane Alex Šotek. V Trenčíne Samuel Honzek, v Nových Zámkoch Martin Mišiak. Myslím si, že aj ostatné kluby, ktoré majú šikovných hráčov, pôjdu takouto cestou.

Rieši sa v mládežníckych tímoch aj mentálna príprava?

Mali sme mentálneho kouča asi dva-tri roky dozadu, s ktorým sme sa stretávali a rozprávali ako tréneri, tak aj hráči. Momentálne nemáme nikoho, kto by to nejak plošne v celom klube zastrešoval. Je veľa hráčov, ktorí ho možno ani nepotrebujú, ale sú aj takí, ktorých treba usmerniť. Tu sa ale znovu dostávame k tomu, že slovenský šport nemá prostriedky na to, aby mal všetko, čo je v hokejovo vyspelých a ekonomicky silných krajinách samozrejmosťou.

Blíži sa draft NHL. Šancu by mali mať aj vaši zverenci. Máte svoj tip na ich draftové umiestnenie?

Dúfam, že sa do NHL dostanú a to čo najskôr. Adam si výrazne pomohol výkonmi v závere sezóny aj nomináciou a výkonmi na MS. Možno, že Šimon dostane v lige šancu aj hneď. Sám som veľmi zvedavý, ako sa im bude dariť. Netrúfam si to však odhadnúť.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV