Športové aktuality
4 min. čítania

Lukáš Kubiš si veľké mená nevšímal, kolízia ho pripravila o únik

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Lukáš Kubiš pred štartom olympijských pretekov.
Foto
FB DUKLA BANSKÁ BYSTRICA CYCLING TEAM

Lukáš Kubiš bol v štartovom poli olympijských pretekov s hromadným štartom druhým najmladším pretekárom. Cyklista Dukly Banská Bystrica sa ocitol po zranení Petra Sagana v nominácii na vrchol sezóny. Veľmi sa túžil ukázať, túžil dostať sa do úniku. Napokon približne 50 km pred finišom po prvom prechode cieľovou rovinkou na známom motoristickom okruhu pod Fudži 21-ročný rodák zo Zvolena musel z pretekov odstúpiť. Stop mu vystavili vzhľadom na predpokladanú stratu rozhodcovia.

V úvode pretekov ste boli aktívny, bolo vás vidieť na čele pelotónu. Bol to zámer?

Snažil som sa predovšetkým aj ja dostať do úniku. Spolu s Jurajom by sa nám vpredu ťahalo lepšie. Keď po štarte nastúpil Rumun Grasu, snažil som sa vyviezť za ním za Jurajom aj ja. Dostal som sa však do kolízie s jedným zo súperov, zavadili sme o seba riadidlami a takmer som spadol. Boj o únik trval asi pätnásť sekúnd a potom sa všetko zavrelo. Tí, čo to stihli, odskočili, ostatní sme ostali už v pelotóne.

Panovala v pelotóne v úvode zvýšená nervozita ako na iných pretekoch, keď sa bojuje o pozície?

Práveže to tentoraz nebolo také nervózne. Všetci vedeli, že nás čakajú dlhé preteky a rozhodovať sa bude oveľa neskôr. Keď odišla skupina, hneď získala veľký náskok. Pelotón išiel pomaly. Až neskôr začali ťahať Slovinci a Belgičania a udávali pekelné tempo. Náskok úniku veľmi rýchlo skresávali.

Stihli ste vnímať známe mená z profesionálnej cyklistiky, ktoré boli s vami v balíku?

„Práveže ani nie. Uvedomoval som si, kto jazdí popri mne, ale sústredil som sa na svoju jazdu. Mnohých súperov poznám podľa mena, podľa tváre nie.“

Kde ste stratili kontakt s pelotónom?

„Pod vrcholom Fudži som už odletel aj ja. Išlo sa poriadne ostré tempo, všetci siahali na dno síl. Škoda, že som po 180 kilometroch musel skončiť a nepotešil som ľudí, ktorí mi držali palce, aspoň tým, že som prišiel do cieľa. Som síce rád, že som mohol štartovať, ale na druhej strane je to pre mňa frustrujúce. Sezóna sa však nekončí a snáď ešte dosiahnem dobrý výsledok.“

Pod Fudži nastúpite aj v časovke. Aký výsledok by vás potešil?

„Verím, že v časovke si napravím chuť po dnešných pretekoch. Ak by som skončil do 30. miesta, bolo by to pekné. Uvidíme.“

Ján Valach chváli Kubiša a Petra Sagana pripravuje na MS

Reprezentačný tréner Ján Valach pochválil aktivitu oboch slovenských cyklistov v úvode pretekov. U Lukáša Kubiša, aj keď nedokončil preteky, vidí veľký potenciál do budúcnosti. „Nastúpili sme na štart s dvoma chlapcami a bolo nám jasné, že urobiť v týchto pretekoch niečo bude veľmi náročné. Juraj odviedol dobrú prácu. Obaja chceli odísť, aj keď Lukáš mal problémy a napokon sa nedostal do úniku. Je mi ľúto, že sa nemohol viac ukázať a predať. Potom sa musel sám zariadiť v balíku, keďže ja som bol s mechanickým autom vpredu pri Jurajovi. Zvládol to veľmi dobre,“ pochválil svojho zverenca v reprezentácii Ján Valach.

Kubiš skončil na nedávnom slovenskom šampionáte na 3. mieste a ukázal, že má potenciál. Vekovo ešte patrí do kategórie do 23 rokov a vďaka jeho výsledkom bude môcť po čase Slovensko postaviť pretekárov aj na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie.

„Je rozumný, cieľavedomý, vie sa správne namotivovať. Zopár dní som ho počas tréningov pozoroval a ide správnym smerom. Ak bude naďalej takto pracovať, budú sa okolo neho hýbať správni ľudia, môže sa posunúť. Práve preto je mi ľúto, že sa neukázal už teraz.“

Ján Valach bude mať popri práci pre Bora-Hansgrohe reprezentačné povinnosti najbližšie v septembri na majstrovstvách Európy v Trente a na svetovom šampionáte vo Flámsku. Na oboch podujatiach by mal byť lídrom tímu Peter Sagan. Po operácii kolena už trénuje a pripravuje sa predovšetkým na majstrovstvá sveta.

„Ešte uvidíme, ako to bude s majstrovstvami Európy. Peter sa už denne na bicykli pripravuje tri, štyri i viac hodín, pomaly sa dostáva späť do tempa. Trať na majstrovstvách sveta je preňho ušitá, verím, že sa s ňou popasuje. Pripravuje sa tak, aby dosiahol v Belgicku čo najlepší výsledok,“ doplnil Ján Valach.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV