Športové aktuality
5 min. čítania

Misia Peking: Medlovej stačí jeden dobrý výsledok, Jaroš musí ešte zabojovať

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

O zimné olympijské hry v Pekingu bojujú aj snoubordisti Klaudia Medlová a Samuel Jaroš. Medlová má veľkú šancu napraviť si chuť z nevydarenej olympijskej premiéry v Pjongčangu, pre Jaroša by bola účasť pod piatimi kruhmi splnený sen a veľká motivácia do budúcnosti.

V lepšom postavení z dvojice slovenských snoubordistov je Klaudia Medlová. Slovenskej reprezentantke v disciplínach Big Air a slopestyle patrí v renkingu 19. priečka.

V Pekingu bude štartovať 30 mužov a 30 žien. Definitívne poradie zverejní Medzinárodná lyžiarska federácia 20. januára. Do úvahy sa berie šesť najlepších výsledkov slopestyle a štyri najlepšie výsledky v disciplíne Big Air.

Pre pandemické opatrenia sa Medlovej cez leto nepodarilo vycestovať na Nový Zéland, kde sa chcela pripravovať na olympijskú sezónu. „Mám to tam veľmi rada, pretože majú jeden z najlepších parkov na svete. A už v lete ste tam na snehu a môžete trénovať," hovorila počas brífingu v lodenici ŠCP v Bratislave. Letnú prípravu teda absolvovala najmä v Rakúsku, kde trénovala na dopadovej ploche z nafukovacích vankúšov.

Na snímke zľava tréner Matej Matys a snoubordisti Klaudia Medlová a Samuel Jaroš počas tlačového brífingu Športového Centra Polície (ŠCP) pred zimnou olympijskou sezónou v Bratislave 15. novembra 2021.
Na snímke zľava tréner Matej Matys a snoubordisti Klaudia Medlová a Samuel Jaroš počas tlačového brífingu Športového Centra Polície (ŠCP) pred zimnou olympijskou sezónou v Bratislave 15. novembra 2021.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Tréning na nafukovacích vankúšoch je pre snoubordistov veľkým pomocníkom. Skoky a triky môžu skúšať s naozaj malým rizikom zranenia. Dopadová plocha je totižto tvorená z nafukovacích vankúšov. „Na Slovensku, bohužiaľ, nemáme podobný projekt. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, na niečom podobnom sa pracuje. Pomohlo by to nielen športovcom ako Klaudia a Samo, ale hlavne rozvoju tohto športu u nás,“ hovorí tréner Matys.

Oddych jej pomohol

Pandémia a dlhé obdobie bez súťaženia boli podľa jej slov zvláštne, vnímala to však aj pozitívne. „Mala som konečne možnosť si aj oddýchnuť, pár mesiacov nemohol nikto trénovať. Pomohlo mi to po psychickej i zdravotnej stránke. Po opätovnom rozbehnutí súťaží sme viac pretekali ako trénovali, čo ocenil asi každý pretekár,“ povedala Medlová, ktorá voľný čas využila aj na cvičenie nového triku v disciplíne slopestyle.

Najbližšie Medlovú a Jaroša čakajú decembrové preteky v big air v americkom Colorade. Po tréningovom sústredení vo Švajčiarsku sa presúva do Kanady. Tam majú snoubordisti na programe slopestyle v Calgary. Nasleduje slopestyle v americkom Mammoth Mountain. Posledné preteky pred štartom ZOH v Pekingu sú v pláne v polovici januára vo švajčiarskom Laaxe.

Stačí jeden lepší výsledok

„Klaudia si oddýchla viac ako minulé roky. Bolo to spojené hlavne s jej chronickým zranením kolena. Našťastie jej to pomohlo a cíti sa dobre. Momentálne je v rebríčku na 19. mieste, takže stačí jeden lepší výsledok na Svetovom pohári. Ak sa nám tento výsledok podarí už v decembri v USA, zameriame sa viac na tréningovú časť, aby bol vrchol sezóny práve počas olympijských hier,“ ozrejmil tréner Martin Matys.

„Potom sa môžem viac koncentrovať na úroveň trikov. Svetová úroveň je veľmi vysoká, takže aj pred olympijskými hrami treba stále veľa trénovať,“ dopĺňa ho jeho zverenkyňa.

V Pekingu so skúsenosťami a bez tlaku

Medlová už zažila olympijskú atmosféru. V roku 2018 štartovala v juhokórejskom Pjongčangu. Preteky snoubordistiek vtedy sprevádzali nepríjemné poveternostné podmienky, na ktoré doplatila. Liptáčka verí, že podobná situácia sa už nebude opakovať. „Mám už viac skúseností, budem pokojná a budem uvažovať racionálnejšie ako predtým,“ hovorí bronzová medailistka v slopestyle z MS 2015. Po ďalšej Liptáčke, Petre Vlhovej, môže byť práve Medlová jedna z ašpirantiek na dobré olympijské umiestnenie v Pekingu. „Snažím sa nad tým nezamýšľať. Nerada jazdím pod tlakom,“ dodáva s úsmevom.

Olympijská súťaž v disciplíne Big Air sa uskutoční v areáli Šougang, Ten sa nachádza totiž v blízkosti chladiacich veží bývalého priemyselného parku a oceliarne v západnom predmestí Pekingu. Oceľová 64 m vysoká a 164 m dlhá konštrukcia dovoľuje meniť profil nájazdu a doskočiska mostíka.

Jaroš musí zabojovať

V odlišnej situácii je jej mužský kolega Samuel Jaroš. Člen Juniorského olympijského tímu 2018 je momentálne je až na 57. mieste v redukovanom rebríčku. „Pred sebou mám ešte štyri preteky, na ktorých sa môžem umiestniť na dobrých miestach. To, že sa do kvalifikácie pridal jeden rok naviac, mi veľmi nepomohlo, keďže som bol zranený. Teraz však trénujem naplno a robím všetko pre to, aby som sa kvalifikoval.“

Letnú prípravu strávil na Slovensku s kondičným trénerom Štefanom Čuvalom a v rakúskom Benger parku, kde trénoval triky aj na nafukovacích vankúšoch. „Tam sme trénovali nové prvky a zdokonaľovali prvky, ktoré som už vedel. Celú kondičnú prípravu a prípravu v Rakúsku som teraz preniesol na sneh. Som pripravený, bez zranení a v dobrej kondícii trikovo, fyzicky a psychicky,“ hovorí odhodlaný zabojovať o Peking so srdcom draka.

„Samo potrebuje viac dobrých výsledkov. Aspoň dva či tri. Zatiaľ mu tie preteky nevychádzali, hoci má veľa natrénované. Pomohlo by trochu športového šťastia, či skok, ktorý mu viac sedí. Myslím, že mu to môže podariť. Je to reálne,“ dodáva tréner Matys.

Verí v životný úspech

Kvalifikovať sa na zimné olympijské hry do Pekingu by bol pre Jaroša splnený sen. „Znamenalo by to životný úspech. Splnil by som si dlhodobý cieľ. Momentálne sa konkurencia posúva enormne vpred, keďže sme mladý šport. Naše podmienky na Slovensku sú horšie ako v iných krajinách. Bol by to úspech pre mňa aj pre Slovensko.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV