Športové aktuality
6 min. čítania

Misia Peking: Sánkari Zmij a Vaverčák majú za sebou čínsku predpremiéru

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Matej Zmij a Tomáš Vaverčák.

Len hŕstka športovcov z celého sveta má šancu pozrieť sa do dejiska konania zimných olympijských hier 2022 ešte pred ich začiatkom. Priamo v čínskom Pekingu bola pred pár dňami naša sánkarská reprezentácia. V sánkarskom športe je nesmierne dôležité vyskúšať si trať ešte pred samotným štartom. Na tejto trati sa zároveň začína aj prvé kolo Svetového pohára a olympijskej kvalifikácie.

O účasť na premiérových olympijských hrách zabojuje aj dvojica sánkarov Matej Zmij a Tomáš Vaverčák. Ich cieľ je jasný – aby sa ich „Misia Peking” nielen začala, ale i skončila na rovnakom mieste – v Pekingu 2022.

Tri týždne olympijskej predpremiéry

Sánkarská výprava Slovenska bola v dejisku budúcoročných olympijských hier tri týždne. Absolvovali sme tu medzinárodné tréningové týždne, čo je takmer pre všetkých športovcov možnosťou po prvýkrát jazdiť na tejto olympijskej dráhe. My, samozrejme, patríme medzi nich. Začalo sa tu aj prvé kolo Svetového pohára a zároveň aj olympijskej kvalifikácie,“ vysvetľuje Matej Zmij.

Dostať sa do Číny je od vypuknutia pandémie koronavírusu poriadne náročné. Svoje o tom vedia aj sánkari. „Lietanie je komplikované, avšak Medzinárodná sánkarska federácia spolu s organizátormi Svetového pohára v Číne zabezpečila priamy let z nemeckého Frankfurtu, na ktorého palube bolo celé štartové pole vrátane celých tímov.“  V čase pandémie sa do najľudnatejšej krajiny sveta dostane len hŕstka športovcov. Okrem sťažených dopravných podmienok museli športovci absolvovať aj množstvo papierovania či neustáleho testovania.

Čínu si užili len z okna autobusu

Po prílete do Číny podstúpili menšiu izoláciu, ktorá trvala iba tri dni. „Testovali nás pred vstupom do lietadla a následne hneď ako sme z neho vystúpili. Prvé dva dni sme mali dokonca dva testy do dňa a neskôr sme každý svoj deň práve PCR testom začínali,“ spomína Matej.

Prísne opatrenia pokračovali aj po skončení izolácie a začatí tréningového procesu. „Všetko bolo striktne sledované a boli sme úplne izolovaní od okolitého sveta. Nesmeli sme vychádzať z hotela, mohli sme sa pohybovať len v jeho areáli. Na tréningy sme sa presúvali autobusmi a každá skupina mala svoj vyhradený autobus, ktorým chodievala každý deň na dráhu a späť. Rovnako fungoval aj presun z letiska, čiže krajinu ako takú sme mali možnosť vidieť iba spoza okna autobusu. Avšak na dráhe sme si užívali neskutočne nádherne pohľady na okolité hory, samotnú dráhu či dokonca olympijskú dedinu,“ dodáva slovenský reprezentant.

Slovenskí reprezentanti Tomáš Vaverčák a Matej Zmij počas pretekov v dvojsedadlových saniach Svetového pohára.
Slovenskí reprezentanti Tomáš Vaverčák a Matej Zmij počas pretekov v dvojsedadlových saniach Svetového pohára.
Foto
TASR/AP

Jazda po novej dráhe je zážitok

Ako hodnotí dráhu po absolvovaní tréningov aj prvého kola Svetového pohára? „Trať určite nie je jednoduchá a stále je čo vylepšovať. Nezaobišli sme sa bez problémov a pádov. Ale to patrí k tréningu a postupnému procesu zvykania si na novú dráhu. Avšak v konečnom dôsledku môžem povedať, že dráha je neskutočne nádherná a jazda na nej je skutočným zážitkom ako pre športovca, tak aj pre oko diváka. Za seba môžem povedať, že sa mi veľmi páči,“ opisuje svoje dojmy Zmij.

„Je to niečo nové, má v sebe prvky, ktoré som nikdy predtým nevidel a na ničom podobnom som nejazdil. Ako napríklad zákruta, ktorá nesie názov Spiral a je otočená o 360 stupňov. Zopár pasáží mi pripomína dráhu v Soči, či tú z posledných olympijských hier v Južnej Kórei,“ dodáva 22-ročný sánkar.

Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom obsadili v úvodnom kole Svetového pohára v čínskom Jen-čchingu /jeden z okresov Pekingu/ 17. miesto s mankom 2,293 sekundy na víťazov z Nemecka.

Veria, že organizačné fiasko sa nebude opakovať

Začiatok sánkarskej sezóny poznačil aj nepríjemný incident práve na novej pekinskej trati. Poľský reprezentant Mateusz Sochowicz sa zranil, zlomil si nohu a sezóna sa preňho smolne skončila. „Incident, ktorý sa stal Mateuszovi sme zachytili a vieme o ňom veľmi dobre, keďže Mateusz je náš dobrý kamarát. Vnímam to tak, že to bolo veľké zlyhanie ľudského faktora, keďže Mateusz dostal signál o tom, že je dráha voľná a on môže štartovať, no v dráhe bola zabudnutá vymedzovacia barikáda. Takéto veci by sa určite nemali stávať, avšak, beriem to ako ojedinelý incident a verím, že sa z toho poučili a nič podobné sa opakovať nebude,“ hovorí člen VŠC DUKLA Banská Bystrica.

Definitíva ešte pred Vianocami

Kvalifikácia sánkarov na ZOH 2022 sa začala prvým kolom Svetového v čínskom Pekingu. Nasledovať budú dva kolá v ruskom Soči. Potom sa pretekári presunú do nemeckého Altenbergu a kvalifikáciu a zároveň prvú polovicu sezóny zakončia v rakúskom Innsbrucku. Po týchto pretekoch bude jasné, kto sa kvalifikuje na olympijské hry.

Po skončení piatich pretekov chcú byť preto slovenskí sánkari v redukovanom poradí medzi elitnou dvadsiatkou v celkovom hodnotení Svetového pohára. „Rozhodnuté bude pred vianočnou pauzou, čiže niekedy okolo 20. decembra. Jednoznačne je to pre nás cieľ číslo jedna, keďže by šlo o naše prvé olympijské hry. Znamenalo by to pre nás jeden zo splnených snov, ktorý mám odkedy vnímam šport ako taký. Myslím si, že snom každého športovca je dostať sa na OH a reprezentovať svoju krajinu, zažiť tu neskutočnú a jedinečnú atmosféru a podať tam čo najlepší výkon.“

Olympijská miestenka je jasný cieľ

Sánkarská dvojica Zmij, Vaverčák má jasný cieľ - vybojovať si miestenku na OH a tam podať svoj maximálny výkon, hrdo a so srdcom draka reprezentovať krajinu a siahnuť po kvalitnom umiestnení. V Svetovom pohári v sa chcú sústrediť sa na každé kolo a podať bezchybný výkon. „Potom môžeme pomýšľať na dobré umiestnenia. Rovnako to platí aj v súťaži štafiet. Veríme, že si z tejto sezóny prinesieme kvalitné výsledky, v letnej príprave sme tréningu venovali naozaj veľa, a to po všetkých stránkach.

O olympijskú účasť sa pokúšali už pred štyrmi rokmi ešte ako juniori, avšak účasť v Pjongčangu 2018 im unikla o jedno jediné miesto. „Boli sme trochu sklamaní, no práve to nás prinútilo trénovať ešte viac a na ďalšiu kvalifikáciu sa pripraviť lepšie, či už po fyzickej, psychickej, alebo technickej stránke.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV