Športové aktuality
4 min. čítania

Myslela si, že preloženie olympijských hier je jej koniec. Teraz chce Hrašnová v Tokiu podať životný výkon

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Martina Hrašnová počas MS 2019 v katarskej Dauhe.
Foto
TASR - Martin Baumann

Kladivárka Martina Hrašnová sa momentálne pripravuje na sústredení v Turecku, kde trénuje aj s ukrajinskými atlétkami. Prípravu na preložené olympijské hry v Tokiu si spestrila aj účasťou na vzpieračských majstrovstvách Európy. Tam nebola rozhodne len do počtu a obsadila skvelé šieste miesto.

Keď sa v apríli minulého roka dozvedela, že olympijské hry v Tokiu sa definitívne odkladajú kvôli pandémii koronavírusu, myslela si, že je to koniec jej kariéry. „Hoci som mala vynikajúcu formu, všetko ma bolelo a ťažko som si vedela predstaviť, že to vydržím do olympijských hier, tobôž nie o rok dlhšie,“ spomína Hrašnová. Dôležité a aj najnáročnejšie bolo podľa nej nájsť si krátkodobé ciele, ktoré by to neplánované ročné predĺženie prípravy rozkúskovali na kratšie úseky. „To sa nám s trénerom podarilo, takže momentálne je všetko v poriadku,“ hovorí zverenkyňa Rudolfa Lukáča.

Nestratila sa ani medzi vzpieračkami

Prípravu do Tokia si nedávno spestrila účasťou na vzpieračských majstrovstvách Európy. A neobišla so zlým výsledkom. Šieste miesto je rozhodne kvalitný výsledok. „Hodnotím moje umiestnenie ako vynikajúci úspech a povzbudilo ma to v ďalšej tvrdej príprave. Vzpieranie je v súčasnosti viac či menej súčasťou každého športu. V kladivárskom tréningu tvorí niekedy až 50 % prípravy,“ dodáva členka banskobystrickej Dukly.

Výsledok je o to cennejší, že na vzpieračských súťažiach bola dovedna len trikrát. „Vzpieranie je krásny a, dovolím si povedať, zdraviu prospešný šport. Bez neho by som už nehádzala,“ dodáva účastníčka troch olympijských hier. Nevylučuje ani to, že by si vzpieraním predĺžila športovú kariéru. „Pokojne si viem predstaviť ešte jeden olympijský cyklus,“ hovorí.

V Turecku jej pomáha aj tréning v kolektíve

V tejto dobe sa Hrašnová nachádza na sústredení v Turecku. „Trénujem devätkrát týždenne. Z toho šesťkrát hádžem a trikrát vzpieram. Takto to bude viac či menej podobné až do olympijských hier,“ vysvetľuje Hrašnová, ktorá trénuje spoločne s ukrajinskými kladivárkami. „V každom športe je potrebný kolektív. Úspech pri prekračovaní svojich limitov tkvie v maximálnej koncentrácii a vyhecovaní sa v správny čas, keď cítite formu. A v týchto momentoch je kolektív nenahraditeľný. Dobre padne aj pohľad iných skúsených kladivárov na vašu techniku. Aj toto ma posúva ďalej.

V Tokiu chce najlepšie vystúpenie v živote

Na olympijských hrách v japonskej metropole bude štartovať 32 pretekárok. Kvalifikačný rebríček sa uzatvára 29. júna. Hrašnovej aktuálne patrí  20. miesto a vyzerá to tak, že je na najlepšej ceste na štvrté olympijské hry. Pred sebou má ešte tri dôležité podujatia – Zlatú tretru v Ostrave, slovenský šampionát a súťaž vo Fínsku. Okrem toho ju čakajú aj tri kolá ligovej súťaže. „Istota kvalifikácie je hodiť limit na OH, čo u nás činí 72,5 metra. To by som chcela už na Zlatej tretre v Ostrave. Ak sa to nepodarí, tak bude pravdepodobne potrebné v mojom prípade hodiť na všetkých troch spomínaných súťažiach cez 70 metrov, aby som si udržala dostatočnú pozíciu v rebríčku.“

A s akým výsledkom by odchádzala z OH v Tokiu spokojná? „Robím všetko pre to, aby to bolo moje najlepšie vystúpenie v živote,“ dodáva na záver bronzová medailistka z majstrovstiev sveta 2009 v Berlíne.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV