Šport a olympizmus
5 min. čítania

Projekt NewMiracle podporil angažovanosť žien v športe

Medzinárodný projekt NewMiracle, zameraný na podporu angažovania sa žien vo vedúcich funkciách v športe, vyvrcholil záverečným školením 37 športových manažérok zo štyroch krajín vo Vilniuse. V hlavnom meste Litvy sa o svoje skúsenosti podelili s účastníčkami viceprezidentka Britskej olympijskej asociácie Annamarie Phelpsová a prezidentka tamojšieho národného olympijského výboru (LTOK), olympijská víťazka v trape zo Sydney 2000 a členka Medzinárodného olympijského výboru Daina Gudzinevičiuté. Školenie v litovskej metropole Vilnius viedla renomovaná trénerka Gabriela Mullerová.

V prvý deň školenia sa účastníčky prostredníctvom série praktických úloh venovali tímovej práci, komunikácii, budovaniu osobnej značky a osobnému rozvoju. Druhý deň sa skúmal potenciál umelej inteligencie v športe a komunikácii.

Pripravené stať sa líderkami budúcnosti

Účastníčky medzinárodného školenia NewMiracle vo Vilniuse.
Účastníčky medzinárodného školenia NewMiracle vo Vilniuse.
Foto
LTOK.lt

Gabriela Mullerová, ktorá spolupracuje ako koučka s medzinárodnými športovými federáciami, hovorila o platformách, ktoré by mohli pomôcť pri každodennej práci. Druhá časť školenia bola zameraná na sociálne siete a ich význam pri budovaní osobnej značky.

Mullerová sa podelila o praktické tipy, ako sa prezentovať s cieľom nadviazať užitočné kontakty a ako vyzdvihnúť svoje silné stránky.

„Ako trénerka tohto školenia som chcela, aby sa účastníčky pripravili stať sa líderkami budúcnosti, pretože svet sa veľmi rýchlo mení a my musíme držať krok. Chcela som, aby vystúpili zo svojej komfortnej zóny a uvedomili si, že k učeniu a rastu dochádza len mimo nej. Chcela som tiež, aby ich obsah nielen zaujal, ale aj inšpiroval,“ povedala Mullerová.

Príležitosť na lepšie spoznanie sa

Annamarie Phelpsová je na medzinárodnej scéne aj predsedníčka komisie Európskych olympijských výborov pre rodovú rovnosť, rozmanitosť a inklúziu. Okrem aktívnej účasti na riešení úloh predstavila aj ciele MOV a kroky, ktoré podniká v oblasti rodovej rovnosti. Poukázala na to, že súčasná situácia v športových organizáciách sa na celom svete zlepšuje, ale ciele sa ešte nedosiahli. Napríklad počet žien vo výkonných výboroch európskych olympijských výborov je 27 %, pričom cieľ MOV je 30 %.  

„Tento projekt je pre účastníčky úžasnou príležitosťou nielen lepšie spoznať samé seba, ale aj získať inšpiráciu, sebadôveru a zručnosti, aby sa mohli uchádzať o miestne a vysoké pozície v športových federáciách. Ak chceme, aby olympijský šport rástol, potrebujeme profesionálky. Vzhľadom na to, že 50 % všetkých účastníkov olympijských hier v Paríži tvoria ženy, potrebujeme v športových organizáciách silné ženy, ktoré ich budú dobre reprezentovať a prijímať najlepšie rozhodnutia. Okrem toho je známe, že organizácie s vyváženým zastúpením mužov a žien s rozhodovacími právomocami dosahujú lepšie výsledky a sú úspešnejšie,“ uviedla Annamarie Phelpsová.

Annamerie Phelpsová počas svojej prednášky vo Vilniuse.
Annamerie Phelpsová počas svojej prednášky vo Vilniuse.
Foto
LTOK.lt

NewMiracle priniesol aj zaujímavé stretnutia

Vyše dvojročný projekt NewMiracle sa zameriaval okrem podpory vedúceho postavenia žien v športe aj na rozvoj zručností potrebných pre prácu v športových organizáciách a budovanie užitočných kontaktov.

„Keď som bola v roku 2012 zvolená za prezidentku LTOK, bola som len druhou ženou v Európe. V súčasnosti máme na čele národných olympijských výborov na kontinente 6 žien. Ich počet sa zvýšil, ale stále to nie je dosť. Preto chcem povzbudzovať, inšpirovať a podporovať ženy, aby sa usilovali stať sa hlavnými trénerkami, generálnymi sekretárkami, riaditeľkami a prezidentkami. Tento projekt poskytol účastníčkam nielen vedomosti, ale aj možnosť stretnúť sa s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, podeliť sa o svoje príbehy a navzájom sa podporiť,“ povedala prezidentka LTOK Daina Gudzinevičiutė.

Prezidentka Litovského olympijského výboru Daina Gudzinevičiutė počas workshopu NewMiracle vo Vilniuse.
Prezidentka Litovského olympijského výboru Daina Gudzinevičiutė počas workshopu NewMiracle vo Vilniuse.
Foto
LTOK.lt

V rámci prípravnej fázy projektu NewMiracle vznikli bezplatný vzdelávací program a exkluzívna mentorská platforma pre športové manažérky, v rámci ktorej mali účastníčky možnosť získať rady od skúsených kolegýň a zlepšiť svoje schopnosti spolupráce.

Do projektu iniciovaného LTOK sa zapojili taliansky, lotyšský, estónsky a slovenský národný olympijský výbor. NewMiracle finančne podporila Európska únia prostredníctvom programu Erasmus+.

Erasmus+

Na projekte sa zúčastnilo celkovo 100 manažérok z 5 krajín. Iniciatíva pozostávala zo 4 národných a 3 medzinárodných stretnutí, počas ktorých sa účastníčky učili o riadení projektov a zmien, internej a externej komunikácii, budovaní značky, správnom riadení a vedení.

„Uvedomila som si, že som hodná pozície, na ktorej som, a nemusím to nikomu dokazovať. Nielenže sa cítim lepšie, ale tento projekt mi dal príležitosť spoznať veľa žien v slovenskom športe, s ktorými budeme môcť spolupracovať na ďalších projektoch,“ povedala Petra Licharová zo Slovenského zväzu jachtingu.

Účastníčky NewMiracle sa naučili identifikovať typ vedenia, efektívne komunikovať, prijímať návrhy, spolupracovať. Osvojili si aj „umenie“ zmeny, pochopili, prečo sa ľudia bránia zmenám a ako ich rýchlejšie zaviesť. Poznatky získali vo sférach osobný branding, komunikácia na sociálnych sieťach, komunikačné zručnosti i sebaprezentácia.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV