Športové aktuality
4 min. čítania

Päťkrát pod piatimi kruhmi. Ninis sa v Pekingu vyrovná legendám

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Slovenský sánkar Jozef Ninis mieri už na svoje v poradí piate zimné olympijské hry. V ľadovom tobogane v Jen-čchingu tak dorovná účasťou pod piatimi kruhmi mená ako Matej Tóth, Michal Martikán, Mária Jasenčáková či Martin Bajčičák.

Radosť a pocta

Skúsený športovec neskrýval po oznámení miesteniek na ZOH 2022 nadšenie. „Pocity sú úžasné, mám z toho veľkú radosť. Je to pre mňa  obrovská pocta. Podarilo sa mi uskutočniť si svoj sen stáť pod piatimi kruhmi po piaty raz.“

Jozef Ninis vstúpi do spoločnosti päťnásobných olympionikov – plavkyne Martiny Moravcovej, strelca Jozefa Gönciho, atléta Mateja Tótha, vodného slalomára Michala Martikána, sánkarky Márie Jasenčákovej, biatlonistky Martiny Halinárovej a bežcov na lyžiach Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho. Rekord so šiestimi účasťami drží Erik Vlček.

Olympijskú túžbu nezastavil ani vážny úraz

Kvalifikáciu na ZOH 2022 nešla podľa jeho predstáv, verí však, že karta sa obráti a v Pekingu podá kvalitné výkony. Hovorí o štyroch rokov prípravy, ktoré neboli ustlané na ružiach. V lete 2020 o účasti na olympijských hrách v Pekingu sám pochyboval. „Pri rekonštrukcii svojho domu som utrpel vážny úraz hlavy, čo značne narušilo moju športovú prípravu a vôbec akékoľvek úvahy o účasti na piatej olympiáde. Nakoľko som sa zo zranení dokázal vyliečiť v dosť krátkom časovom horizonte a lekárske prognózy boli snubné, dokázal som už na nasledujúcu sezónu opäť zapojiť do tréningového plánu a absolvoval som všetky plánované preteky. Vďakabohu, úraz nezanechal trvalé následky a ja sa naďalej môžem venovať svojej športovej kariére,“ vysvetľuje člen ŠKP Vysoké Tatry.

Z doterajších štyroch olympijských hier má najlepšie spomienky na ruské Soči. Najviac vo mne doznievajú spomienky zo Soči. Bola to veľmi pekná olympiáda. Pre mňa zatiaľ najúspešnejšia – čo sa týka umiestnenia v kategórii jednosedadlových saní,“ hovorí Ninis, ktorý vtedy finišoval na 20. mieste.

Sánkar Jozef Ninis na ZOH 2018.
Sánkar Jozef Ninis na ZOH 2018.
Foto
TASR - Martin Baumann

Dráha aj dedina sa mu páčia

Do Číny sa pozrelo pred ZOH len málo športovcov, sánkari však mali túto možnosť. Dojmy mám veľmi pozitívne. Dedina a sánkarská dráha ležia v horách, ku ktorým mám srdcom veľmi blízko. Žiaľ, na iné športoviská som nemal možnosť ísť sa pozrieť. Dúfam, že sa to podarí počas hier,“ praje si skúsený pretekár.

Športovcov v Pekingu čakajú pandemické olympijské hry. Bude to určite rozdielny zážitok oproti predchádzajúcim podujatiam, ktoré Ninis absolvoval. „Počas Svetového pohára sme mali možnosť si tieto opatrenia vyskúšať. Pokračujú naďalej. Už sme si na to zvykli. Treba sa s tým zmieriť,“ dodáva.

Z mladého Skupeka má radosť

Na olympijské hry do Pekingu sa kvalifikovali piati sánkari. Okrem Ninisa sa pod piatimi kruhmi predstaví dvojica Matej Zmij a Tomáš Vaverčák, Katarína Šimoňáková a mladý Marián Skupek. Je to vynikajúce. S kolegami budeme môcť reprezentovať Slovensko aj v disciplíne tímovej štafety,“ hovorí Ninis. Pristavil sa aj pri Skupekovi, ktorý je vekom ešte junior a pred pár dňami sa stal juniorským majstrom Európy. Z Mariána mám veľkú radosť. Nie je ľahké prejsť z juniorskej kategórie ku dospelým a bojovať medzi silnou konkurenciou.“

V Pekingu chce zajazdiť päť vyrovnaných jázd

S akým výsledkom by bol po piatej olympijskej účasti spokojný? „Ciele si nedávam žiadne. Veľmi si prajem odjazdiť štyri, pekné vyrovnané jazdy vo svojej kategórii a jednu v tímovej štafete. V túto chvíľu už nie je veľmi veľa času na špekulovanie. Mám materiál, ktorý mám, ktorý som testoval počas celej sezóny. V túto chvíľu už toho veľa neviem ovplyvniť. Sánkarsky šport vo svete napreduje, konkurencia silnie, ale, žiaľ, slovenské sánkovanie v tomto ťahá za kratší koniec. Nemáme dráhy, chýbajú tréneri, materiálové vybavenie...Takže bojujeme s tým, čo máme a robíme to s veľkým srdcom a s veľkým odhodlaním.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV