Športové aktuality
2 min. čítania

Slovenskí zástupcovia na 55. ročníku stretnutia mladých účastníkov v Olympii majú za sebou úvodné zoznámenie a prvé prednášky

Ondrěj Štaud

Bratislava/Olympia 29. mája 2015 - V čase od 23. mája do 6. júna sa v gréckej Olympii koná každoročné stretnutie mladých účastníkov Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA). Na 55. ročníku zastupujú Slovensko dvaja účastníci - Jana Gantnerová a Ondrěj Štaud. O ich dojmoch a pocitoch z podujatia si môžete prečítať v správe:
 
Je sobotné ráno a v Bratislave vládne značne nehostinné počasie s teplotou okolo 12 stupňov, veterno a daždivo. Avšak už za necelé štyri hodiny nás čaká príjemných 25 stupňov v Aténach. Prakticky okamžite po prílete do hlavného mesta Grécka sa stretávame s ďalšími "mladými účastníkmi" a naberáme smer k hotelu, ktorý bude  nasledujúce dva dni naším domovom.

Ďalší deň dopoludnia nás čaká pomerne nabitý program - prehliadka Panaténského štadióna - dejiska prvých moderných olympijských hier, slávna Akropola a tiež Museum Akropolis. Ďalej popoludní, na kopci zvanom Pnyx, kde vznikali základy dnešnej demokracie, sme boli prítomní na oficiálnom slávnostnom otvorení 55. ročníka stretnutia mladých účastníkov. Na tomto posvätnom mieste sa vystriedal celý rad významných rečníkov, na čele s gréckym prezidentom Prokopiom Pavlopulom a prezidentom MOA Isidorom Kouvelomm. Celý program bol doplnený bohatou hudobnou produkciou - orchestrálnymi a zborovými skladbami gréckych a svetových autorov. Po skončení tohto ceremoniálu pre nás organizátori pripravili úvodný spoločenský večer, kde prebehlo prvé priame stretnutie všetkých účastníkov.

Hneď na druhý deň ráno sme sa vypravili do hlavného miesta nášho pobytu - olympijskej akadémie v Olympii. Po ceste sme navštívili ďalšie veľmi významné miesto - Delfi, sídlo bájne veštkyňa Pýthie a miesto konania Pýthijských hier. Večer sa konečne dostávame do cieľa, nádherného akademického areálu, ktorý sa nachádza v kopcoch neďaleko olympijského antického štadiónu. V priebehu ďalšieho pobytu nás už čaká najdôležitejšia časť našej misie - prednášky a diskusné fóra na tému obnovy a adaptácie Olympijského hnutia. Presný opis náplne tohto pobytu a výsledky našich diskusií vám prinesieme v ďalšom článku.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV