SOŠV
Bratislava
4 min. čítania

Slovenský triatlonista Michal Buček dostane za záchranu života topiaceho pri pretekoch najvyššie ocenenie EFPM – Európsku plaketu fair play

Katarína Ráczová
Vlani v decembri si Michal Buček za svoj príkladný čin prevzal najvyššie slovenské ocenenie fair play - Cenu Jána Popluhára (na snímke), teraz dostane aj najvyššie európske.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Dňa 20. júna 2019 uverejnilo Európske hnutie fair play (EFPM) laureátov európskych cien fair play za rok 2018. Medzi vyznamenanými figuruje aj slovenský triatlonista Michal Buček. Komisia EFPM, zodpovedná za udeľovanie týchto prestížnych vyznamenaní, v zložení Květa Pecková (ČR), Katarína Ráczová (SR), Baiba Veisová (Lot.), Biserka Vrbeková (Chor.) a pod vedením Slovinca Miroslava Cerara sa rozhodla Michalovi Bučekovi udeliť najvyššie ocenenie, Európsku plaketu fair play, ktorú každoročne vyhlasuje EFPM pod patronátom Európskych olympijských výborov (EOC). Návrh na ocenenie za príkladný čin podal Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV).

Michal Buček na medzinárodných triatlonových pretekoch v severočínskom Tchien-ťine asi 500 metrov od brehu narazil do nehybného tela topiaceho sa pretekára. Namiesto toho, aby pokračoval v súťaži, zachoval sa hrdinsky. S telom odplával k najbližšiemu záchrannému člnu a už zdiaľky kričal, že treba privolať záchranárov. Nevládne telo pomohol vyložiť do člna a začal pomáhať s resuscitáciou. Až keď bolo jasné, že záchrana bude úspešná, skočil naspäť do vody a psychicky otrasený pokračoval ďalej v súťaži. Napriek všetkému prišiel do cieľa na štvrtom mieste.

V cieli sa Michal Buček dozvedel, že pretekára sa v nemocnici vďaka rýchlej pomoci podarilo prebrať k životu. „To by urobil každý pretekár, ak by sa dostal do takejto situácie ako ja. A že som bol pri topiacom ako prvý ja, tak to padlo na mňa. To štvrté miesto bolo napokon pre mňa víťazstvom, keď som sa dozvedel, že pretekára sa podarilo zachrániť. Asi to bolo najväčšie víťazstvo v živote...”, povedal o dramatickej udalosti Michal Buček.

Na margo udelenia Európskej plakety fair play Michal Buček konštatoval, že po mnohých oceneniach, ktoré v živote dostal na športových súťažiach, je táto Cena EFPM jeho najväčším vyznamenaním, je šťastný a vďačný za ňu. „Pri záchrane života človeka si ani neuvedomujete, čo vlastne robíte, ale základný ľudský inštinkt vás vedie akousi neviditeľnou rukou. A vtedy rozmýšľate len nad tým, ako druhému čo najviac pomôcť... Udeľovanie cien fair play je obrovským ocenením všetkých, pre ktorých je šport oveľa viac než len obyčajným súperením a fyzickou súťažou. Vlastne dáva širší zmysel tejto oblasti ľudskej činnosti a jedným slovom – poľudšťuje...”

Členka výkonného výboru EFPM a predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová na margo rozhodovania o udelení cien za minulý rok poznamenala, že komisia posudzovala doteraz najvyšší počet návrhov – a osobitne návrhov na ocenenie za príkladný čin.

Členovia poľskej expedície Adam Bielecky, Denis Urubko, Jaroslaw Botor a Piotr Tomala dostanú za záchranu života francúzskej horolezkyne Elisabeth Revolovej z himalájskeho vrchu Nanga Parbat Európsky diplom fair play, ktorý sa udeľuje pod patronátom Európskych olympijských výborov (EOV). Rovnaké ocenenie získa aj trenérka veslárskeho klubu Slavia Praha Martina Součková, ktorá pomohla z rozbúrenej Vltavy vytiahnuť dvoch ľudí.

EFPM sa rozhodli oceniť aj nórskeho biatlonistu Johannesa Thingnesa Böa, ktorý sa na stíhacích pretekoch Svetového pohára v Soldier Hollow priznal k chybe na strelnici. Pri streľbe stojmo vypálil len štyri namiesto piatich nábojov, čo neskôr potvrdili aj televízne zábery. Suverénny víťaz celkového poradia SP informoval v cieli rozhodcov, ale pre zlú komunikáciu sa o tom nedozvedela súťažná komisia. vlastným priznaním prišiel o 43 bodov a o 7000 eur.

Ak poznáte vo vašom okolí osobnosti, ktoré si zaslúžia ocenenie fair play, či za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play, za konkrétny čin  v duchu fair play, alebo za šírenie a propagáciu myšlienok fair play, pošlite na nich návrh. Podrobnejšie informácie o udeľovaní cien fair play v športe, ako aj formulár na návrh nájdete na webovej stránke SOŠV https://www.olympic.sk/komisia/klub-fair-play

Šport
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV