Športové aktuality
9 min. čítania

Sobota na EH: Danka Barteková po prvom dni kvalifikácie skeetu šiesta

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov

V sobotu boli slovenskí športovci na III. európskych hrách v Krakove-Malopoľsku v akcii len na štyroch športoviskách. Po prvom dni kvalifikácie skeetarok vo Vroclave je Danka Barteková na 6. pozícii, Vanesa Hocková je jedenásta a obe majú šancu na postup do bojov o medaily. V stolnom tenise museli naši hráči stráviť v prvých dvoch z piatich našich zápasov dńa nepríjemné prehry. Tatiana Kukuľková prehrala v 2. kole dvojhry žien a Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom vo štvrťfinále miešanej štvorhry. Žiaľ, pokračovalo aj večer, keď vo dvojhrách prehrali všetci traja naši zvyšní zástupcovia - Balážová, Pištej, aj Wang Jang... Taekwondistka Gabriela Briškárová sa rozlúčila so súťažou už po prvom zápase. Dve slovenské lode sa predstavili v B-finále súťaží rýchlostných kanoistov. Lepšie obstáli Denis Myšák s Biankou Sidovou v K2 mix na 200 m, ktorí prešli cieľom na treťom mieste. Atlétka Gabriela Gajanová dostane dodatočne bronzovú medailu. 

V úvodných 75 výstreloch súťaže športových strelkýň v skeete na strelnici vo Vroclave trafila Danka Barteková 72 terčov. V prvej sérii jej ušli dva, po čistej druhej mala v tretej jednu chybu. Vanesa Hocková trafila postupne 22, 23 a 25 terčov. Kvalifikácia skeetu vyvrcholí v nedeľu, keď je popoludní na programe aj finále. Súťaž je zatiaľ veľmi vyrovnaná, šancu na postup do rankingových súbojov pre osmičku najlepších má stále približne 15 strelkýň.

Spravodajstvo priebežne aktualizujeme, na konci článku je aj fotogaléria.

Naše stolnotenisové Waterloo, päť prehier v jeden deň!

Tatiana Kukuľková na archívnej fotografii.
Tatiana Kukuľková na archívnej fotografii.
Foto
TASR/Pavol Zachar

Nedávna osemfinalistka dvojhry na majstrovstvách sveta v Durbane Tatiana Kukuľková nastúpila proti Ukrajinke Solomiji Bratejkovej ako favoritka. Túto úlohu však nepotvrdila a jej účinkovanie vo dvojhre sa skončilo v prvom vystúpení po prehre  v 2. kole 1:4 (-7, -6, - 10, 7, -7) za 34 minút.

Reprezentačný tréner Jaromír Truksa nevidel problém v tom, že by Ukrajinkin štýl Slovenke nevyhovoval. „Bratejkovej štýl hry pre ňu nie je nepríjemný. Doteraz s ňou vyhrala všetky zápasy, aj tréningové. Ale treba povedať aj to, že Ukrajinka hrala prekvapujúco veľmi dobre,“ poznamenal. Hlavný problém však videl v mentálnom nastavení Kukuľkovej počas zápasu.

„Po nedávnom cennom úspechu na svetovom šampionáte sa teraz ocitla v úlohe jasnej favoritky súboja a nezvládla ju. Sama si na seba vyvinula psychický tlak a asi rozmýšľala o iných veciach, než by mala. Možno deň predtým alebo deň potom by pri inom ,Kukinom´ mentálnom nastavení bol výsledok úplne iný. Budeme na mentálnej príprave spolupracovať aj s psychologičkou. Do budúcnosti sa musí naučiť zvládať úlohu favoritky,“ komentoval reprezentačný tréner žien Jaromír Truksa.

Vysoké ambície mali v krakovskej Hutnik Arene v miešanej štvorhre Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom. Strieborní medailisti v mixe z ME 2013 aj 2020 sa chceli pobiť aj o olympijskú miestenku do Paríža, ktorý získa víťazný pár. Púť zohratej slovenskej dvojice sa však skončila už vo štvrťfinále. V ňom podľahli výborne hrajúcim Maďarom Dore Csille Madarászovej a Nándorovi Istvánovi Ecsekimu 0:3 (-7, -6, -8).

V prvých dvoch setoch si súperi od začiatku vytvorili náskok, ktorí Slováci len mierne sťahovali. V treťom slede Balážová s Pištejom jediný raz viedli (3:2), potom sa skóre otočilo na 3:6 a Maďari už šancu z rúk nepustili. Za stavu 10:6 mali štyri mečbaly, premenili tretí. Slováci, v turnaji tretí nasadený pár, teda nezopakovali postup do semifinále, ktorý sa im podaril pred štyrmi rokmi na EH v Minsku.

„Samozrejme je to pre nás sklamanie, ale obaja Maďari hrali veľmi dobre. My sme mohli dokázať určite viac, ale oni nepokazili ani jednu loptičku – ani ťažkú, ani ľahkú a boli jednoducho lepší. Tým, že vôbec nekazili, nás naozaj prekvapili. Zaslúžene dominovali,“ lakonicky komentoval zápas Ľubomír Pištej. Podľa jeho ďalších slov je dvojica Madarászová, Ecseki zhruba na rebríčkovej úrovni nášho páru. Z toho vyplýva, že sa nedá hovoriť o nejakom veľkom prekvapení.

Barbora Balážová a Ľubomír Pištej počas sobotňajšieho zápasu v mixe.
Barbora Balážová a Ľubomír Pištej počas sobotňajšieho zápasu v mixe.
Foto
Samuel Galica, SOŠV

Barbora Balážová pridala svoj pohľad: „Od začiatku nás brutálne dostali pod tlak a my sme sa vôbec nevedeli ,dostať do svojich lôpt´. Chytali sme sa slamky. Oni hrali takticky fakt dobre. Prvé dva sety začali veľmi kvalitne a my sme sa pod vplyvom toho dostali do pasivity. A za stavu 0:2 už bolo ťažké vývoj zvrátiť. Podstata našej prehry tkvela v tom, že nám ,utekal´ servis. Ale boli reálne lepší.“

Ostrieľaná reprezentantka sa v zápase snažila nájsť aspoň nejaké pozitívum: „S týmto párom sme doteraz nikdy nehrali, takže z dlhodobého hľadiska je dobré, že nabudúce ich už budeme poznať. Sú to naši konkurenti, ktorí sa zrejme prebojujú na olympijské hry a ak by sme sa tam s nimi stretli, už vieme, čo môžeme od nich čakať. My sme tu chceli zabojovať o olympijskú miestenku, ale keď to nevyšlo, ďalej musíme trpezlivo zbierať body do rebríčka.“

Wang Jang síce prehral v štyroch setoch, ale Stojanovovi kládol tuhý odpor.
Wang Jang síce prehral v štyroch setoch, ale Stojanovovi kládol tuhý odpor.
Foto
Samuel Galica, SOŠV

Žreb spôsobil kurióznu situáciu, že vo dvojhrách v sobotu večer o postup do šestnástky naraz na troch zo štyroch stolov v Hutnik Arene hrali slovenskí reprezentanti. Žiaľ všetci traja prehrali, takže možno povedať, že náš stolný tenis prežil v tento deň svoje Waterloo - päť prehier z piatich zápasov, pričom naši dohromady uhrali len dva sety!

Večer ako jediná získala aspoň jeden set Barbora Balážová, ktorá s Chorvátkou Ivanou Malobabičovou prehrala za 39 minút 1:4 (-7, -11, 9, -5, -8). Ľubomír Pištej favorizovanému Švédovi Trulsovi Carlovi Erikovi Moregardhovi podľahol za 23 minút 0:4 (-5, -9, -8, -9) a Wang Jang Talianovi (pôvodne Bulharovi) Niagolovi Stojanovovi za 43 minút takisto 0:4 (-11, - 8, -11, -7). Táto smutná bilancia znamená, že naši stolní tenisti teraz budú mať v Krakove niekoľkodňovú hráčsku pauzu. Až v stredu 28. júna vstúpia naši muži aj ženy do súťaží družstiev.

Miešaná K2 Myšák a Sidová sa každou jazdou viac zohrávala

Milan Dörner finišuje do cieľa B-finále K1 mužov na EH v Kryspinowe.
Milan Dörner finišuje do cieľa B-finále K1 mužov na EH v Kryspinowe.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Na jazere v Kryspinówe vyvrcholili súťaže rýchlostných kanoistov. Slovensko v záverečný deň malo v hre dve lode, obe v B-finále. V K1 mužov na 500 m finišoval Milan Dörner na 8. pozícii a celkovo obsadil 17. priečku. Kajakárske B-finále vyhral Talian Giacomo Cinti.

„Nemôžem byť úplne spokojný, keďže som chcel skončiť v prvej pätnástke. V chladný deň mi však tento cieľ unikol. V danej chvíli som zo seba vydal všetko. V Kryspinówe to bola asi moja najlepšia jazda, čo sa týka vyšťavenia a výkonu. Mám za sebou premiéru na Európskych hrách a už sa pozerám do ďalšieho priebehu sezóny. Prípravu budem teraz smerovať k majstrovstvám sveta,“ hovoril Milan Dörner.

Dvojkajak Denis Myšák, Bianka Sidová potvrdil, že každou jazdou ide súhra oboch členov posádky nahor. V B-finále mixu K2 na 200 m obsadil 3. miesto a celkovo skončil na 12. priečke. Keďže Európske hry sú aj majstrovstvami Európy, do historických análov šampionátov sa im bude počítať aj tento výsledok.

Na jazere v mestečku Kryspinów nemali Slováci na rozdiel od semifinále až taký veľký problém so štartom. Zdolali ich iba lode zo Slovinska a Švédska. Sme sklamaní, že sme dnes nebojovali o medaily. Aj do B-finále sme dali všetko. Konečne sme sa na štarte dostali do bloku, aj keď stále to nebolo ideálne. Lepšie ako v semifinále, kde štart nebol férový a neviem, prečo ho vlastne pustili. S jazdou môžeme byť spokojní, dali sme do nej maximum,“ povedal Denis Myšák a Bianka Sidová ho doplnila: „Môžem len súhlasiť s Denisom. Bola to solídna jazda, do ktorej sme dali všetko, čo vieme.“

V disciplíne mix K2 sedia v niektorých lodiach vpredu muži, inde ženy. V B-finále uspeli posádky, v ktorých sedeli na pozícii háčika muži. „Každému to inak sedí. My sme našli viac v tom, že Denis je predo mnou. Obom nám to vyhovuje. Ale u iných to môže byť inak. Je to skutočne individuálne,“ pridala postreh Bianka Sidová.

Obaja kajakári potvrdili, že ich disciplína bavila a že by si ju pokojne v budúcnosti zopakovali aj na ďalších vrcholných podujatiach. Päťstovka by bola pre nás asi zaujímavejšia, aj keď v nej by to bolelo ešte viac. Ale nebránime sa ďalšej spolupráci. Uvidíme, aký bude program na ďalších šampionátoch a či nebude v kolízii s našimi hlavnými disciplínami. Ak sa bude stíhať, nebránim sa zopakovaniu si tohto štartu,“ doplnil Denis Myšák.

Denis Myšák, Bianka Sidová
Miešaný dvojkajak Denis Myšák, Bianka Sidová.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Taekwondistka Briškárová prehrala v osemfinále

Taekwondiska Gabriela Briškárová vypadla v Krynici – Zdróji v kategórii do 53 kg po prvom súboji. S Češkou Dominikou Hronovou, ktorá bola pred zápasom miernou favoritkou, prehrala 0:2. V prvom kole sa Briškárovej podarilo po 32 sekundách ešte úspešným dvojbodovým kopom vyrovnať na 2:2, potom však dvakrát predviedla podobné kopy jej súperka a prakticky rozhodla o prvom dejstve. V druhom viedla Slovenka po 26 sekundách 3:1,  potom však až do konca druhej minúty bodovala už len jej súperka a tešila sa z víťazstva.

Výsledky - sobota

Rýchlostná kanoistika

500 m

Muži – K1 – B-finále: 8. (celkovo 17.) Milan Dörner (SR) 1:43,003.

200 m

K2 mix – B-finále: 3. (celkovo 12.) Denis Myšák, Bianka Sidová (SR) 35.536

Taekwondo

Ženy - do 53 kg - 1. kolo: Dominika Hronová (ČR) - Gabriela Briškárová (SR) 2:0 (7:5, 14:2)

Stolný tenis

Ženy – dvojhra, o postup do osemfinále: Solomija Bratejková (Ukr.) - Tatiana Kukuľková (SR) 4:1 (7, 6, 10, -7, 7), Barbora Balážová (SR) – Malobabičová (Chorv.)  1:4 (-7, -11, 9, -5, -8).

Muži – dvojhra, o postup do osemfinále: Ľubomír Pištej (SR) – Moregardh (Švéd.) 0:4 (-5, -9, -8, -9), Wang Jang (SR) – Stojanov (Tal.) 0:4 (-11, - 8, -11, -7).

Miešaná štvohra - štvrťfinále: Barbora Balážová, Ľubomír Pištej (SR) - Dora Csilla Madarászová, Nándor István Ecseki (Maď.) 0:3 (-7, -6, -8).

Športová streľba

Ženy - skeet – kvalifikácia po 1. dni: 1. Victoria Larssonová (Švéd.) 75 (25+25+25), ... 6. Danka Barteková 72 (23+25+24), 11. Vanesa Hocková (obe SR) 70 (22+23+25)

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV