Športové aktuality
11 min. čítania

Štvrtok na EH: Dve umiestnenia v Top 10, atléti sú na 8. priečke, do Poľska necestuje Mandinec

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov

Po atlétoch a bikrosároch zasiahli vo štvrtok do diania na Európskych hrách 2023 v Krakove a v regióne Malopoľsko do bojov aj akvabely a strelci. Na začiatku dňa sa výprava zúžila na 143 športovcov. Do Poľska nepricestuje pre zranenie prsta thajský boxer Lukáš Mandinec. Vo finále K2 na 500 m rýchlostných kanoistov skončili Erik Vlček s Ákosom Gacsalom na 8. priečke. Deviata bola vo finále BMX freestyle Noemi Vojtechovská. Atléti napokon v rámci II. divízie ME družstiev skončili na 8. pozícii. Ján Volko triumfoval na 100 m a bude čakať, ako dopadne v konečnom poradí.

Mená svojich súperov sa dozvedeli naši boxeri. Dvaja nastúpia už v piatok - Miroslava Jedináková do 60 kg proti olympijskej víťazke a majsterke sveta i Európy Kellie Harringtonovej z Írska a Viliam Tankó do 63,5 kg proti Estóncovi Kamaninovi. Traja z našej šestice - Dávid Michálek, Nicole Ďuríková aj Jessica Triebeľová - mali v 1. kole voľný žreb a postúpili priamo do 2. kola.

Pod článkom je fotogaléria z dnešného dňa.

Atléti si vybojovali 8. priečku

Slovenskí atléti obsadili v trojdňovom zápolení na Európskych hrách v súťaži družstiev v II. lige majstrovstiev Európy 8. miesto. V konkurencii šestnástich tímov zviedli oň tvrdý súboj s Chorvátskom a Bulharskom. Po záverečnej miešanej štafete 4x400 m sa tešili z konečnej 8. priečky Slováci.

Výrazne k nej dopomohol aj Ján Volko. Ako kapitán atletickej reprezentácie vyhral v utorok šprint na 100 m a vo štvrtok v záverečný deň súťaží triumfoval aj na dvojnásobnej trati za 20,53 s. O 7 stotín sekundy si zlepšil tohtoročné osobné maximum a teraz bude čakať, ako dopadne v celkovom hodnotení v súboji so šprintérmi z I. divízie ME.

„Som spokojný s výkonom. Ak by ešte o čosi lepšie fúklo, aj čas by bol krajší. Tak to asi malo byť. Získal som maximálne body pre tím a ešte som dosiahol najlepší čas v tomto roku. Čo môže byť dnes ešte krajšie?“ povedal v mixzóne Sliezskeho štadióna v Chorzówe Ján Volko.

Peter Ďurec
Peter Ďurec
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Výborný výkon predviedol aj vytrvalec Peter Ďurec. Od začiatku bežal odvážne, ťahal pole vytrvalcov a diktoval tempo. Napokon dobehol na 4. mieste v osobnom rekorde 13:58,22 min. Prvýkrát v kariére sa ortopéd z Banskej Bystrice dostal pod hranicu 14 minút.

„Mám veľkú radosť z času pod 14 sekúnd. Čakanie na preteky však bolo úmerné, nevyhovovalo mi, že som išiel až na záver programu. Nie som na to zvyknutý, ani v civilnom živote nemôžem ako lekár čakať dlho a musím konať. Nevedel som, ako si mám dobre vyplniť ten voľný čas. Som však rád, ako to napokon dopadlo. Doma v Banskej Bystrici som zabehol v sólobehu kolo za 68 sekúnd. Povedal som si, že ak pôjdu takto pomaly, skúsim to zobrať do svojich rúk, veď finiše nemám najlepšie. Napokon všetko dobre dopadlo,“ povedal Peter Ďurec.

Osobné maximum si v Chorzówe vylepšila aj Lucia Keszeghová, ktorá na 3000 m prek. finišovala deviata za 10:48,83 min. Svoj nový osobný rekord si utvoril aj Adrián Baran, ktorý prvýkrát vo vrhu guľou prehodil 18 metrov (18,02 m). Smola postihla výškara Lukáša Beera, ktorému sa obnovilo zranenie slabín a po zvládnutí 197 cm na výške 202 cm súťaž predčasne ukončil.

Slováci boli pred záverečnou disciplínou, miešanou štafetou 4x400 m, na 9. mieste, na desiatych Bulharov mali náskok 1 bodu, za deviatymi Chorvátmi zaostávali o 0,5 bodu. Patrik Dömötör zvládol prvý úsek za 46,89, Gabriela Gajanová za 53,10 a obaja odovzdávali v B-behu na prvom mieste. Pred Šimona Bujnu sa síce posunul súper z Estónska, Slovák však svoju štvrťku zvládol za 46,68. Finišmanka Alexandra Bezeková obkrúžila kolo za 53,17 a Slovensko dobehlo na druhom mieste za 3:19,84. Celkovo dosiahlo Slovensko siedmy najlepší čas, predstihlo oboch konkurentov v boji o celkovú 8. priečku v súťaži tímov.

Erik Vlček spokojný s 8. miestom

Dvojkajak Erik Vlček, Ákos Gacsal na trati finále na 500 m na EH v Krakove
Dvojkajak Erik Vlček, Ákos Gacsal na trati finále na 500 m na EH v Krakove.
Foto
EOV

Novozložený dvojkajak Erik Vlček, Ákos Gacsal obsadil v A-finále na 500 m konečné 8. miesto. Slovenská loď sa na 8. priečke pohybovala od začiatku trate a neposunula sa dopredu ani po rýchlom závere. Na jazere Kryszpinów pri Krakove vyhrali preteky Ukrajinci Oleh Kucharyk s Ihorom Trunovom, ktorí si okrem zlata z Európskych hier vybojovali aj titul majstrov Európy.

Napriek 8. miestu vo finále bol skúsený Erik Vlček spokojný. Už postup do jazdy o medaily bol pre túto posádku veľkým úspechom. „Dnes som bral všetko okrem posledného miesta a to sme neobsadili. Je to skvelá disciplína a byť v tejto konkurencii vo finále je výborné,“ hovoril s úsmevom 41-ročný Komárňan. „Finále sa nám išlo dobre, dali sme do toho všetko. Stačilo to na 8. miesto. Je pravda, že súperi sú dnes na inej úrovni ako my. Nemôžem nám však nič vytknúť, urobili sme všetko, ako bolo potrebné. Štartovať na týchto Európskych hrách bol zážitok,“ doplnil Erik Vlček.

Slováci vo finále zdolali len Švédov, ktorí boli v semifinále pred nimi. V teplom počasí dosiahli v danej chvíli asi maximum. „Išlo sa nám dobre. Páči sa mi, keď sedím v lodi s Erikom. Vždy sa niečo nové naučím. Z nášho vystúpenia mám dobrý pocit,“ povedal Ákos Gacsal.

Slovenský dvojkajak v zložení Denis Myšák, Bianka Sidová postúpil do semifinále mixu na 200 m. V druhej rozjazde finišoval na jazere Kryspinow tretí so stratou 1,258 s na víťazný ukrajinský tandem Dokitenková, Zajcev, ktorý sa prebojoval priamo do finále.

Vojtechovská v prvom veľkom finále deviata

Naomi Vojtechovská vo svojom prvom veľkom finále na EH v Krakove.
Naomi Vojtechovská vo svojom prvom veľkom finále na EH v Krakove.
Foto
EOV

Šestnásťročná Naomi Vojtechovská vo svojom prvom finále na veľkej medzinárodnej súťaži v BMX freestyle obsadila 9. pozíciu. V prvej jazde v krásnom areáli v Krzeszowiciach dostala 44,66 bodu. V druhej riskovala, snažila sa o vylepšenie svojho postavenia, avšak spadla a výsledok 9,33 bodu sa jej nezapočítaval. Na rozdiel od kvalifikácie, keď sa robili priemery bodových ohodnotení, vo finále sa počítala lepšia z dvoch jázd.

V BMX boli Európske hry aj majstrovstvami Európy. Titul šampiónky starého kontinentu obhájila Češka Iveta Miculyčová.

Sen o streleckom finále sa rozplynul

V úvodných dvoch disciplínach streleckých súťaží na Európskych hrách sa slovenským zástupcom nepodarilo na strelnici vo Vroclave postúpiť do finále. Kvalifikácia bola konečnou pre puškárov v mixoch i pištoliara Juraja Tužinského, ktorý sa snažil na EH aj o zisk olympijskej miestenky.

V mixoch vo vzduchovej puške na 10 m obsadila dvojica Patrik Jány, Kamila Novotná 22. miesto. Spolu dosiahli 624,9 bodu. Novotná strelila 312,8 bodu, Jány o 0,7 bodu menej. Na postup do bojov o medaily bolo potrebných o 3,7 bodu viac.

Druhá dvojica Štefan Šulek, Daniela Demjén Pešková obsadila s nástrelom 621,5 bodu 29. pozíciu.

Juraj Tužinský
Juraj Tužinský.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Pozornosť sa sústredila predovšetkým na vystúpenie Juraja Tužinského vo vzduchovej pištoli. Člen VŠC Dukla Banská Bystrica patril do širšieho okruhu adeptov na zlato, tento rok vyhral SP v Káhire, na ME v Tallinne bol šiesty. Z premiérových EH v Baku 2015 má bronz. So strelnicou vo Vroclave si však vo štvrtok nepotykal. V prvej runde strelil 96 bodov, v ďalších piatich už tento výsledok nezopakoval, trikrát mal 94 a dvakrát 95 bodov. S celkovým súčtom 568 bodov obsadil 32. priečku, od finále ho delilo 10 bodov.

„Preteky Jurajovi nevyšli podľa predstáv. Nastupoval na súťaž dobre naladený, na tréningu to vyzeralo dobre. Začal však opatrne. Snaha o dosiahnutie čo najlepšieho výsledku mu akoby zväzovala ruky. Boli z toho blízke deviatky. Nevedel sa chytiť, potiahnuť šnúru desiatok. V konečnom dôsledku je z toho priemerný výsledok,“ hodnotil vystúpenie svojho zverenca tréner Miroslav Marko.

Tridsaťosemročný strelec bol po súťaži veľmi sklamaný. Na Európskych hrách túžil po kvalitnom výsledku. „Sklamanie u Juraja je naozaj veľké. Uvedomuje si, že je jeden z najlepších pištoliarov v Európe, momentálne je aj na popredných miestach svetového rebríčka. Neostáva nám nič iné, len sa dať dokopy a začať sa pripravovať na majstrovstvá sveta, kde to tiež nebude jednoduché,“ dodal Miroslav Marko.

Akvabely Diky a Krajčovičová v technickom duete dvanáste

Vo štvrtok nastúpili v Oswienčime sa na svoje jediné vystúpenie na EH 2023 slovenské akvabely Chiara Diky a Lea Anna Krajčovičová. V technickej zostave duetov v konkurencii 19 párov mali ambíciu prebiť sa do prvej desiatky, ale chyba v záverečnej stojke znamenala zrážku, v dôsledku ktorej obsadili 12. miesto. Najvyššie známky dostali rakúske sestry Alexandriové. Súťaž bola zároveň majstrovstvami Európy.

Lea Anna Krajčovičová a Chiara Diky pri vystúpení na EH.
Lea Anna Krajčovičová a Chiara Diky pri vystúpení na EH.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

„Musíme si pozrieť video, čo sa tam vlastne stalo. Chceli sme sa vyhnúť penalizácii, ale nakoniec sa nám to nepodarilo. Bez tej chyby by sme dostali podstatne viac bodov a možno by to aj stačilo na prvú desiatku. Ale vzhľadom na to, že spolu trénujeme len od marca a sme tu najmladší pár – Lea má dokonca len 16 rokov – môžeme byť vcelku spokojné. Zišla sa tu vynikajúca konkurencia, viaceré akvabely sa určite prebojujú aj na olympijské hry. Ale to je aj náš cieľ,“ hovorila po vystúpení Chiara Diky.

„Išlo sa nám celkom fajn, ale samozrejme, mohlo to byť aj lepšie,“ nadviazala stručne Lea Anna Krajčovičová.

Lea Anna Krajčovičová (vľavo) a Chiara Diky s trénerkou Monikou Thüringerovou.
Lea Anna Krajčovičová (vľavo) a Chiara Diky s trénerkou Monikou Thüringerovou.

Trénerka dvojice Monika Thüringerová pridala svoj pohľad: „Trochu ma mrzí penalizácia po chybe v poslednom elemente zostavy, ktorým bola stojka. Musím si to pozrieť na videu, ale asi bol problém v rotácii. Možno dievčatám na konci už trochu došli sily, pretože v poslednom čase sme zostavu znáročnili. Je to naozaj škoda, pretože obtiažnosť zostavy máme nastavenú celkom slušne. Bodovo podobne obstáli dievčatá aj nedávno na pretekoch v Montpellieri, pritom tam nedostali zrážku – ale mali nižšiu obtiažnosť, než teraz. Pozrieme si video, poučíme sa a nabudúce sa toho pokúsia vyvarovať. Kľúčové bude ich vystúpenie na majstrovstvách sveta vo Fukuoke.“

VÝSLEDKY – ŠTVRTOK

Streľba

Muži - vzduchová pištoľ – kvalifikácia: 1. Lauris Strautmanis (Lot.) 583, ... 32. Juraj Tužinský (SR) 568.

Mix – vzduchová puška kvalifikácia: 1. Maďarsko (Pekler, Meszárosová) 631,6, ... 22. Slovensko I (Patrik Jány, Kamila Novotná) 624,9, 29. Slovensko II (Štefan Šulek, Daniela Demjén Pešková) 621,5.

Rýchlostná kanoistika

500 m

Muži – K2 - finále: 1. Oleh Kucharyk, Ihor Trunov (Ukr.) 1:28,928, ... 8. Erik Vlček, Ákos Gacsal (SR) 1:31,503

200 m
Mix - K2 - II. rozjazda: 
3. Bianka Sidová, Denis Myšák (SR) - postup do semifinále.

BMX freestyle

Ženy: 1. Iveta Miculyčová (ČR) 82,33, ... 9. Naomi Vojtechovská (SR) 44,66.

ATLETIKA

Muži - 200 m: 1. Ján Volko (SR) 20,53.

5000 m: 1. Elzan Bibič (Srb.) 13:53,95, ... 4. Peter Ďurec (SR) 13:58,22.

výška: 1. Tihomir Ivanov (Bulh.) 224, ... 14. Lukáš Beer (SR) 197.

guľa: 1. Filip Mihaljevič (Chor.) 21,33, ... 10. Adrián Baran (SR) 18,02.

oštep: 1. Edis Matusevičius (Litva) 84,22, ... 7. Maximilián Slezák (SR) 73,78.

Ženy - 200 m: 1. Olivia Fotopoulouová (Cyp.) 22,71, ... 15. Lenka Kovačovicová (SR) 24,28.

1500 m: 1. Claudia Mihaela Boboceová (Rum.) 4:08,68, ... 9. Žofia Naňová (SR) 4:20,95

3000 m prek.: 1. Maruša Mišmašová-Zrimšeková (Slovin.) 9:23,41, ... 9. Lucia Keszeghová (SR) 10:48,83.

Výška: 1. Jaroslava Mahučichová (Ukr.) 197, ... 14. Terézia Vaneková (SR) 173.

Diaľka: 1. Milica Gardaševičová (Srb.) 682, ... 8. Monika Lehenová (SR) 610.

oštep: 1. Lina Muzeová (Lot.) 62,38, ... 10. Petra Hanuliaková (SR) 46,92.

Mix – 4x400 m: 1. Slovinsko 3:14,72, ... 7. Slovensko (Patrik Dömötör, Gabriela Gajanová, Šimon Bujna, Alexandra Bezeková) 3:19,84.

Konečné poradie II. divízie ME družstiev: 1. Maďarsko 456,5, 2. Ukrajina 435,5, 3. Litva 372,5, ... 8. Slovensko 302.

UMELECKÉ PLÁVANIE

Ženy - technické duo: 1. Rakúsko (A. M. Alexandriová a E. M. Alexandriová) 266,4854, 2. Holandsko (De Brouwerová, Steenbeeková) 248,4283, 3. Grécko (Malkogeorgouová, Plataniotiová) 245,6899, ... 11. SLOVENSKO (Chiara Diky, Lea Anna Krajčovičová) 193,8233.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV