Šport a olympizmus
4 min. čítania

V boji proti manipulácii v športe je dôležitá spolupráca

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
EPATHLA

O spôsoboch účinného boja proti manipulácii športových súťaží prostredníctvom spolupráce diskutovali zástupcovia národných olympijských výborov a národných športových federácií, orgánov činných v trestnom konaní a súdnictva i ministerstiev, pod ktoré spadá mládež, šport, spravodlivosť a bezpečnosť, zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Slovinska počas online workshopu. Podujatie vo virtuálnom priestore organizovali Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Medzinárodná policajná organizácia INTERPOL a Rada Európy (RE).

Manipulácia súťaží sa už dlho považuje za zásadnú hrozbu pre integritu športu a za príčinu značných škôd pre samotný šport a jeho širšiu úlohu v spoločnosti. Z hľadiska reputácie je hrozbou aj pre právny štát, ale aj pre partnerské organizácie a sponzorov.

Výmena osvedčených postupov a skúseností

Workshop - logá

Z tohto dôvodu boli prijaté dôležité iniciatívy, do ktorých sa zapojili športové organizácie a vlády, ako aj orgány činné v trestnom konaní. Na boj proti manipulácii sú stanovené medzinárodné normy, štáty prijali tiež vlastné predpisy a vytvárajú národné platformy, ktoré odhaľujú podvodné konanie v športe.

Dieter Braekeveld z oddelenia finančnej kriminality a antikorupcie Interpolu počas online worshopu hovoril o typológiách manipulácie športových súťaží a možnom dopade na európsky región, ak organizovaný zločin prenikne do športu za účelom zisku. Braekeveld predstavil jednotku na boj s manipuláciou súťaží. Prezentoval významnú úlohu orgánov činných v trestnom konaní a medzinárodnú policajnú spoluprácu prostredníctvom Interpolu v oblasti boja proti manipulácii. Vyzdvihol dôležitosť národných kontaktných bodov.

Zástupcovia jednotlivých krajín počas workshopu informovali o skúsenostiach a osvedčených postupov v oblasti právnych a regulačných prístupov k riešeniu manipulácie športových súťaží. Diskutovalo sa o tom, aké politiky a právne rámce na predchádzanie a riešenie manipulácie vytvorili jednotlivé krajiny. Zdôraznila sa dôležitosť spolupráce na národnej platforme, pri ktorej príklady z praxe odprezentoval George Mavrotas, generálny sekretár pre šport z gréckeho ministerstva školstva, náboženských záležitostí a športu. O medzinárodnej spolupráci v rámci boja proti manipulácii športových súťaží hovoril aj Corentin Segalen, o fungovaní národnej platformy zasa prednášal Athanassios Strigas.

MOV a Európska komisia zdôrazňujú význam spolupráce v boji proti manipulácii športu

Európska komisia a Medzinárodného olympijského výboru dlhodobo zdôrazňujú význam spolupráce a spoločného využívania zdrojov v boji proti manipulácii v športe. Potvrdili to aj Evangelos Alexandrakis, kontaktný manažér pre národné olympijské výbory z Jednotky olympijského hnutia pre prevenciu manipulácie súťaží, Sophie Kwasná a Nicolas Saydé z Rady Európy.

Výbor ministrov Rady Európy v septembri prijal vyhlásenie o športovej integrite, ktoré privítal aj MOV. Vo vyhlásení sa uznáva práca Medzinárodného partnerstva proti korupcii v športe (IPACS) a vyzýva ho, aby pokračovalo vo svojom prierezovom a mnohostrannom prístupe, posilnilo uplatňovanie najvyšších platných noriem zameraných na boj proti korupcii a podporu kultúry dobrej správy v športe.

Vyhlásenie sa zaoberá neustále sa vyvíjajúcimi hrozbami pre integritu športu, ktoré oslabujú potenciál športu a jeho úlohu ako sociálneho, vzdelávacieho, kultúrneho a hospodárskeho nástroja.

Členské štáty Európskej únie a športové organizácie boli vyzvané, aby „podporovali transparentnosť, zodpovednosť, demokraciu a etické správanie v športe vrátane zavedenia spoľahlivých systémov riadenia, politiky konfliktu záujmov, mechanizmov ochrany oznamovateľov, účinného vyšetrovania a stíhania korupcie, manipulácie súťaží, násilia a iných porušení ľudských práv a zásad právneho štátu v kontexte športu.“

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV