Šport a olympizmus
4 min. čítania

MOV vytvára športovcom bezpečné prostredie aj v Kangwone 2024

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v rámci svojho úsilia o ochranu športovcov pred všetkými formami obťažovania a zneužívania pripravil počas zimných olympijských hier mládeže Kangwon 2024 celú sériu iniciatív na podporu bezpečného športu.

Vzdelávací program v olympijských dedinách mládeže

Na mladých športovcov v Kangnungu čaká v rámci projektu bezpečného športu aj táto stena.
Na mladých športovcov v Kangnungu čaká v rámci projektu bezpečného športu aj táto stena so špeciálnou mapou.
Foto
OLYMPICS.ORG / IOC / Quinton Meyer

V olympijských dedinách mládeže v Kangnungu a Pjongčangu v priestoroch stanu podporného programu MOV pre športovcov Athlete365, v ktorom sa budú konať vzdelávacie a voľnočasové aktivity pre mladých účastníkov, je k dispozícii špeciálna časť zameraná na bezpečnosť v športe. Športovci a členovia realizačných tímov sa v rámci informačných panelov a rozhovorov s odborníkmi dozvedia o tejto téme viac a zistia, ako sa prejavuje obťažovanie a zneužívanie v športe, ako rozpoznať a reagovať na takéto nevhodné správanie sa a ako nahlásiť obavy či podozrenia.

Návštevníci budú môcť tiež na špeciálnu mapu sveta napísať vlastné odkazy na tému, čo pre nich znamená bezpečný šport. Zároveň môžu zanechať odkaz aj svojim kolegom zo športového sveta.

Stretnite sa s ambasádormi boja proti manipulácii v športe

Pripravené iniciatívy na podporu bezpečného športu pre športovcov sú súčasťou jedného z troch pilierov celkovej stratégie MOV na ochranu a podporu komplexného blaha športovcov v Kangwone 2024. Cieľom koncepcie nazvanej „Myseľ, telo a ja“ je poskytnúť športovcom potrebné nástroje a kontakty, aby zostali mentálne zdraví a rozpoznali, kedy potrebujú podporu.

Okrem bezpečného športu sú ďalšími dvoma piliermi duševné zdravie a prevencia zranení. Vo vzdelávacej časti olympijských dedín mládeže nájdu športovci tipy, ako predchádzať zraneniam, a dozvedia sa, ako uspokojovať potreby duševného zdravia rovnako ako uspokojujú potreby fyzického zdravia.

Chráňte sa a poznajte pravidlá

Kurzy na vzdelávanie športovcov a členov ich sprievodu

Pred začiatkom ZOH mládeže 2024 boli pre športovcov a členov ich sprievodu spustené nové informačné zdroje o ochrane pred zneužívaním v športe. Kurzy „Základy ochrany pre mladých športovcov“ a „Základy ochrany pre spojencov športovcov“ (určené pre členov sprievodu športovcov) sú k dispozícii na portáli Athlete365 ako súčasť prípravného programu na zimné olympijské hry mládeže Kangwon 2024.

Kurzy sú ponúkané v 10 jazykoch (angličtina, francúzština, španielčina, nemčina, ruština, čínština, japončina, kórejčina, taliančina a arabčina) a ich cieľom je informovať športovcov a členov ich sprievodu o rôznych formách obťažovania a zneužívania, o tom, ako ich rozpoznať, o spôsoboch, ako takémuto správaniu predchádzať a ako reagovať na obavy.

Veríme v bezpečný šport

Pracovníci zodpovední za bezpečnosť sú k dispozícii na mieste

Tak ako počas olympijských hier, aj počas mládežníckych hier budú v olympijských dedinách mládeže na mieste prítomní pracovníci MOV zodpovední za ochranu, ktorí budú konzultovať a reagovať na akékoľvek špecifické incidenty alebo obavy týkajúce sa zneužívania, ktoré možno nahlásiť rôznymi spôsobmi. Športovci sa na nich budú môcť obrátiť osobne alebo si dohodnúť stretnutie zaslaním e-mailu na adresu [email protected].

Športovci môžu nahlasovať obavy aj prostredníctvom špeciálnej linky MOV pre integritu a dodržiavanie predpisov. Všetky hlásenia a konzultácie budú prísne dôverné.

Stratégia MOV pre ochranu počas hier

Nedávno bola aktualizovaná „Stratégia MOV na ochranu športovcov a iných účastníkov pred obťažovaním a zneužívaním v športe (obdobie počas hier)“, ktorá bola prvýkrát zavedená na olympijských hrách v Riu 2016. Cieľom Stratégie MOV pre ochranu pred rizikami v čase hier je poskytnúť konkrétne informácie a usmernenia v čase hier s cieľom zabezpečiť bezpečné a podporné prostredie pre všetkých akreditovaných účastníkov.

Konkrétne obsahuje definície a očakávané normy správania, ktoré zdôraznia zásady, na základe ktorých môže byť správanie účastníka napadnuté ako porušenie Stratégie. Obsahuje aj usmernenia o tom, ako a kde môžu účastníci nahlásiť obavy, revidovaný opis úlohy pracovníka MOV pre bezpečnosť, úlohy pracovníka národného olympijského výboru pre sociálne zabezpečenie a dostupné spôsoby nahlasovania obáv v čase hier.

podpora bezpečného športu
Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV