Športové aktuality
Lausanne/Bratislava
7 min. čítania

Exekutíva MOV schválila štvortýždňovú lehotu na posúdenie rôznych scenárov vývoja v súvislosti s OH v Tokiu

Olympijská dedina v Tokiu čaká na svojich dočasných obyvateľov z radov olympionikov a paralympionikov. Dočká sa ich v pôvodných termínoch, alebo až neskôr?
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v nedeľu schválila štvortýždňovú lehotu na posúdenie rôznych scenárov vývoja v súvislosti s olympijskými hrami v Tokiu, ktoré sa majú uskutočniť 24. 7. – 9. 8. 2020. Scenáre sa majú zaoberať modifikovaním doterajších operačných plánov, aj prípadnou zmenou termínu konania OH, pričom budú zohľadňovať aktuálny celosvetový vývoj pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19.

Toto rozhodnutie neznamená odloženie OH, ale po prvý raz potvrdzuje, že MOV sa zaoberá aj touto možnosťou. Ešte pred niekoľkými dňami prezident MOV Thomas Bach potvrdil, že s usporiadaním OH sa stále počíta v stanovenom termíne, ale rýchly vývoj donútil vedenie MOV svoj doterajší jednoznačný postoj prehodnotiť. V stanovisku exekutívy MOV sa zdôrazňuje, že nie je reč o zrušení hier, pretože zrušenie by nevyriešilo žiadny problém a nikomu by nepomohlo.

Po štyroch týždňoch by sa okolo OH v Tokiu malo vyjasniť

"Tieto scenáre súvisia s možnou modifikáciou pôvodných operačných plánov a aj s možnou zmenou dátumu štartu OH. Takto dostaneme lepšiu optiku o rapídne sa meniacej zdravotnej situácii vo svete aj v Japonsku. Bude to pre nás základ na najlepšie možné rozhodnutie v záujme športovcov a každého ďalšieho zainteresovaného do podujatia," uviedol MOV v komuniké po zasadnutí svojej exekutívy a ďalej konštatoval: "Na jednej strane je tu znateľné zlepšenie situácie v Japonsku, kde ľudia srdečne privítali olympijský oheň. Na druhej strane je tu dramatický nárast ochorenia COVID-19 vo viacerých krajinách na viacerých kontinentoch. Preto MOV potrebuje mať naplánované ďalšie scenáre."

Exekutíva MOV uvedeným rozhodnutím o posúdení rôznych scenárov reagovala na apely viacerých národných olympijských výborov a ďalších športových organizácií i samotných športovcov z rôznych kútov sveta, ktorí v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19 požadujú preloženie OH. Po štyroch týždňoch by sa situácia okolo možnosti alebo nemožnosti usporiadať hry v pôvodnom termíne mala vyjasniť. Až po tom a po diskusiách najvyšších predstaviteľov MOV, japonskej vlády, tokijskej metropolitnej vlády a organizačného výboru OH v Tokiu by malo byť prijaté definitívne rozhodnutie o osude hier.

Prípadné preloženie OH v Tokiu či už na neskoršie obdobie tohto roka, alebo na budúci rok, by pre japonských organizátorov znamenalo obrovskú a ťažko riešiteľnú výzvu, pretože na hry sa chystajú státisíce ľudí, ktorí už majú zakúpené letenky, vstupenky a ubytovanie. Zároveň by to prinieslo veľké problémy pre všetky národné olympijské výbory i medzinárodné športové federácie, ako aj pre všetky akreditované médiá, sponzorov, hostí, atď. Vyžiadalo by si aj výraznú úpravu medzinárodného športového kalendára. Samozrejme, dotklo by sa to vo veľkej miere aj vlastníkov vysielacích práv, ktorí za tieto práva zaplatili gigantické sumy peňazí a na prenosy z olympijských súťaží už majú predaný vysielací čas. Na posúdenie rozmanitých dopadov akéhokoľvek rozhodnutia o OH sa tak bude vyžadovať diskusia s množstvom subjektov a spolupráca s nimi.

Celý text komuniké po zasadnutí exekutívy MOV môžete v angličtine nájsť TU:

List prezidenta MOV globálnej komunite športovcov

Prezident MOV Thomas Bach po rokovaní exekutívy napísal list globálnej komunite športovcov, v ktorom prostredníctvom platformy Athlete 365 objasnil prístup MOV. Zdôraznil v ňom, že ochrana zdravia všetkých zainteresovaných a „skrotenie“ vírusu predstavuje základný princíp. „Ľudské životy majú prednosť pred všetkým, vrátane uskutočnenia olympijských hier. Želám si – a všetci pre to pracujeme, aby sme naplnili vyjadrenú túžbu množstva športovcov, národných olympijských výborov a medzinárodných športových federácií z piatich kontinentov: že na konci tohto tmavého tunela, ktorým prechádzame a nevieme, aký dlhý je, zasvieti svetlo olympijského ohňa.“

Bach konštatoval, že MOV si je vedomý pocitu neistoty a nervozity športovcov v súčasnej situácii a ich pochybností o pozitívnej budúcnosti. „Táto neistota vyplýva zo skutočnosti, že v súčasnosti nikto nemôže poskytnúť hodnoverné vyjadrenie o dĺžke boja proti vírusu. To platí pre šport, vedu, médiá, politiku a celú spoločnosť. Preto MOV, žiaľ, nemôže zodpovedať vaše otázky. A to je dôvod, prečo sa spoliehame na rady špeciálnej jednotky Svetovej zdravotníckej organizácie,“ uviedol.

Prezident MOV, olympijský víťaz v šerme z Montrealu 1976, pripomenul, že sám zažíval veľkú neistotu pred OH 1980 v Moskve, keď v úplne iných podmienkach ako dnes a z úplne odlišných dôvodov športovci tiež nevedeli, či sa hry vôbec uskutočnia a či sa na nich budú môcť zúčastniť (pozn. red.: z politických dôvodov napokon hry v Moskve mnoho krajín bojkotovalo). „Poviem na rovinu, že by som uprednostnil, keby tí, čo rozhodujú, vtedy venovali viac času posúdeniu situácie,“ konštatoval.

Thomas Bach ďalej napísal: „Ako úspešní športovci viete, že by sme sa nikdy nemali vzdávať, aj keby šanca uspieť bola veľmi malá. Máme skúsenosť, že športovci sa vždy musia prispôsobovať novej situácii. Z tohto dôvodu premýšľame o rôznych scenároch a prispôsobujeme ich každý deň. Na základe informácií, ktoré máme k dnešnému dňu, by konečné rozhodnutie o termíne olympijských hier v Tokiu bolo predčasné.“

Prezident MOV na záver svojho listu športovcom uviedol: „Sme v dileme: Zrušenie olympijských hier by znamenalo zničenie olympijského sna 11-tisíc športovcov zo všetkých 206 národných olympijských výborov aj z Olympijského tímu utečencov, pravdepodobne aj paralympijských športovcov, ako aj všetkých ľudí, ktorí vás podporujú, ako sú tréneri, lekári, funkcionári, sparingpartneri, partneri a rodinní príslušníci. Zrušenie by nevyriešilo žiadny problém a nepomohlo by nikomu. Preto to nie je naša agenda.“

Celý text listu Thomasa Bacha športovcom v angličtine môžete nájsť TU: 

Informácia zo zákulisia

TASR informovala, že pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj uviedol: „Požiadali nás o simulácie možností odloženia hier. Vytvárame plány variantov B, C, D podľa času, o aký by sa hry odložili.“ Údajne je v hre odloženie o mesiac, 45 dní či rok, dokonca dva. Skúmajú sa aj ekonomické aspekty odkladu. Rozpočet OH je vyše 12 miliárd amerických dolárov, tri majú dať sponzori z Japonska, medzi ktorými stúpa nervozita. Jednou z možností je tá, že by sa OH konali bez divákov, čo by znamenalo stratu 800 miliónov USD. Táto možnosť sa ale má diskutovať až na prelome marca a apríla.

Celosvetovo bolo v nedeľu večer v 189 krajinách/regiónoch potvrdených viac ako 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu okolo 14 500 osôb.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV