Športové aktuality
Krakov
11 min. čítania

Nedeľa na EH: Lukostrelec Bošanský vo štvrťfinále, Barteková aj Hocková tesne pred bránami postupu, štvrťfinálová prehra Chochlíkovej

Peter Pašuth a Ľubomír Souček

Na III. európskych hrách v Krakove-Malopoľsku Slováci v nedeľu súťažili na šiestich športoviskách. Radosť nám priniesol lukostrelec Jozef Bošanský, ktorý po víťazstve nad Španielom Lopezom v Krakove-Plaszowianke postúpil do štvrfinále súťaže v kladovom luku. Žiaľ, ďalšie výsledky Slovákov už také radostné neboli.

Obom našim skeetarkám Danke Bartekovej aj Vanese Hockovej vo Wroclawe tesne ušiel postup do osemčlenných vyraďovacích bojov – obsadili 9. a 10.miesto. V kvalifikácii súťaže mužov v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 obsadili Patrik Jány 22. a Ondrej Holko 29. miesto. Lenka Gajanová v precíznej streľbe z pištole skončila na 31. mieste.

Boxer Michal Takács v Nowom Targu prehral v 2. kole kategórie do 71 kg s bronzovým medailistom z MS Azerbajdžancom Sarchanom Alijevom 0:5. Pred bránami štvrťfinále skončil aj Viliam Tankó, ktorý v 2. kole kategórie do 63,5 kg podľahol favorizovanému Gruzíncovi Lašovi Gurulimu 0:5. Nedarilo sa ani Monike Chochlíkovej v thajskom boxe, ktorá v Myśleniciach vo štvrťfinále kategórie do 51 kg podľahla úradujúcej majsterka sveta Turkyni Turanovej. Ďalej nepostúpila ani šermiarka Gaia Cantucciová v súťaži fleuretistiek v krakovskej Tauron Arene.

V súťaži cross country v horskej cyklistike žien v Krynici - Zdróji Martina Krahulcová ani Janka Keseg Števková neboli klasifikované na konkrétnej pozícii, keďže víťazka ich predstihla o dve, resp. o jedno kolo. Medzi mužmi bol Matej Ulík v cross country. 54. 

S radosťou sme prijali konečné poradie atletickej dvojstovky mužov, v ktorej Ján Volko získal bronzovú medailu. V Chorzówe však o ňu v nedeľu nebojoval. Získal ju za výkon spred troch dní, pretože poradie jednotlivcov v každej disciplíne vzišlo z výkonov dosiahnutých v rámci všetkých troch divízií Európskej ligy miešaných družstiev.

Barteková aj Hocková tesne pred bránami finále skeetu, puškári aj Gajanová vzadu

V súťaži v skeete žien vo Wroclawe, až 272 km od Krakova, sme mali v hre až dve želiezka v ohni – aktuálnu svetovú jednotku Danku Bartekovú a Vanesu Hockovú, ktorá už dávnejšie vybojovala miestenku na OH v Paríži.

Po sobotňajšom prvom dni kvalifikácie s tromi položkami bola Barteková so 72 bodmi na 6. mieste, teda s dobrou šancou na postup do finálovej časti s 8 najlepšími strelkyňami. Hocková trafila v sobotu 70 terčov a v 28-člennom štartovom poli bola na 11. mieste.

Šance na postup do finálovej osmičky (a Barteková aj na zisk olympijskej miestenky, ktorú berie víťazka, prípadne najvyššie klasifikovaná skeetárka z tých, čo ešte nemajú miestenku) však obe v podstate stratili už v rannej štvrtej položke, keď Hocková trafila 23 z 25 terčov a Barteková len 22. Ani plný bodový zisk oboch Sloveniek v záverečnej piatej položke im už nepomohol prebiť sa do prvej osmičky.

Barteková obsadila so 119 bodmi 9. miesto (len o bod viac dosiahli až tri pretekárky) a Hocková so 118 bodmi 10. miesto. Kvalifikáciu vyhrala Britka Amber Jo Rutterová so 123 bodmi pred Fínkou Heinonenovou (122) a Švédkou Larssonovou (121).

Vanesa Hocková.
Vanesa Hocková.
Foto
SOŠV/Samuel Galica

Naša štvornásobná majsterka Európy a bronzová olympijská medailistka v skeete Danka Barteková bola umiestením veľmi sklamaná. „Je pre mňa neuveriteľné, že 119 bodov nestačilo na finále. Za normálnych okolností by takto výkon v pohode vystačil. Pritom táto strelnica mi vôbec nepripadala ako vhodná na veľké výsledky. Je tu zlé pozadie- so stromame a letiace terče často zle vidno, navyše sme počas súťaže zažili veľké výkyvy počasia. V tréningoch som tu strieľala v priemere 24 bodov na položku, ale keďže ide o úplne novú strelnicu, ktorú som nepoznala, je možné, že mi chýbalo mi dostatočné sebavedomie,“ hovorila na margo súťaže.

Finále jej ušlo o jedno miesto. „V hlavnej časti sezóny je to po prvý raz, čo som nepostúpila do finále. Dnešná ranná štvrtá položka bola pre mňa krízová. Strelila som len 22 a keď som počula, že viacerým súperkam tlieskajú za čisté položky, bolo mi jasné, že šanca na finále je malá. Napriek tomu som na poslednú položku pozbierala všetky mentálne sily, zabojovala som o finále a zvládla som ju čisto. Nestačilo to však.“

Slovenská strelkyňa prišla nielen o finále, ale aj o šancu na zisk olympijskej miestenky do Paríža. Z postupujúcej osmičky si ju vybojovala víťazná Talianka Bartolomeiová. „Z tých, čo skončili v kvalifikácii predo mnou, mali miestenku pred súťažou len dve, takže v každom prípade získať ju by bolo veľmi ťažké. Verím, že dnes som si vybrala slabší deň a na ďalších veľkých súťažiach roka to bude lepšie. Preteky Svetového pohára ma čakajú na mojej obľúbenej strelnici v Lonate, európsky šampionát v Osijeku a svetový v Baku. Musím stále bojovať o body do svetového rebríčka,“ doplnila Danka Barteková.

Sklamaním sa skončilo účinkovanie dvojice našich mužov v kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3x40. Patrik Jány, ktorý patrí do širšej svetovej špičky, obsadil v 33-člennom štartovom poli s výkonom 585 bodov 22. miesto, a Ondrej Holko s 582 bodmi 29. miesto. Víťaz kvalifikácie Rakúšan Alexander Schmirl dominoval so ziskom 595 bodov.

Lenka Gajanová v kvalifikácii precíznej streľby z pištole na 25 m skončila na 31. mieste, keď získala 280 bodov. Víťazka kvalifikácie Britka Jessica Kathryn Liddonová dosiahla 293 bodov.

Sklamaná Monika Chochlíková

Monika Chochlíková
Monika Chochlíková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V Myśleniciach sa začali súboje v thajskom boxe. Sklamaná po štvrťfinálovom súboji odchádzala z ringu Monika Chochlíková. Vo váhe do 51 kg nestačila na Turkyňu Gulistan Turanovú a prehrala s ňou vo všetkých troch kolách u rozhodcov o jeden bod a celkovo 27:30. Zlatá medailistka zo Svetových hier 2022 v Birminghame mala na Európskych hrách hneď v úvode najväčšiu a najvážnejšiu rivalku v boji o prípadnú medailu. Turkyňa je od apríla úradujúcou majsterkou sveta.

„Od začiatku som sa nedostala do tempa a ťahala som za kratší koniec. Nevedela som sa dostať do zápasu a potom to tak vyzeralo. Súperka ma dosť faulovala. Bola som aj prekvapená, že nedostala napomínania. Boxovanie po chrbte je v našom športe zakázané, zlomila ma tam tri či štyrikrát. Ja mám problémy s chrbtom a nebolo to nič príjemné. Som smutná a sklamaná,“ hovorila Monika Chochlíková.

Slovenskú ženskú jednotku v bojových športoch, členku VŠC Dukla Banská Bystrica obmedzovali počas tohto roka zdravotné problémy. V januári sa podrobila operácii ramena a musela vynechať majstrovstvá sveta. „Od operácie som tvrdo trénovala a pripravovala sa na Európske hry. Boli to môj prvý turnaj, na ktorom som sa mohla v thajskom boxe predstaviť. Som psychicky vyčerpaná. Teraz si trocha oddýchnem a v októbri ma čakajú svetové hry v bojových športoch, na ktorých by som chcela urobiť dieru do sveta,“ dodala Monika Chochlíková.

Lukostrelec Bošanský postúpil do štvrťfinále v kladkovom luku

Už 47-ročný lukostrelec Jozef Bošanský je síce najstarší muž v slovenskej výprave na EH (narodil sa 14. mája 1976, strelec Erik Varga len o necelý mesiac neskôr), do Krakova však po aprílovom víťazstve v pretekoch Svetového pohára v kladkovom luku v Antalyi prišiel s vysokými ambíciami. Na strelnici v Plaszowianke si v nedeľu vybojoval po víťazstve 146:144 nad Španielom Ramónom Lopezom do štvrťfinále. Naň si však bude musieť až do štvrtka, keď sa uskutočnia aj medailové súboje.

V piatich

Jozef Bošanský.
Jozef Bošanský.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

sériach s tromi výstrelmi Bošanský dosiahol postupne 30, 29, 29, 29 a 29 bodov. „Postup do štvrťfinále po súboji s týmto súperom som bral ako povinnosť. Veď Lopez je rebríčkovo o dosť nižšie ako ja. Ale nebol som celkom spokojný, ako mi to tam padalo. Na tréningu som strieľal presnejšie a rozbíjal som končeky šípov. Mal som pocit, že počas súťaže sa točil slabý vietor,“ komentoval svoje víťazstvo (na vysvetlenie – keď triafa šípy tesne vedľa seba, ich končeky sa deformujú)

Muž, ktorý má v svetovej konkurencii zrejme najťažší kladkový luk – váži takmer sedem kíl, je na rozdiel od jeho hlavných súperov amatér, ktorý si na účasť v Krakove musel v zamestnaní vybrať dovolenku. Napriek vysokému športovému veku sa mu najlepšie darí práve v posledných rokoch. Na európskom šampionáte 2021 v kladovom luku v Antalyi skončil šiesty a vlani v Mníchove dokonca štvrtý. A teraz v apríli vyhral preteky SP...

„Bol to môj doteraz najväčší úspech, ale verím, že nebude aj najväčší životný. Rád by som tento rok ukončil v prvej päťke svetového rebríčka. Minulý týždeň som v ňom bol piaty, teraz som ôsmy a ak by som tu na Európskych hrách dosiahol poriadny výsledok, mohol by postúpiť aj na tretie – štvrté miesto,“ prezradil.

Rozlúčka boxerov Takácsa a Tankóa

Svoje účinkovanie na Európskych hrách ukončili boxeri Michal Takács Viliam Tankó. Po voľnom žrebe v prvom kole nestačil Takács v 2. kole kategórie do 71 kg na favorizovaného medailistu zo svetového šampionátu Sarchana Alijeva z Azerbajdžanu. Takács prehral duel u všetkých piatich bodových rozhodcov a nepostúpil do štvrťfinále.

„Zo zápasu mám dobrý dojem. Boxoval som proti medailistovi z majstrovstiev sveta, nebol to obyčajný súper. Kondične som bol dobre pripravený, cítil som sa v poriadku. ,Zaspal´ som však dve kolá, počas ktorých som neboxoval, ako som mal. Alijev bol rýchly a presne udieral. V treťom kole už boxoval len to, čo potreboval. Ja som mal viac udierať a byť v kryte,“ priznal po prehre Michal Takács.

Viliam Tankó v druhom kole do 63,5 kg prehral s Lašom Gurulim z Gruzínska na body. Od úvodu do konca to bol vyrovnaný a tesný duel, ktorý rozhodovali detaily. Náš bronzový medailista z EH 2015, ktorý v prvom kole zdolal Semiona Kamanina z Estónska, bol najaktívnejší v druhom kole, v ktorom Gruzínca zdolal podľa názoru štyroch bodových rozhodcov (10:9). V prvom a treťom kole Tankó prehral u všetkých piatich 9:10.

Michal Takács
Michal Takács
Foto
EH 2023

Horší pomer zásahov pripravil Cantucciovú o postup

V Tauron Arene v Krakove obsadila šermiarka Gaia Cantucciová vo fleurete konečnú 37. priečku. Slovenka zdolala v základnej skupine dve zo šiestich súperiek, skončila na 5. pozícii a do vyraďovacích bojov nepostúpila, aj vinou horšieho počtu udelených a inkasovaných zásahov v porovnaní s Rakúšankou Mariou Kränklovou.  Kým Cantucciová bola na čísle -8, Rakúšanka ich mala -4. V priamom súboji na planši vyhrala Cantucciová, z postupu sa však napokon tešila Kränklová.

Gaia Cantucciová (vpravo) v súboji na EH 2023.
Gaia Cantucciová (vpravo) v súboji na EH 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Horskí cyklisti v rámci Európskych hier bojovali v Krynici-Zdróji aj o medaily z majstrovstiev Európy. V disciplíne cross country videl z tria Slovákov cieľ len Matej Ulík. Za Rumunom Vladom Dascaluom, ktorý potvrdil pozíciu jedného z favoritov, zaostal o takmer 10 minút. Medzi ženami predstihla víťazná Holanďanka Puck Pieterseová Martinu Krahulcovú o jedno kolo, Janku Keseg Števkovú o dve.

VÝSLEDKY - NEDEĽA

Horská cyklistika – cross country

Muži: 1. Vlad Dascalu (Rum.) 1:19:41, ... 54. Matej Ulík (SR) +9:54.

Ženy: 1. Puck Pieterseová (Hol.) 1:18:26, ... 42. Martina Krahulcová -1 kolo, 50. Janka Keseg Števková (obe SR) -2 kolá.

Box

Muži - do 71 kg - 2. kolo: Sarchan Alijev (Azer.) - Michal Takács (SR) 5:0, do 63,5 kg – 2. kolo: Viliam Tankó (SR) – Laša Guruli (Gruz.) 0:5.

Thajský box

Ženy – do 51 kg – štvrťfinále: Gülistan Turanová (Tur.) - Monika Chochlíková (SR) 30:27.

Šerm

Ženy – fleuret: 37. Gaia Cantucciová (SR).

Streľba

Muži – ľubovoľná malokalibrovka 3x40: 1. Jiří Přívratský (ČR) 409,6 b, .... v kvalifikácii 22. Patrik Jány 585, 29. Ondrej Holko (obaja SR) 582.

Ženy – skeet: 1. Martina Bartolomeiová (Tal.) 37, ... v kvalifikácii 9. Danka Barteková 119, 10. Vanesa Hocková (obe SR) 118.

Športová pištoľ – precízna streľba: v kvalifikácii 31. Lenka Gajanová (SR) 280.

Lukostreľba

Muži - kladový luk, osemfinále: Jozef Bošanský (SR) - Ramón Lopez (Špan.) 146:144.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV