Šport a olympizmus
4 min. čítania

Registrujte podujatia: Olympijský deň 2023 chce rozhýbať ulice či parky

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

„Rozhýbme sa! Ulice, chodníky, námestia či parky sú naše ihriská!“ Slovenský olympijský a športový výbor v duchu hesla Medzinárodného olympijského výboru k sviatku olympizmu vyzýva rôzne subjekty, aby sa zapojili do osláv Olympijského dňa a zorganizovali svoje podujatia viažuce sa k tomuto dňu. Dajte nám vedieť o vašej aktivite a spoločne rozhýbme celé Slovensko. Olympijský deň 2023 je možné osláviť aj prostredníctvom nižšie spomenutých aktivít, ktoré ponúka SOŠV a Slovenské olympijské a športové múzeum. 

Oslavy Olympijského dňa, ktorý si pripomíname 23. júna, sú najväčšie a najtradičnejšie podujatie, ktoré zastrešuje SOŠV. Neviažu sa len k tomu dňu, ale konajú sa od začiatku mája do konca júna. Na Slovensku dostávajú do pohybu tisíce ľudí, vlani ich bolo vyše 70-tisíc.

OLYMPIJSKÝ DEŇ

Prím hrá Beh Olympijského dňa

Olympijský deň 2023

K štyrom hlavným pilierom Olympijského dňa „Hýb sa! Uč sa! Objavuj! Spoločne pre lepší svet!“ pridáva Medzinárodný olympijský výbor pravidelne aj výzvu na daný rok. Tentoraz všetkých vyzýva, aby sa rozhýbali na akomkoľvek mieste, kde sa nachádzajú. Ihriskom môže byť ulica, chodník, námestie či park. 

Oslavy a akcie v rámci Olympijského dňa je možné zorganizovať počas mája a júna na akomkoľvek mieste. Nemusia byť veľké, stačí sa ich účastníci aspoň chvíľu hýbali a urobili niečo pre seba. 

Medzi aktivitami v rámci osláv patrí po celom svete prím Behom Olympijského dňa. Beh preto, lebo je to základný prejav aktívneho ľudského pohybu. Je jednoduchý a dá sa organizovať všade a takmer pre všetkých. SOŠV pripravuje Behy Olympijského dňa 16. júna v Nitre a 23. júna v Bratislave. 

Oslavy Olympijského dňa na Slovensku však pravidelne zahŕňajú aj ďalšie športové, ale aj kultúrne, vedomostné, či „fun“ aktivity.

REGISTRÁCIA PODUJATIA

Olympijský deň 2023: Podujatia v akomkoľvek priestore

Aktivity Olympijského dňa zastrešujú aj viac ako dve desiatky regionálnych olympijských klubov, ale aj materské, základné, stredné i vysoké školy, mestské a obecné samosprávy, športové tímy či iné záujmové združenia.

„Aj tento rok sú podujatia organizované pri príležitosti Olympijského dňa koncentrované do obdobia od začiatku mája až do konca júna. Ťažiskovým mesiacom je jún. Tento rok je Olympijský deň na Slovensku špecifickejší, keďže dôraz sa kladie na pohyb v akomkoľvek priestore,“ hovorí riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková.

V rámci osláv sa môžu záujemci a predovšetkým študenti základných a stredných škôl zapojiť aj do Olympijského kvízu na webe SOŠV.

OLYMPIJSKÝ KVÍZ

Počas mája a júna si základné a stredné školy môžu zarezervovať v rámci získavania vedomostí o olympizme na návštevu aj Slovenské olympijské a športové múzeum v Bratislave.

REZERVÁCIA MÚZEA

Pedagógovia základných a stredných škôl si môžu pripraviť pre svojich žiakov a študentov vlastnú hodinu olympijskej výchovy. Pre tento účel môžete využiť metodické materiály programu vzdelávania o olympijských hodnotách (OVEP), karty fair play v škole či informácie a videá virtuálnej Siene slávy olympionikov Slovenska.

Výzva pre organizátorov

SOŠV vyzýva organizátorov rôznych športových aktivít, aby dali o svojich podujatiach vedieť, zaregistrovali ich prostredníctvom formulára a spoločne sme si tak pripomenuli Olympijský deň ako oslavu pohybu a športu. 

Každú udalosť je možné označiť logom Olympijský deň a na sociálnych sieťach je potrebné použiť hashtagy #OlympicDay, #OlympicMove. Pre účastníkov podujatí môže organizátor zo stránky SOŠV vyplniť a vytlačiť certifikát o účasti. K dispozícii je tiež logo Olympijského dňa a olympijská hymna, ktoré je možné použiť pri aktivitách.

ORGANIZAČNÉ POKYNY

Medzinárodný Olympijský deň sa oficiálne oslavuje od roku 1948 vždy 23. júna, keď si pripomíname deň založenia Medzinárodného olympijského výboru na parížskej Sorbonne v roku 1894.

Novinky

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV