Športové aktuality
3 min. čítania

O olympijské hry bojujú tri vodácke hviezdy. „Čím viac si budem pripúšťať tlak, tým horšie to bude,” hovorí Slafkovský

Alexander Slafkovský.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Vodný slalomár Alexander Slafkovský sa v týchto dňoch pripravuje v Taliansku na európsky šampionát. Ten pre neho, Mateja Beňuša a Michala Martikána zároveň znamená kvalifikačný boj na olympijské hry do Tokia. Ako vníma súboj troch vodáckych legiend, ako zvláda tlak, ale aj to, čo by chcel robiť po kariére, nám prezradil počas Olympijského livestreamu.

Rodák z Liptovského Mikuláša má na konte 12 medailí z majstrovstiev sveta (10 – 2 – 0), dve strieborné sú z individuálnej súťaže. Na európskej scéne vybojoval 20 cenných kovov (11 – 6 – 3), pričom až osem z nich je z kategórie C1 (3 – 3 – 2). 37-ročný vodný slalomár však stále čaká na svoje premiérové olympijské hry. V domácej internej kvalifikácii však bojuje o miestenku s ďalšími dvoma elitnými pretekármi - Michalom Martikánom a Matejom Beňušom.

Rivali alebo kamaráti?

O tom, kto z nich sa predstaví v Japonsku, rozhodnú majstrovstvá Európy v talianskej Ivrei. Konať sa budú od 6. do 9. mája. „Michal dlho držal vlajku a ťahal celosvetovú latku v kanoistike vyššie. Vďaka tomu sme sa my s Maťom vypracovali. Teraz zvedieme interný súboj o to, kto pôjde na olympijské hry," hovorí zverenec Stanislava Gejdoša.

  • Ako dobre pozná taliansky kanál?
  • Majú slalomári nacvičenú trať ako lyžiari?
  • Čo ho najviac dokáže upokojiť a uvoľniť?
  • Ako zvláda preteky po mentálnej stránke, využíva pomoc koučov?
  • V akej pozícii sa vidí po športovej kariére?

To všetko sa dozviete, ak si pozriete celý rozhovor na našom Instagrame

Berú sa na súťažiach ako rivali alebo skôr ako kamaráti? „Každý z nás sa pripravuje podľa vlastného vedomia a svedomia. Preteky ukážu. Nie je to nič, čo by sa riešilo od stola. Každý si to musí “vypádlovať“. Rešpektujeme sa, nie je to o rivalite. Veď ideme všetci spolu aj na hliadky, kde sa pokúsime rozšíriť medailovú zbierku pre Slovensko. Tam musíme spolupracovať, aby sme niečo dosiahli,“ hovorí Slafkovský.

Tlak si nepripúšťa

Aktuálne je na tom z tria najlepšie práve on. Uvedomuje si, že je to buď teraz, alebo nikdy. „Pre mňa je to záverečná šanca. Čím viac si budem pripúšťať tlak, tým horšie to bude. Musím sa s tým popasovať tak, že sú to len ďalšie preteky v kariére, ktoré treba zvládnuť," dodáva večne usmiaty športovec.

Viacerí športovci boli vplyvom koronakrízy aj rok a pol bez súťaže. Čo všetko za ten čas stihol? Ako vyzerala jeho príprava? „Naučil som sa lepšie pracovať s drevom, mám novú záľubu. Zo začiatku to bola sranda, no keď sme museli utekať z Austrálie, lebo zatvárali letiská, zistili sme, že je to naozaj vážne. Teraz už je ten strašiak trochu menší. Nakoniec minulú sezónu neboli žiadne medzinárodné preteky, len domáci pohár. Využili sme toto obdobie na kondičnú prípravu, ubrali sme z techniky, tento rok to zase dobiehame,“ vysvetľuje Slafkovský.

Zaujíma vás, ako sa pripravujú slovenskí športovci na olympijské hry? Sledujte náš Instagram a Facebook a dozviete  sa oveľa viac.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV