Športové aktuality
8 min. čítania

OLYMPIJSKÝ PLAYLIST #3: Rýchlejšie, vyššie, hlasnejšie. Čo počúvajú naši olympijskí medailisti?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Hudba a šport idú odjakživa k sebe. Elitní aj amatérski športovci si tréning bez hudby vedia predstaviť len ťažko. Dobre zvolené skladby vedia nakopnúť v ťažkej chvíli v posilňovni, či presvedčiť, že ten jeden kilometer sa ešte dá zvládnuť! Obľúbená hudba vie športovcom dodať motiváciu pred dôležitým zápasom alebo pretekmi. Oslovili sme preto slovenských športovcov, aby nám pomohli zostaviť ideálny playlist z ich obľúbených piesní.

Čo počúvajú naši olympijskí medailisti?

Po tom, čo sa so svojimi obľúbenými skladbami pochválili hokejové hviezdy, aj naši hrdinovia budúcnosti, prinášame porciu hudby od olympijských medailistov. Playlist WE ARE THE CHAMPIONS vytvorili úspešní slovenskí olympionici Anastasia Kuzminová, Matej Tóth, Danka Barteková, Erik Vlček a Matej Beňuš.

Vypočujte si playlist WE ARE THE CHAMPIONS, ktorý pre vás zostavili Anastasia Kuzminová, Matej Tóth, Danka Barteková, Erik Vlček a Matej Beňuš.

Zlatú Nasťu hnal v Pjongčangu dopredu aj známy letný hit

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Foto
TASR/AP

Anastasia Kuzminová

Mária Čírová – Unikát

IMT Smile – Opri sa o mňa

Fragile, Richard Müller - Po schodoch

Luis Fonsi, Daddy Yankee – Despacito

Queen – We Are The Champions

Hudba je pre Kuzminovú liekom, ktorý vie utíšiť bolesť po nevydarených pretekoch. Vie ju nabudiť aj jej pomôcť zrelaxovať. Nie vždy sa zaujíma len o samotnú melódiu, pozorne počúva aj texty. „Pesnička Márii Čírovej ‘Unikát’ je pre mňa jedna z tých, ktorá vystihuje dôležitú myšlienku, s ktorou sa stotožňujem aj ja: Každý v sebe má unikát! Mám rada aj kapelu IMT Smile a výraznú gitaru v pesničke ‘Opri sa o mňa’, kde je pre mňa tiež  dôležitý i zmysel textu,“ hovorí úspešná biatlonistka.

Počas voľných chvíľ si našla čas aj na návštevy hudobných koncertov. Očarili ju najmä vokálna skupina Fragile. „Milujem skupinu Fragile a vôbec nezáleží na nejakej konkrétnej piesni. Ten ich jedinečný prejav a podanie ktorejkoľvek pesničky , ktorú vždy dokonale spracujú, podľa mňa nemá konkurenciu. Vždy som sa snažila prísť na ich koncert, keď to bolo možné, medzi sústredeniami, či pred začiatkom súťažnej sezóny. Bol to pre mňa vždy úžasný kultúrny zážitok a dobíjanie si bateriek,“ spomína najúspešnejšia olympionička v slovenskej histórii.

Hudba je pre mňa liek. Vie utíšiť ‘bolesť’ po nevydarených pretekoch alebo v ťažkej životnej situácii. Ak sa necháte uniesť rytmom obľúbenej melódie, vie zohriať lepšie než akákoľvek športová rozcvička. Ak ju viete vpustiť do svojho vnútra, má ‘regeneračný’ účinok na hlavu a telo. Pokiaľ načúvate textu obľúbenej pesničky, ktorá skrýva hlboký zmysel, vie inšpirovať a motivovať. - Anastasia Kuzminová.

Hudba hrala pre Nasťu dôležitú úlohu aj počas triumfov na nespočetných pretekoch Svetového Pohára či zimných olympijských hrách 2018 v juhokórejskom Pjončangu. „Pri pesničke ‘Despacito’ od Luis Fonsi som nevedela stáť bez pohybu na mieste. Neviem prečo, ale vždy ma zaplavila pocitom šťastia a dobrej nálady a okamžite sa mi chcelo tancovať. Vždy, keď som ju počula počas rozcvičky pred pretekmi Svetového pohára, či olympijských hrách v Pjongčangu, dodávala mi takú energiu, že nakoniec z toho boli víťazstvá. A zase, po každom víťazstve sa patrilo pustiť si pesničku ‘We Are The Champions’ od Queen za odmenu celému tímu. Za víťazstvami som nebola len ja, ale my všetci,“ dodáva držiteľka troch zlatých a troch strieborných olympijských medailí.

Hudba a Matej Tóth? Dobrá nálada a endorfíny!

Matej Tóth.
Matej Tóth.
Foto
TASR - Ján Krošlák

Matej Tóth

Koreana – Hand in Hand

Survivor- Eye of the Tiger

Samuel Tomeček- Nech sa darí

Queen- Don’t Stop Me Now

Karol Duchoň- Mám ťa rád

Olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 počas tréningu hudbu nepočúva. „Vtedy sa snažím koncentrovať na svoju prácu, pohyb, tempo, rytmus. Ale pred a po tréningu, pred pretekmi, cestou na preteky, v aute, v lietadle... Všade si rád spríjemním chvíľu s hudbou,“ dodáva chodec, ktorý si nedávno zabezpečil miestenku aj na OH 2020 v Tokiu.

Hudba patrí asi k životu každého z nás. Mám veľa skladieb, ktoré sa mi spájajú s rôznymi životnými situáciami, pozitívnymi emóciami. Takže hudba vo mne vyvoláva hlavne príjemné spomienky a tým dobrú náladu a endorfíny. – Matej Tóth

Pokiaľ ide o žáner, úspešný olympionik má pestrý záber. „Asi aj podľa môjho playlistu vidíte, že nie som hudobne vyhranený. Mám rád oldies, novinky, slovenské, zahraničné, rock, pop, acapella. V zásade sa mi páči hudba, kde znejú reálne hudobné nástroje (alebo ich imitácia ľudskými hlasmi). Špeciálne mám rád gitaru a basgitaru,“ hovorí Tóth.

Dve vášne Erika Vlčeka? Rýchlostná kanoistika a rýchla hudba

Erik Vlček.
Erik Vlček.
Foto
TASR - Martin Baumann

Erik Vlček

Metallica – Enter Sandman

System Of A Down - Toxicity

Guns N´ Roses - Welcome To The Jungle

Iron Maiden – The Trooper

Horkýže Slíže – Silný refrén

Náš najúspešnejší rýchlostný kanoista Erik Vlček si hudbou z času na čas spestrí aj tréningovú prípravu. Sú tréningy a situácie, ktoré sa s hudbou zvládajú jednoduchšie a ktoré si bez hudby len ťažko viem predstaviť. Rád počúvam hudbu aj na pretekoch, ale tesne pred štartom sa už radšej sústredím bez nej,“ dodáva viacnásobný olympijský medailista.

K hudbe mám veľmi pozitívny vzťah, sprevádza ma značnú časť dňa. V aute mi hrá rádio, v šatni a v posilňovni taktiež vždy hrá hudba. Pôsobenie hudby sa dá rôzne využiť, či už pred štartom na namotivovanie, alebo na upokojenie. – Erik Vlček

Prednosť v slúchadlách dostáva u Vlčeka predovšetkým tvrdšia muzika. „Vyrastal som na Metallice a tá stále patrí medzi moje top kapely. Preferujem skôr rockový a metalový štýl hudby. Na tréning odporúčam všetko od Metallica, System of a Down, Guns ´n´ Roses, nesmie chýbať ani klasika ako AC/DC a Iron Maiden. Zo slovenských kapiel odporúčam určite Horkýže Slíže,“ odkazuje športovec, ktorý zabojuje už o svoje šieste olympijské hry.

Barteková má overené pesničky, ktoré zaručene fungujú

Danka Barteková.
Danka Barteková.
Foto
TASR - Ján Súkup

Danka Barteková

Newton Faulkner – If This Is It

Ellie Goulding – Burn

U2 – Beautiful Day

P!nk – What About Us

Anouk – In the Sand

Keď má naša reprezentantka v športovej streľbe preteky, hudbu počúva od rána. Väčšinou si podľa nálady vyberie jednu pesničku a počúva ju celý deň – vie presne, ktorá ju naladí tak, ako treba. „Takýmto spôsobom mám veľa piesní, ktoré sa mi spájajú s istými pretekmi. Počas tréningu si púšťam motivačnú hudbu a na beh mám takisto niekoľko piesní, podľa toho, akým tempom potrebujem bežať. Vždy potom kontrolujem tempo podľa rytmu.  Bez hudby je to oveľa náročnejšie,“ vysvetľuje bronzová medailistka z olympijských hier v Londýne 2012.

Hudba je pre mňa veľmi dôležitá, sprevádza ma stále, keď je to možné. Počúvam ju najmä v aute, cestou na tréning, počas tréningov a často, keď som sama, pokojne aj namiesto pozerania TV. Mám veľkú výhodu, že sa viem rýchlo naladiť na vlnu, ktorú si pustím  - keď potrebujem namotivovať, upokojiť, keď si chcem zlepšiť náladu, pred spaním - na všetko mám overené pesničky, ktoré zaručene fungujú. – Danka Barteková

Čo sa týka hudobného štýlu, je reprezentantka v skeete skôr naladená na pop a rock. Väčšinou počúva piesne, ktoré jej zarezonujú a nevie ich potom vytesniť ich z hlavy. „Mám rada piesne od Eda Sheerana, The Script, P!nk, Anouk, ale vypočujem si aj a capella piesne od Pentatonix. S olympijskými hrami v Londýne sa mi spája pieseň ‘If This Is It’ od Newtona Faulknera, behávam na ‘Burn’ od Ellie Goulding alebo ‘Touch 'N' Go’ od Eda Sheerana. Na zaspávanie a upokojenie mám zaručenú  ‘Supermarket Flowers’ od Eda Sheerana a keď sa chcem cítiť dobre, pustím si ‘Beautiful Day’ od U2. Tréning v Taliansku mi pripomína ‘What About Us’ od P!nk. A keď som nervózna a potrebujem sa vybúriť, zapnem si ‘In The Sand’ od Anouk,“ dodáva športovkyňa, ktorá je aj členkou komisie športovcov MOV.

Beňuš sa nakopne rockom, relaxuje pri hudbe od Slovenky

Matej Beňuš.
Matej Beňuš.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Matej Beňuš

AC/DC – T.N.T.

AC/DC – Thunderstruck

Sima Marthausová – Normálny život

Sima Marthausová – Čaro obyčajných vecí

Rybičky 48 – My Ještě Nejsme Starý

Hudbu na motiváciu a nakopnutie pred športovým výkonom využíva aj vodný slalomár Matej Beňuš. Strieborný medailista z Ria de Janeiro 2016 si rád vychutná austrálsky rock v podaní legendy AC/DC aj československý punkrock. Keď chce však po náročnom dni vypnúť a relaxovať, dáva prednosť slovenskej speváčke Sime Marthausovej.

S hudbou sa vodákovi spája aj jeden humorný zážitok. „Raz sme mali na Svetovom pohári možnosť vybrať si ako finalisti pesničku, ktorú mu pustia počas finálovej jazdy. Zo srandy som si nechal pustiť Spice Girls - Wannabe. Nakoniec som tieto preteky aj vyhral,“ spomína.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV